Letar du efter en unik skärgårdsupplevelse i Karlskrona? Se då till att planera in ett besök hos Allans på Ytterön. Jag kan inte nog betona att det här stället är så mycket mer än “bara” ett boende eller “bara” ett ställe att äta gott. Det här stället får nog snarare beskrivas som en helhetsupplevelse i skärgårdsformat.
Vi är bortskämda med vacker skärgårdsmiljö i Karlskrona, där öar, kobbar och skär avlöser varandra. Många av oss som bor i området, oavsett om det är periodvis eller permanent, hittar sin favorit och har sedan svårt att ta sig därifrån. Jag själv landar ofta och gärna hos släkten på Sturkö. Det är egentligen inte förrän på senare år jag på riktigt har blivit nyfiken på grannöarna. Visst hade jag hört talas om Ytterön, som numera är sammanväxt med Hästholmen, men inte mycket mer än så. Förra hösten tipsade min bror om en yogahelg på “det nya stället på Ytterön”. Klart att jag blev nyfiken! Månaderna gick och i början av sommarlovet började det dyka upp fler och fler nöjda tipstrådar i lokala reseforum efter utflykter till sommarsnackisen Allans på Ytterön.
Jag bestämmer mig för att invänta höstlugnet innan jag och mitt resesällskap checkar in för ett dygn med självhushåll i en av stugorna på gården. Vi har turen att ha stället nästan helt för oss själva och njuter i fulla drag av stämning, vyer och bastubad. Kanske är vår skärgård som allra vackrast precis exakt just nu, när septembersolen står lågt och generöst sveper sitt varma guldsken över Ytterön. Här kommer min recension baserad på en vistelse i slutet av september 2024.
Allans på Ytterön: en minnesvärd skärgårdsupplevelse i Karlskrona (Blekinge)
#1. Läge, känsla och bakgrundshistoria om Allans på Ytterön
Ytterön är en av öarna i Karlskronas östra skärgård. Hit kommer du med en linfärja från fastlandet, där Torhamn är närmsta “större” ort. Det finns idag drygt 60 bofasta på öarna, men betydligt fler under helger och lov.
Bara några minuters bilresa från linfärjan ligger alltså “Allans på Ytterön”, en gård där Allan och hans släkt bedrev Ytteröns lanthandel under delar av nittonhundratalet. Aktören bakom satsningen är Karlskronas välkända upplevelsebyrå Paraply, som fått förtroendet att förvalta gården efter åratal av upprustning och renovering. Ledorden? Skärgårdsupplevelse, Gastronomi och Boende. Jag är inte ensam om att hylla Paraplys enträgna arbete med att skapa och förvalta arenor för unika upplevelser, möten och event.
Allans på Ytterön har snabbt kommit att bli en samlingsplats i Karlskrona skärgård. Här finns utrymme för allt från konferensdeltagare och fikasugna dagsbesökare till långväga gäster som är ute efter unika boendeupplevelser. Det första som slår mig under rundturen i sällskap av vår värdinna Ebba är just helhetskänslan. Det känns om att varje centimeter av den gamla gården är genomarbetad. Till och med spillvirket har fått ett söt liten bod att vila i. Hästarna betar i hagarna som sluttar ner mot havet och känslan av lugn infinner sig nästan omedelbart.
Jag hör en person förklara Allans på Ytterön som en plats att vistas på för personer som inte själva har förmånen att äga en egen sommarstuga. Och visst är det så! Här kan du komma och njuta av allt som är så fint med ett eget sommarställe, men slippa allt det där som är trist och tråkigt. Eventuella släktfejder inte minst, men också bryggbråk och tjafs om vem som ska städa och laga mat. Kom hit, njut och när det roliga är slut är det bara att checka ut!
Gårdens historia kretsar idag kring handelsmannen Allan och hans familj. Han bodde från början i den här röda lilla längan som fortfarande finns på plats. Så småningom byggdes en handelsbod intill den röda längan och senare uppfördes även ett större boningshus på tomten.
Flera av Allans gamla prylar och inventarier från lanthandeln har idag hittat nya platser och användningsområden. På väggen i det nyrenoverade boningshuset Storahuset hänger till exempel en massa tofflor som såldes i den gamla handelsboden. För besökare som är nyfikna att veta mer finns ett litet minimuseum på källarvåningen i den gamla handelsboden, vilken numera fungerar som bistro/restaurang.
#2. Boendemöjligheter hos Allans på Ytterön
Allans på Ytterön tillhandahåller idag 23 bäddar fördelade i sex olika byggnader, var och en med sin unika karaktär.
Storahuset
I det stora boningshuset på gården bodde Allan med sin hustru Astrid och deras tre barn. Då var det gult, nu är det rött och nyrenoverat med stora fönster som vetter ut mot havet på baksidan.
I huset finns tillgång till ett stort kök, tvättstuga, två toaletter/duschrum, vardagsrum och en fantastiskt söt liten punchveranda där solkatterna leker på väggar och golv.
Honungsboden
Vår tjejtrio checkar in i Honungsboden, ett rött fristående litet hus med gröna detaljer. Här finns ett fullt utrustat kök som vi har stor nytta av under vårt dygn med självhushåll.
I huset finns ett separat sovrum med dubbelsäng på undervåningen samt ett sovloft med plats för två vuxna. Jag sover som en prinsessa i nytvättade lakan med fönstret på glänt.
Bad/duschrummet i Honungsboden är stort nog att vara ett eget litet sovrum. Likt det mesta här på Allans är det en ren fröjd att föreviga inredning, färgval och detaljer med kameran.
Fler boendealternativ: Grisahuset, Äppelboden samt Talldungen och Gömman
Utöver Storahuset och Honungsboden finns ytterligare sängplatser i Grisahuset, vilket precis som namnet antyder är gårdens gamla grishus. Äppelboden är gårdens enklaste boende (sommarbonat) med hög mysighetsfaktor. Talldungen och Gömman är två snyggt inredda byggbodar med panoramavy över havet.
I Talldungen får jag nästan känslan av att ha en levande tavla med betande hästar på väggen, men i själva verket blickar jag ut från ett stort fönster ut mot hagen.
Läs mer om rummen och husen på Ytterön.
#3. Allans Vincafé & Bistro
Allans Vincafé och Bistro håller till i byggnaden som brukade husera den gamla lanthandeln. Under vår vistelse har restaurangen gått in i välbehövlig höstvila efter sommarens rusch, men vi får ändå möjlighet att kika in i lokalerna. Det är fint att se hur öns gamla samlingsplats även nu fungerar som en samlingsyta för god mat, dryck och samtal. Mycket av butikens gamla inredning finns kvar, vilket blir en häftig kontrast till de moderna inslagen i konst och övrig inredning.
Inne i bistron finns plats för upp till 30 gäster…
…men fler sittplatser finns ute i den stora trädgården. När vi är på besök har äppelträden i nyss nämna trädgården precis plockats av för att lämnas in till mustning. Vilken grej att kunna servera egen must till gästerna framöver!
Läs mer om Allans Vincafé & Bistro.
#4. Bastubåten hos Allans på Ytterön
Många hotell ute i skärgården väljer idag att bygga en pool i anslutning till sin anläggning. På den här gården skulle en pool vara överflödig. “Havet är ju vår pool”, som de själva säger. Jag gillar den tanken! För badkrukor som mig själv behövs dock lite hjälp på vägen för att våga mig på ett dopp, särskilt under den här tiden på året.
Den hjälpen får jag i den fräscha bastubåten som ligger förtöjd nere vid bryggorna nedanför gården.
Det går att vara upp till 15 personer på båten, men upplevelsen lär helt helt klart bli en annan med färre personer ombord. Efter instruktioner från Ebba lägger jag i några vedträn i kaminen ett par timmar innan det är dags att bada…
… och efter att ha avnjutit vår medhavda mat i trädgården är det äntligen dags för en kvällsbastu med tillhörande bad.
Vi får nöjet att uppleva en oförglömlig höstkväll i total stillhet. Det är så tyst, så lugnt och så oerhört vackert. Från bryggan ser vi solnedgången bädda in hela ön i ett varmt guldskimmer…
… för att sedan skifta färg mot mjukt rosa och försiktigt blått med inslag av lila. Jag behöver någon timme innan jag blir modig nog att sakta men säkert ta mig nerför badstegen vid bryggan. När det väl är gjort känner jag mig oövervinnerlig och öppnar snabbt (innan jag hinner ångra mig!) golvluckan inne i bastubåten för ett par avslutande dopp i havet.
Bra att veta! Bastubåten är möjlig att hyra inte bara för besökare som övernattar, utan också för utomstående gäster. Priset ligger på 3000 SEK för två timmar (därefter 500 kr för varje påbörjad timme). För den som vill åka ut med bastubåten finns möjlighet att boka in en kapten som kör ut ditt sällskap.
#5. Konferenser och privata tillställningar på Allans på Ytterön
I min värld är Ytterön ett givet alternativ för företag och organisationer som vill hålla konferens, kickoff och för all del styrelsemöten i en miljö som inspirerar. Allans på Ytterön är själva ett skolboksexempel på hur en verksamhet kan och bör drivas i en ultimat mix av dåtid, nutid och framtid. De som driver verksamheten här väver in och tar tillvara på historian, men tänker samtidigt nytt och framåt.
Det behövs väl nästan inte sägas att Allans på Ytterön också lämpar sig utmärkt för privata tillställningar och festligheter. Samlingslokalen i den gamla ladan tar upp mot 80 personer beroende på hur man väljer att möblera.
Läs mer om konferenspaket och aktiviteter hos Allans på Ytterön.
#6. Bra att veta för dig som ska besöka Allans på Ytterön
- Ta dig hit: Adressen som gäller är Ytterön 413, 370 42 Torhamn. Åker du egen bil kör du av från E22:an mot Torhamn i Jämjö. Därefter följer du skyltningen till linfärjan vid Yttre Park. Linfärjan avgår en gång i kvarten mellan (med undantag för turerna 11:15 och 15:15). Vill du åka mellan 24:00-05:00 får du förbeställa tur på telefonnummer 070-666 39 39 alt 0455-580 11. Tänk dock på att beställningen måste göras före midnatt!
- Båtbryggor: Kommer du med egen båt? Det finns möjlighet att lägga till vid bryggorna nedanför gården.
- Cyklar, kajaker och utegym: Cyklar finns att låna på plats, likaså kajaker. För dig som vill styrketräna finns tillgång till ett litet utegym en kort promenad från gården.
- Boka boende via hemsidan för Allans på Ytterön.
#7. Fler tips om saker att se och att göra i Karlskrona
- Allmänna Karlskronatips: Weekend i Karlskrona – en guide till staden i havet
- Tips med höstfokus: Att göra i Karlskrona på hösten: 15 tips för din resa
- Karlskrona med barn: 9 tips för en lyckad resa
- Karlskronas bästa restauranger: 5 personliga favoriter
Fler tips om aktiviteter och evenemang finns på Visit Karlskronas hemsida.
Vistelsen hos Allans på Ytterön gjordes inom ramen för ett pressbesök. Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver.
2 comments
Jag oooorkar inte vad du tar bra bilder. Vill liksom hoppa in i varenda en av dem, så drömmiga och fint fångade. 😍
Kanske det finaste betyget av dem alla? Tack snälla.