Close
Aktiv semester och att planera för sommarens äventyr

Aktiv semester och att planera för sommarens äventyr

Den här veckan har barnen kommit hem med lappar vi föräldrar ska fylla i om sommarledighet. Jag har knappt hunnit fundera klart på vad vi ska göra under påsklovet och blir därför lite lätt stressad. Å andra sidan ger det mig en spark i baken att faktiskt spika sommarens planer en gång för alla.

Det som tidigare har varit lösa planer börjar nu falla på plats. Jag och Tobias är oändligt tacksamma för våra barnvakter som möjliggör en parresa till Irland i mitten av juni. Boendet var bokat sedan tidigare och nu har vi också köpt flygbiljetter. Vi kommer att flyga in till Dublin en dag tidigare än våra vänner och eftersom min man inte är någon stadsmänniska kommer vi förmodligen lämna staden ganska snabbt för att istället utforska Irlands natur. Vi vill båda ta sikte på klippor och utsiktsplatser, efter att ha googlat skulle jag tro att Slieve League Mountain Hike är något som skulle passa oss. Å andra sidan verkar hela Irland vimla av liknande storslagna vandringar och vyer, jag vet knappt var jag ska börja leta! Det genomgående temat är dock helt klart aktiv semester, helst i kombination med en massa slottsbesök.

Aktiv semester och att planera för sommarens äventyr

aktiv semester jack wolfskin

Förra veckan satt jag och lobbyjobbade på Haymarket by Scandic. När två medelålders personer började prata om sin kommande sommarsemester kunde jag inte låta bli att spetsa öronen. Konversationen gick ungefär så här:

Person 1: ” – Att åka till en strand för att sola och bada lockar mig allt mindre. Jag är mer sugen på att till exempel åka till alperna och aktivera mig, men samtidigt äta och njuta av god mat. Visste du att Skistar i Åre och Sälen har ungefär lika stor business under sommarhalvåret som under vintern? De är bra på det där, att utnyttja sin befintliga affärsmodell på olika sätt och se nya möjligheter.”

Person 2: ” – Håller verkligen med! Vi var i Cinque Terre i Italien förra året och vandrade mellan fem små byar som ligger jämte varandra.”

Jag var på vippen att blanda mig i diskussionen, men hejdade mig i sista sekund (jag ville inte avbryta deras privata sfär i något som uppenbarligen var en affärslunch). Jag hade gärna velat höra ett vidare resonemang om återhämtning. Här har vi två personer mitt i karriären, som väljer att lägga semesterveckorna på att aktivera sig istället för att ligga på en solstol och slappa. Kommer de att komma tillbaka utvilade efter sommaren, eller skulle de faktiskt behöva några dagar med total avslappning? Jag tänker spontant att avslappning och semester inte alls behöver vara synonymt med inaktivitet. Många jag känner vill inget hellre än att byta det inaktiva kontorslivet mot att få röra sig fritt i naturen och jobba med kroppen. Min far skulle exempelvis aldrig, aldrig, ha offrat en semestervecka på en solstol i Grekland. Hans semesterveckor från polisjobbet bestod istället av vedhuggning och röjning, sådd, långa skogspromenader och bärplockning. Han var ständigt i rörelse och hade inte mycket till övers för mitt och Tobias ”låtsasliv” i Thailand.

madagaskar regnskog

För egen del älskar jag barfotalivet i Thailand, men skulle för allt i världen inte vilja ge avkall på mina hajker och vandringar till förmån för en solstol resten av livet. Då skulle min fars gener göra revolt! Utöver resan till Irland planerar jag och mina syskon också för en sommarvandring i Sverige, nu är bara frågan var, när och hur det ska gå till. Jag är väldigt inne på en pilgrimsvandring, förslagsvis pilgrimsvägen Skåne Blekinge, eftersom de flesta av mina syskon kommer att utgå från Karlskrona. Min lillasyster Kajsa har vandrat Santiago de Compostela och har såklart en massa bra tips och tankar att dela med sig av från sin pilgrimsvandring. Annan inspiration hittar jag just nu hos Sara/Träningsglädje, Angeliqa/Vandringsbloggen och inte minst hos Helena Olmås, som utöver Santiago de Compostela också har vandrat 300 mil tvärsöver hela Nya Zeeland.

I sommar blir det varken Nya Zeeland eller Spanien för min del (det får vänta till barnen blir äldre), men väl en aktiv semester på både Irland och i Sverige. Jag räknar såklart med att, som vanligt, packa med gofika i ryggsäcken!

Mer inspiration om att resa aktivt hittar ni i Att resa-podden:


Samtliga bilder från min resa till Madagaskar i vintras. Hur ser du på aktiv semester, är det din grej?

8 comments

 1. Jag tycker att jag är mer energifylld efter en aktiv och hektisk semester med vandring, upplevelser, safari, vad vet jag än efter en vecka i solen.
  Att se nya (vackra) platser och saker är det som ger mig energi.

  1. Ja, kan tänka mig att du fungerar så! 🙂 Jag tycker det är fantastiskt att kunna varva med lite av varje. Men visst GER det energi av att göra av med energi på att vara aktiv, så är det verkligen.

 2. Maria Svensson says:

  Nja…beror på vad som menas med aktiv…det är ljuvligt att bara hänga hemma på altanen med fika eller grill sommartid! 🙂
  Vi gillar att utforska gamla befästningar och reser gärna runt på upptäcksfärd där sånna finns. I år blir det åter Carlstens fästning och på vägen dit även Bohus fästning .
  Förmodligen ligger det i både mina och gubbens gener, då vi är uppväxta på varsin ö, med varsin befästning, Aspö och Hasslö! ?

  1. Ja, sådana sommardagar har vi fullt med på Sturkö – jag älskar också den ljuvligheten.

   Spännande med era befästningar. Carlsten är SÅÅÅÅ bra!

 3. Jag gillar kombinationen med aktiv semester och avkoppling. Ibland så kan ju dock det aktiva vara avkopplingen också, som t ex på en vandring. Jag klarar inte riktigt av det där med att ligga i solstol en hel dag, brukar ungefär klara max 5 minuter innan jag känner mig uttråkad. Då brukar jag iofs försöka läsa eller varva med dopp i det blå. Jag behöver förmodligen öva på att inte göra någonting, haha.

  1. Känner igen mig! 🙂

 4. Jag gillar blandningen, blir uttråkad av solstolen samtidigt som jag behöver ta det lugnt och sitta ner och inte göra något nån dag med. Vandringar är härligt! Paddlade i Blekinge för två år sen med. Bara vara ute i naturen är ju så skönt under sommaren.
  Hade inte hört talas om pilgrimsvägen i Skåne och Blekinge, men såg nu att den går genom Trelleborg, och det är ju där jag kommer ifrån och är en del under sommaren, så det var intressant. Ska satsa på att uppleva Sverige och framför allt Skåne i sommar 🙂

  1. Vad kul med paddlingen i Blekinge! Vi har precis investerat i 2 kajaker på Sturkö/Karlskrona skärgård, ser fram emot att paddla mkt med dem i sommar.

   Sverige på sommaren är oslagbart ändå, bra planer tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close