Jag och Tobias är nyligen hemkomna från en helg i Värmland, där vi också passade på att åka skidor i Branäs. Vi har pratat om att åka dit med barnen framöver, och hade höga förväntningar på denna skidort som ett flertal gånger har blivit utsedd till Sveriges bästa skidanläggning via Stora Barnsemesterpriset. Efter vårt besök kan vi konstatera att Branäs absolut är en familjevänlig skidanläggning, vi är dock även överens om att anläggningarna vi har besökt i Dalarna smäller lite högre – både vad gäller service och mysighetskänsla. Men! Visst är det kul att testa nytt, och visst är Branäs ett fullgott alternativ om du bor i södra delarna av Sverige eller på annan ort förhållandevis nära Värmland och helst inte reser alltför långt bort för en bra skidupplevelse.
I det här inlägget kan du läsa mer om att åka skidor i Branäs, och även få tips på boende, restauranger och saker att göra i närheten.
Åka i skidor i Branäs och saker att göra i närheten (med fokus på Torsby och Sysslebäck)
#1. Allmänt om skidanläggningen Branäs
Skidanläggningen Branäs (uttalas för övrigt “Brannäs” av ortsborna själva!) ligger i norra Värmland, drygt en mil söder om samhället Sysslebäck. Branäs sägs också vara Sveriges sydligaste skidort – även om jag personligen tar det påståendet med en nypa salt eftersom Isaberg i Småland borde göra anspråk på den titeln. (Eller räcker kanske inte 11 nedfarter för att kalla sig skidort? Vad tycker ni?).
I Branäs finns 33 pister/nedfarter och 28 liftar, inklusive en gondollift och två expressliftar. Fallhöjden mäter 415 meter, att exempelvis jämföra med Åres 1050 meter. Anläggningen marknadsför sig som “Sveriges bästa familjeanläggning” mot bakgrund av tretton (!) förstaplatser framröstade via Stora Barnsemesterpriset. 2021 blev Branäs dessutom utnämnd som årets Skidanläggning av SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation) med följande motivering:
Om Branäs skulle liknas vid en seriefigur skulle det vara Bamse. Stor och stark, men snäll och äventyrlig. Skidanläggningen i norra Värmland har genom alla år haft trygghet och gästservice i fokus. /…/ Branäs har gått från att vara en nära skidort främst för Västra götalandsregionen, till en fullfjädrad skiddestination uppskattad och attraktiv för alla som trivs med snö under fötterna. /…/
– SLAO om utmärkelsen av Branäs till Årets Skidanläggning
Skidanläggningen Branäs är förhållandevis ny i skidsammanhang, den invigdes av självaste kungen i slutet av december 1988 och blev ett fint tillskott till utbudet för Värmland som destination. Branäs är en del av Branäsgruppen, vilket är Sveriges största privatägda skidanläggningsföretag. I Branäsgruppen ingår, utöver Branäs, även Kungsberget, Vallåsen och Ulricehamn Ski Center.
Utöver utförsåkningen finns även preparerade längdåkningsspår. I nuläget finns sex olika spårvarianter med en total längd om nästan tre mil. Under den här vistelsen fokuserar dock jag och min man på utförsåkning. Vi förbokar våra skidor kvällen innan, och får sms redan samma kväll om att skidorna är redo för upphämtning nästföljande dag. Priset för liftkort, skidor, pjäxor och hjälmar för två vuxna personer landar på 1845 kronor – alltså drygt 920 kronor per person. Enbart liftkort går på 460 kronor/vuxen för en heldag. Jag hade hoppats på ett liftkort som erbjöd halvdag/några timmar, men det finns alltså inte. (Här kan du läsa aktuell information om liftkort i Branäs.)
Utrustningen hämtar vi i ett numrerat bås i lokalen för skiduthyrning i Branäs By, där också liftkorten ligger redo i ett kuvert i mina pjäxor. Detta fungerar bra eftersom vi kommer lite senare på dagen, men jag kan inte låta bli att fundera på om det blir kaosigt om/när det kommer många på en gång? Där tycker jag exempelvis att Rommes system med kölappar och en mängd separata bås med egna dörrar/ingångar för att hämta upp förbokad utrustning fungerar väldigt smidigt.
Vi besöker Branäs i mitten av februari, närmare bestämt helgen vecka 6, precis när restriktionerna har släppts. Av dialekterna att döma är det – utöver värmlänningar – mest besökare från Göteborg, Skåne, Danmark och Norge. Detta bekräftar också ryktena jag hört om att Branäs populärt och smidigt att åka till för både göteborgare och västgötar. Det är “lagom” med folk i backarna, enda gångerna vi behöver köa mer än fem minuter är till gondolen för att komma upp till Branästoppen.
Och på tal om Branästoppen! Det är en rejäl skillnad i väder uppe på toppen jämfört med nere i byn och Mattesdalen – vilket kan vara bra att tänka på inför klädval! Jag håller mig i vanlig ordning mest i blå backar, medan min man ger sig på de svåra. Min personliga favorit är nr 33, Långsvängen, en lång blå backe passar bra för hela familjen – inklusive relativa nybörjare som jag själv!
Det pågår både barntävlingar och andra aktiviteter när vi är på plats, till barnens stora förtjusning kommer skidanläggningens maskotar Björnbusen och Björnbusan på besök i backen. För barnfamiljer ska också nämnas att det finns flera uppskattade ställen att hänga på:
- Nintendo Land: Längs den här “Äventyrsstigen” (finns en liknande vid Kungsberget) möts åkarna av välkända figurer som Super Mario Sedan 2019 finns också färgglad belysning på plats längs nedfarten.
- Björnbuseland: Björnbuseland benämns de två barnområdena på Branäs, det finns en i byn och en på berget.
- Big Airbag: En ny hoppkudde som kom på plats till premiärdagen, perfekt för tricks!
Därutöver finns attraktioner som Skicross, Selftimer, Funpark och Speedski.
När vi är klara för dagen lämnar vi tillbaka skidor annan utrustning utanför skiduthyrningsstugan.
Bra att veta om Branäs:
- Säsongen 2021/2022 pågår 17 december 2021 till 18 april 2022.
- Längsta åket i Branäs mäter tre kilometer i ett svep.
- I backen bjuds det kostnadsfritt på varm ekologisk saft!
- Backarna har öppet fram till klockan 19, vilket är längre än snittet. (Som jämförelse kan nämnas Romme, där jag åkte för ett par veckor sedan, som stänger redan kl 16.)
- Pistkarta för Branäs hittar du på den här länken.
#2. Tips på restauranger i Branäs
I skidbacken: Spishyllan
Ska du äta god och rejäl mat i Branäs under din dag i backen rekommenderas Spishyllan, med dess restaurang, bryggeri och vedugnspizza. Här verkar Tripadvisors betyg om bästa restaurang i Branäs faktiskt stämma! Vi åker upp med Amundsliften och hoppar av typ halvvägs…
… för att sedan staka oss fram en liten bit till restaurangen, som är fotovänlig både utanpå och inuti.
Den vackra träbyggnaden lockar med skidor uppsatta på gaveln, och invändigt skapas en skön stämning bland annat med hjälp av de vinylskivor som pryder väggarna. Vissa skidorter försöker skapa stämning genom halvtaskiga skidattiraljer som ger känslan av att vara inköpta på Dollar Store. Det här stället är inte ett sådant utan känns genuint.
Tobias är nöjd med sina älgbiffar, och jag lika nöjd med mina köttbullar, sås och potatis. (Det är dock lite snopet att behöva betala 10 kr/skiva för hembakat bröd, som alltså inte ingår i salladsbuffén vid lunchen.) Priset för lunch? Jag betalar 160 kronor för köttbullarna, barnvarianten av samma måltid går på 100 kr.
Adress: Ljungvägen 16, 680 60 Sysslebäck
Utanför skidbacken: Nedergårdens Vilt & Natur
En av kvällarna äter vi middag på Nedergårdens Vilt & Natur, och möts av en liten gårdsrestaurang. Jag beställer halloumiburgare, och Tobias älgbiffar. Bra kvalitet på maten, som vi absolut kan rekommendera vidare.
Adress: Nedergården 2, 680 60 Sysslebäck
#3. Boende i Branäs
Vi spenderar bara en natt i området, och har därför svårt att hitta ett ultimat boende nära skidbackarna. Alla stugor samt Hotel Mountain Lodge erbjuder inga ströbokningar en natt, för dessa boenden krävs istället att du stannar längre än så. Hade vi stannat längre än ett par dagar skulle valet falla på något av boendealternativen uppe på berget, de stugor vi ser från skidbacken med ski in/ski out ser riktigt fina ut. Det finns därutöver en hel massa stugområden att välja på, exempelvis Lohyllan, Vargen och Älgen.
Efter att ha scannat lite olika alternativ bokar vi in oss på Wärdshuset Klarälvdalen B&B via Booking.com. Stället, som ligger drygt en kvarts bilresa norr om Branäs skidområde, ägs av det trevliga holländska paret Peter och Marie som körde igång nuvarande verksamhet i värdshuset under mars 2019.
Det är alltså inget lyxsegment vi pratar om, för 1200 kronor får vi ett helt vanligt, enkelt rum med två enkelsängar som står bredvid varandra. Värdshuset har flera rumskategorier, vi checkar in på rum nummer 4 med egen WC/toalett.
Utanför fönstret ser vi skidbacken med snö på toppen! Frukosten, som alltså ingår i priset, är ungefär vad vi hade kunnat förvänta oss från ett B&B (dock med bonus för för nybakade frallor och ett bra utbud av yoghurtsorter).
Ett extra plus även för trevligt mottagande av värdparet samt tillgång till kostnadsfri varm dryck och kexchoklad, sådant uppskattas!
Läs mer och boka på hemsidan för Wärdshuset Klarälvdalen.
#4. Tips på saker att se och göra i närheten av Branäs
En av ortsborna vi träffar under resan liknar Sysslebäck och Branäs vid “Treriksröset” – i de här trakterna möts Norge, Värmland och Dalarna i en skön mix med naturen och aktiva dagar i fokus. Beroende på vilken årstid du föredrar finns – utöver den självklara skidåkningen – fina möjligheter till fiske, vandring och cykling. Jag måste i sammanhanget såklart även nämna Torsby Skidtunnel, där det finns möjlighet att åka längdskidor året runt!
För dig som vill varva skidåkning med något helt annat erbjuder Värmland en hel massa roligheter, som exempel kan nämnas:
- Sandgrund Lars Lerin: Lars Lerin är en av Sveriges mest erkända nutida konstnärer och har en permanent utställning på Sandgrund i Karlstad.
- Gamla Kraftstationen i Deje: Vill du fortsätta på kulturspåret är Gamla Kraftstationen i Deje ett givet stopp, det här är Värmlands svar på Berlins konstscen.
- Almars Krog (Almars Gård och Almars Skafferi): En helhetsupplevelse för dig som gillar lokal mat och dryck av högsta klass.
- Karlstad Alpackagård: Gillar du djur? Åk hit och få möjlighet att vandra med urgulliga alpackor (men kom ihåg att inte klappa dem!).
Här kan du läsa mer om mina tips om att resa till Värmland, inklusive utförligare läsning om besöksmålen ovan.
Har du några bra tips på saker att göra i Branäs med omnejd får du gärna fylla på i kommentarsfältet. Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver!