På senare år har jag allt oftare hört ordet “retreat” i olika sammanhang, inte minst innan Corona gjorde sitt intåg i världen och svenskar genom ett par klick kunde boka in sig på en veckolång yogaretreat i Indien eller på Bali. I en värld av sus och brus skapas också ett behov att lyssna inåt, och att skapa utrymme för sig själv och sina tankar. För egen del kände jag ett stort behov av stillhet och lugn precis efter sommaren, och började googla på “retreat i Sverige”. Jag fick många tips, både från internet och via vänner, men valde i slutändan att skapa min egen variant av retreatresa till Gotland.
Retreat i Sverige: vad innebär det, vart ska man åka och varför?
Ett retreat i ordets rätta bemärkelse har egentligen en kristen betydelse:
Retreat [retri:t] eller reträtt är en företeelse i kristna sammanhang där man drar sig tillbaka i stillhet, för en eller flera dagar, oftast i grupp under ledning. Ordet kan även som substantiv betyda plats eller lokal för sådant tillbakadragande, alternativt tiden när detta pågår.
Retreatledaren instruerar och leder deltagarna. Tystnaden bryts endast av olika tideböner och mässa under dagarna, i övrigt är deltagarna förpliktigade att delta i tystnaden. Promenader under tystnad brukar vara ett vanligt förekommande inslag i retreater. Syftet är att deltagarna under tystnad och stillhet ska få tid till fördjupning och eftertanke.
– Wikipedia
I vårt alltmer sekulariserade samhälle verkar den kristna kopplingen inte längre vara särskilt eftersträvansvärd, men behovet av stillhet, ro och frid (och kanske också högre mening?) kvarstår. För egen del tycker jag att det behovet märks tydligt med tanke på hur både efterfrågan och utbud ser ut för klasser med fokus på meditation och yoga.
Idag erbjuds ett oändligt antal sammankomster som alla går under benämningen “retreat” – och begreppet förknippas numera inte bara med kristna sammanhang. Vissa retreat pågår bara ett par timmar, andra under minst en vecka, en del kostar nästan ingenting medan det finns varianter som kostar en hel förmögenhet. Är du intresserad av att delta i ett retreat finns med andra ord en hel uppsjö av alternativ där ute – allt beroende på vilken inriktning du söker, vilken budget du har och hur långt du är beredd att resa. I det här inlägget har jag samlat några av de exempel jag själv hittade och fick tips om inför min ambition att resa på ett retreat i Sverige.
Exempel på retreat i Sverige
#1. Berget/S:t Davidsgården (Dalarna)
På den här gården i Rättvik ligger fokus på en “klassisk” retreat där verksamheten drivs på kristen grund – med gudstjänst, bibelmeditation, ostördhet och tystnad. Fokus är “att möta hela människan utifrån den kristna djupmeditationen samt kurser i andlig vägledning, etik och människosyn samt kulturens källor.”
Läs mer på Visit Dalarnas hemsida.
#2. Shambala Gatherings (Västmanland)
Shambala Gatherings som ligger i Skinnskatteberg är enligt dem själva “ett intimt och personligt retreatcenter mitt i den svenska fina skogen”. Centret är öppet året runt, och deltagarna erbjuds att praktisera med “de allra bästa internationella lärarna inom yoga, meditation, filosofi och andra discipliner inom andlighet”. Maten som serveras på plats är vegansk och glutenfri.
Läs mer på Shambala Gatherings hemsida.
#3. Salthamn (Gotland)
Salthamn är en kuststräcka som ligger drygt en mil norr om Visby. Här har ett året runt-öppet helhetskoncept vuxit fram i form av “en naturupplevelse och ett kulinariskt äventyr i ett” genom köksmästaren och sommeliern Jacqueline Raymond (som är född och uppvuxen på platsen). Utöver retreats hålls också allt från bröllop till matlagningskurser på platsen.
Läs mer om Salthamns olika retreats på hemsidan.
#4. Baravara vid Siljan (Dalarna)
Baravara är självständigt och tillhör ingen rörelse, men säger sig själva vara inspirerade av Oshos syn på terapi och meditation, samt av personer som Carl Rogers, Ekhart Tolle och Byron Katie. Enligt hemsidan är en av utgångspunkterna för verksamheten på Baravara “Att lära oss att se och möta livet så som det är i varje stund”, vilket sägs ge nya valmöjligheter. Baravara erbjuder flera olika kurser, med rubriker som exempelvis “Dörröppnare” och “Being a Woman”.
Läs mer på Bara Varas hemsida.
#5. Tyst retreat på Yasuragi (Stockholm)
Ett annat förslag på retreat som jag fick tips om från flera håll var ett “Tyst retreat” med Annelie Pompe och Cecilia Duberg, som hålls på Yasuragi i Stockholm under utvalda långhelger. På programmet för ett sådant retreat står bland annat mental vila och tystnad för inre ro, yoga, föreläsningar, tid för eftertanke och reflektion och insikter om hjärnan och kroppens återhämtningssystem.
Läs mer om Tyst retreat på Yasuragis hemsida.
Övriga exempel på retreats:
Jag har sett flera exempel på att Svenska Kyrkan erbjuder olika former av retreats, där både troende och icke-troende är välkomna. Ett konkret tips (som jag i min tur fick av en vän) är Västermalms församling på Stora Essingen. Kyrkan menar själva att de vill “möta människors behov och längtan efter återhämtning och fördjupning.” Här har besökare en plats för stillhet, innerlighet och medveten närvaro, och det erbjuds alltså också retreater. Jag anmälde mig själv till “En dag i stilla ro och tystnad” i höstas, men fick tyvärr boka av på grund av sjukdom.
Läs mer om retreats och samtalsgrupper i Västermalms församling.
Eller skapar du ditt eget retreat i Sverige!
Alla exempel ovan kostar mer eller mindre pengar och sker på en plats utanför hemmet under ledning av någon annan – i sällskap av andra deltagare. Inriktningarna är olika och passar med all säkerhet inte alla. För egen del ville jag resa ensam, och var ute efter stillhet, ro och noll stress – och helst också på en plats nära havet.
Det slutade med att jag reste ensam till Visby där jag tog in på ett hotell, besökte Visby Domkyrka och tog långa promenader.
Läs mer: Att resa till Gotland på hösten – retreatresa till Visby
För mig var det viktigt att byta miljö, och kanske är det just den aspekten jag vill skicka med som tips som det viktigaste för mig i mitt egensnickrade retreat. Du behöver inte resa långt bort, men jag tycker ändå det är värdefullt att komma bort från hemmamiljön där varje föremål och vy förknippas med vardag samt invanda vanor och tankemönster. Vill du lyxa till det med timmersnickrade stugor i fantastiskt vacker skogsmiljö i Lappland är ett tips att kika vidare på Arctic Retreats hemsida alternativt Lapland Retreat. Som sagt, det finns precis hur många möjligheter och inriktningar som helst som faller under begreppet “retreat”.
Vill du ändå ha någon form av guidad meditation på ditt personliga retreat kan jag rekommendera att ladda ner någon av gratisapparna Insight Timer eller Headspace, som har ett stort urval av guidade meditationer med olika inriktning.
Har du varit på, eller planerar att resa till, ett retreat i Sverige? Berätta gärna om dina upplevelser. Här kan du läsa mer inspiration om att resa i Sverige. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver. (Omslagsbild från “mitt” retreat i Visby.)
4 comments
Själv sugen på att åka på retreat! Kanske till Norrland?
Ja!! Jag vill åka ännu längre bort nästa gång, kanske lägga till lite skog och fjäll till det där havet jag helst vill ha i närheten!? Hm…
Vilka bra tips, och vilken fin sida. Tack!
Fredrik
Tack själv för din kommentar!