Det skulle lätt kunna bli ett klyschigt inlägg det här, skrivet av en Blekingebo som har vuxit upp oändliga milsvidder från den svenska fjällvärlden. Att få checka in på STF Abisko Turiststation känns nästan surrealistiskt, så här långt norrut har jag aldrig varit. Aldrig någonsin. Jag tar nattåget hit från Stockholm i mitten av augusti, strax efter skolstart, och den svenska vildmarken möter mig från sin allra bästa sida.
Den mest intensiva turistsäsongen är förbi, den värsta mygganstormningen likaså – och solnedgångarna utanför Abisko Turiststation målar himlen i de vackraste av färger. Jag vill resa tillbaka innan jag ens har hunnit åka härifrån! Den maffiga naturen, sjön Torneträsk som blänker och glittrar omgiven av “Abiskoalperna”, och så Lapporten förstås – porten in till fjällvärlden. De här vyerna glömmer jag inte i första taget.
Läs mer! Tips om Abisko – en svensk drömdestination (Konkreta tips om vad som finns att göra i Abisko.)
STF Abisko Turiststation: minnesvärd hotellvistelse i fjällen
#1. STF Abisko Turiststation: anläggningen och dess historia
Svenska Turistföreningen, som alltså förkortas “STF”, är en ideell medlemsförening vars syfte är att alla ska ha tillgång till Sveriges natur och kultur. Abisko är en av 10 fjällstationer som drivs av STF (som från början framförallt verkade i fjällen). Idag finns 250 svenska vandrarhem, hotell och pensionat anslutna till STF.
Turiststationen i Abisko har en brokig historia. Den öppnade för gäster första gången 1902 och byggdes sedan ut 1925. Tjugo år senare, 1945, brann byggnaden. Turiststationen som möter gästerna idag invigdes 1952, och kan väl i ärlighetens namn inte sägas vara någon byggnadsmässig sensation. Den bruna tegelkolossen, som också rymmer hotelldelen, kanske inte vinner något pris för arkitektonisk fulländning – men det vägs upp av vyerna utanför dess fönster.
Inne i stationen ryms reception, restaurang, hotell, butik samt uthyrning.
STF Abisko Turiststation ligger i Abisko nationalpark och hit kommer du för att uppleva norrsken, midnattssol, vandring och skidåkning. Bo i vår hotelldel, på vandrarhemmet eller i stugor. Här finns ikoner som Kungsleden, Lapporten och STF Aurora Sky Station.
– STF om Abisko Turiststation
#2. Hotellrum på Abisko Turiststation
Jag checkar in i ett hotellrum/enkelrum i huvudbyggnaden, där just enkelheten är ett genomgående tema. Det är rent och fräscht, med en skön säng och en delvis kaklad toalett.
Abisko har i dagsläget 377 bäddar, och är därmed den största fjällanläggningen av Svenska Turistföreningens boenden. Bäddarna fördelas på hotellrum i huvudbyggnaden där bäddset ingår, på vandrarhemmet Keron och i stugor. Alla boende har tillgång till dusch/toalett, kök, torkrum, bastu, tvättmaskin och sällskapsrum.
#3. Restaurang på Abisko Turiststation
Restaurangen på Abisko Turiststation går under namnet “Kungsleden” och här serveras tre måltider om dagen: frukost och lunch i buffévariant och trerättersmiddag på kvällen. Men innan vi går in på maten…
… måste vi prata om vyerna utanför fönstret! Föreställ er känslan att äta frukost med den här utsikten. (Under sommartid kan man också käka frukost ute på verandan eller balkongen.)
Det erbjuds en rejäl frukostbuffé, vilket behövs för att ta sig an utmaningarna på fjället.
Nybakat bröd, äggröra, havregrynsgröt och egen teblandning är några av alla frukosthärligheter som erbjuds. Frukosten serveras mellan 7:30-10.
Tips! För personer som planerar att vara ute på tur, eller som vill ha matsäck till hemresan, finns möjlighet att för en billig penning plocka ihop en egen matsäck/lunchpaket från frukostbuffén.
Det erbjuds också lunchbuffé med klassisk husmanskost (inklusive salladsbuffé, dricka, bröd och kaffe/te/choklad). Lunchen serveras 11:30-14.
Till middag erbjuds en trerättersmeny, inspirerad av det nordiska köket. Under min vistelse serveras under en av kvällarna sotad lax, friterade glasnudlar och fjällbjörksmajonäs till förrätt, följt av huvudrätten samisk gourpi (rökt renfärs) och en havstornssorbet till dessert. Trerättersmiddagen kostar 440 kronor och serveras mellan 17.30-20 (tänk dock på att köket stänger kl 20).
#4. Gemensamma utrymmen och butik “Fjällboden”
Inne på turiststationen finns många fina möjligheter att slå sig ner i en fåtölj, stol eller soffa i något av sällskapsrummen…
… och den som har tur kniper en plats med sådan här utsikt. Bättre än en tavla, om ni frågar mig.
För Abiskobesökare som vill komplettera packningen finns också en butik inne i turiststationen.
I butiken, som kallas för “Fjällboden”, finns allt från kläder och annan utrustning, till souvenirer och presenter…
… och här finns också en avdelning för mat. Utbudet avser både färskvaror och torrvarianter som funkar bra ute på fjället. Jag ser många bunkra upp eller komplettera sin packning inför en vandring på Kungsleden, men jag skulle själv rekommendera att ni just kompletterar istället för att köpa hela matransonen till fjällgvandringen eftersom priserna är ganska höga.
#5. Porten till och från Kungsleden, ett hotell omgiven av fjällvärlden
Så, vilka väljer då att bo på Abisko Turiststation? För egen del har jag hotellet som bas, och fyller sedan dagarna med aktiviter i närheten. Jag har inga problem med att sova i tält, men kan också medge att det känns riktigt lyxigt att krypa ner i en hotellsäng med rena lakan efter flera timmars vandring på fjället.
Ett par ensamresenärer jag träffar gör dagsvandringar med övernattning i närliggande fjällstugor (med stugvärd) för att sedan återvända till hotellet…
… medan andra väljer att stanna en inledande eller avslutande natt på väg till eller från Kungsleden. Jag träffar allt från barnfamiljer, ensamresenärer, ungdomsgrupper och pensionärer – det finns ingen direkt “typisk” Abiskobesökare, mer än att de alla flesta har vandringskängor och ryggsäck som gemensam nämnare.
Jag kan absolut rekommendera att göra en guidad tur med någon av turiststationens proffsiga guider. Dessa erbjuds både vinter och sommar, några exempel på turer är norrskensvandring, isklättring, snöskovandring, midnattssolsvandring och en tur till Trollsjön (som jag gjorde).
Ni bör också ta chansen att ta linbanan upp på berget Nuolja till Aurora Sky Station. Jag åker själv upp mot toppen för en fika och en promenad, och spenderar sedan flera timmar inne i “Aurora Sky Station” med brasan sprakande bredvid mig innan jag till slut förmår mig att lämna den fantastiska stämningen där uppe.
#6. Övrig information om Abisko Turiststation och bra att tänka på:
- Ta dig hit: Jag reste till Abisko med SJ:s nattåg. Tänk på att boka biljetten till stationen “Abisko Turiststation” (alltså andra stoppet i Abisko om du kommer söderifrån, först kommer Abisko Östra). När du kliver av tåget går du under järnvägen och uppför en backe.
- Rabatt som STF-medlem: Tänk på att du får rabatt på både SJ-biljetter och boende om du är medlem i STF. Som STF-medlem erbjuds även rabatt på guidade turer och linbanebiljetter. (Även butiken har olika medlemserbjudanden).
- När är bäst att åka? Det beror på vad du vill ha ut av besöket! Norrsken och vinter, sommar och midnattssol, vårsol eller kanske en höstvandring? Jag får själv tipset att vandra till Trollsjön någon gång från mitten av augusti och en månad framåt – då har snön smält och turistanstormningen lagt sig.
- Vanliga frågor och svar om Abisko och Lapplandsfjällen hittar du på den här sidan hos STF.
Mer inspiration om att resa i Sverige hittar du i min bloggserie Resfredags Svenska Pärlor.
3 comments
Så fantastiskt. Jag är verkligen sugen på att ta mig norröver efter dina fina reportage.
Tack snälla! JA, tänk så mycket det finns kvar att upptäcka norröver för oss “sydlänningar”… 🙂
Vilka bra tips! Ser fantastiskt härligt ut! 😍
Hur tidigt bokade du för att få rum på hotellet?