Påsklovsvädret imponerande inte här i Stockholm och planerna på att spendera lovet utomhus fick ställas in. De ändrade planerna gav istället familjen en chans att utforska Stockholms kulturutbud lite närmare.
Jag hittade en hel uppsjö med roliga påsklovsaktiviteter på sajten Barn i stan och vi hade svårt att enas om en aktivitet som passade alla. Till slut stod valen mellan pirattema på Etnografiska eller påskäggsjakt på antingen Slottet eller Polismuseet. Etnografiska museet med barn var ingen given hit på förhand, men eftersom vi var ganska trötta på påskägg vid det här laget vann ändå pirattemat. Sagt och gjort, vi packade in oss i bilen och körde in till Museiparken vid Gärdet, där Etnografiska museet ligger granne med Polismuseet, Tekniska museet, Riksidrottsmuseet och Sjöhistoriska museet.
Etnografiska museet med barn
Etnografiska museet med barn – allmänt
Etnografiska museet låter onekligen både kulturellt och fint, men vad kan en besökare egentligen förvänta sig av museet? Museets uppgift är att “vårda, dokumentera och förmedla kunskap samlingar som förts hem av resenärer och vetenskapsmän från 1700-talet fram till idag”. Det här stället är med andra ord en guldgruva för personer som tycker om att resa och uppleva världen, dessutom är det fritt inträde! Etnografiska museet är en av fyra museum i Sverige som tillhör den statliga museimyndigheten Världskulturmuseerna. De övriga i gruppen är Östasiatiska museet (Stockholm), Medelhavsmuseet (Stockholm) och Världskulturmuseet (Göteborg).
På nästan alla platser tycks människan kunna anpassa sig, finna en meningsfull livsåskådning och ha framgång i kampen för överlevnad. Varje kultur är resultatet av en långvarig anpassning till rådande omständigheter. I kampen om överlevnad har dock jordens ursprungsbefolkningar stött på betydande hinder – fenomen som kolonialism, jordhungriga feodalherrar, krig, terrorism och epidemier har utplånat hela kulturer. Det är ur en strävan att bevara, och föra vidare, dessa historier som Etnografiska museet framvuxit.
– Etnografiska museet, “Om museet”
På museet får besökarna lära sig mer om Amerikas och Amazonas ursprungsbefolkning, om samurajer, om inuiter, aboriginer och kannibalerna på Nya Guinea. Vi får också veta mer om vad Linnés lärjungar samlade in på sina resor, vilken kunskap upptäckaren Sven Hedin tog med sig och vad som egentligen hände under 1800-talets världsomseglingar. Vi ser till att pricka in en specialguidad barnvisning om piraterna genom historien, som leds av en museipedagog.
Etnografiska museet med barn – pedagogledd verkstad
Våra äldre barn Sebastian (9 år) och Julia (7 år) tycker piratvisningen är väldigt spännande och lyssnar koncentrerat på de spännande historierna som pedagogen berättar. Vår treåring Nelly lyssnar ungefär 2,5 sekunder innan vi får bära iväg henne för att inte hon ska överrösta barngruppen med sitt tjo och tjim. Hennes rätta element är däremot verkstaden, dit alla barn får gå och tillverka piratsvärd, ögonlappar och piratflaggor efter visningen. Vi betalar 50 kronor per barn i materialkostnad, men materialet är riktigt fint och vi stannar länge, vilket innebär att aktiviteten är värda varenda öre.
Etnografiska museet med barn – restaurangen Matmekka
Mätta barn är (oftast) glad barn och i vår familj blir det alltid en avvägning om magarna ska fyllas innan avfärd eller under aktiviteten. I det här fallet läste vi lite snabbt på museets hemsida att den prisbelönta restaurangen Matmekka skulle servera eko- och närproducerade rätter som dessutom skulle vara prisvärda. Fem pannkakor för 100 kronor kan jag däremot tycka är sådär prisvärt. Vår nota för en vuxenportion med stekt ris, en barnportion med spaghetti och köttfärssås och en tallrik pannkakor landade på 312 kronor. Till Matmekkas försvar ska jag säga att barnportionerna var otroligt goda (det stekta riset sådär) och dessutom ingår en superfräsch salladsbuffé och bröd.
Etnografiska museet med barn – så tyckte vi
Jag kan absolut rekommendera Etnografiska museet med barn och ett av de tyngsta argumenten är att hela familjen kommer att få ut någonting av besöket. För oss vuxna var utställningsföremålen och historierna som berättas omkring dem väldigt intressanta och det gav oss också möjlighet att diskutera stora och svåra frågor med de äldre barnen (bland annat White wash av indianerna). De äldre barnen tyckte också att den pedagodledda visningen om pirater var spännande – vi lyssnade på piratsånger hela vägen hem! För den allra yngsta var i slutändan pysselverkstaden den stora behållningen. Prislappen då? Tja, det är lurigt att hitta helt gratis aktiviteter för barn när allt kommer till kritan. I det här fallet var inträdet gratis, men sedan tillkom materialkostnad för pyssel 150 kronor, lunch 312 kronor och parkering 100 kr för ca tre timmar = totalt 562 kronor. Vi hade i och för sig kunnat äta hemma/ta med mat och lånat SL-kort för att åka kommunalt, allt går för den som är påhittig!
Hitta hit: Djurgårdsbrunnsvägen 34, Stockholm. Åker du kommunalt gäller buss 69 från Sergels Torg, hållplats Museiparken på Gärdet.
Mer information: Vill du veta mer om museet kan surfa vidare på hemsidan för Etnografiska museet.
Mer inspiration om gratis eller billiga tips att göra i närområdet med barn hittar du i vårt podcastavsnitt att resa på vårterminens skollov.
Här hittar du mer inspiration om att Resa med barn. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver!
2 comments