Close
5 turistnyheter i Sverige 2023

5 turistnyheter i Sverige 2023

I tider av ett skakigt världsläge och hög inflation duggar det inte jättetätt med spännande projekt, satsningar och nyheter i den svenska turistbranschen. Några grejer händer såklart, både små och stora – några av dem har jag plockat upp i dagens fredagsfemma. Håll tillgodo!

Svenska turistnyheter 2023

#1. Bastumat by Kayakomat

skytteholm bastu

Kallbad och bastu har varit på tapeten ett bra tag nu. Jag hade gärna sett fler kallbadhus i Sverige (ovan Skytteholm på Ekerö), men de byggs inte på en handvändning. Nyligen damp det ner ett pressmeddelande i min mejlkorg om Bastumaten, som alltså inte har något att göra med aktiviteten äta mat i en bastu. Bastumaten är istället en flirt till vår ”bankomat” och en uppföljare till Kayakomaten som ni kanske har sett lite här och där. Initiativet med Kayakomaterna, där du kan hyra SUP- och kajak via en app, blev en hit och har nu drygt 300 obemannade stationer fördelade på sju länder. Initiativtagarna surfar vidare på framgångsvågen och har nu lanserat Kayakomat by Bastumat. Den första Bastumaten öppnade för bara några dagar sedan vid Pampas Marina i Solna, Stockholm. Pris? 599 kronor för två timmar.

Boka och läs merBastumats hemsida.

#2. Visit Village – nytt semesterkoncept i Dalarna

Ett annat intressant pressmeddelande handlar om Visit Village, som genast gjorde mig nyfiken. Under två år har flera initiativtagare efter inspiration från Italien tagit fram ett nytt semesterkoncept som engagerar de fyra byarna Siljansnäs, Dala-Floda, Vikarbyn och Venjan i Dalarna.

Idén bygger på en kooperativ affärsmodell, där det på lokal nivå skapas ett gemensamt erbjudande innehållande boende, mat och lokala upplevelser. Gästen bjuds in att delta i bylivet och spelar på så sätt en viktig roll både för byns utveckling och den lokala besöksnäringen. /…/

– Pressmeddelande Visit Village

Fokus ska ligga på hållbarhet, småskalighet och landsbygdsutveckling – det här blir förhoppningsvis ett uppskattat inslag i Dalarnas besöksnäring!

Läs mer hos Linda/Resa Medvetet: Varför turism – Tankar om lokalbor, landsbygdsutveckling och nylanserade Visit Village

#3. Liseberg Grand Curiosa Hotel – nytt familjehotell i Göteborg

Ingen som har besökt Göteborg under det senaste året har väl kunnat undgå alla byggnadsställningar överallt? Ett av byggprojekten har varit Lisebergs nya familjehotell Grand Curiosa vid Lisebergs södra entré.

Liseberg Göteborg

Hotellet kommer att öppnas redan nu i april, och förväntningarna är stora på det som enligt Liseberg själva ska bli ”Sveriges mest fantasifulla familjehotell”. Bilderna, filmerna och beskrivningen av det Grand Curiosa verkar lovande och förstärker verkligen bilden av Liseberg som Sveriges bästa nöjespark. Hotellet kommer så småningom att ha en ingång till den stora satsningen Oceana vattenvärld som är planerad att öppna under våren 2024.

Läs mer på hemsidan för Liseberg Grand Curiosa Hotel.

#4. Clarion Hotel Draken i Göteborg

2023 är tydligen ett bra hotellår i Göteborg! Efter ett byggprojekt som började under september 2019 öppnar snart också Clarion Hotel Draken på Järntorget. (Om hotellet är uppkallat efter hotelldraken Petter Stordalen låter jag vara osagt.) Jag är nästan alltid nöjd med mina hotellupplevelser på Clarion och tror inte att det här hotellet kommer att vara ett undantag. Byggkomplexet kommer med sina 33 våningar att bli Göteborgs högsta hotellbyggnad och rymmer nästan 500 hotellrum (470 enligt Balder) utöver restauranger och konferenslokaler. Jag är övertygad om att det här ställets skybar, med utsikt över hamninloppet, kommer att bli en ny samlingspunkt för både turister och göteborgare.

Läs mer här.

#5. Nyöppnade restauranger i Sverige 2023

göta kanal mat norrkvarn meny

Under den här rubriken skulle jag kunna lista hur många punkter som helst, men jag nöjer mig med tre som jag har hört talas om och planerar att besöka.

  • Lauters (Gotland): Hur många matställen finns på Gotland under sommartid? Ungefär lika många som det bor lingon i skogen. Det finns många caféer, barer och restauranger att tipsa om, en blivande öppning jag själv är nyfiken på är Lauters på Fårö som jag fick tips om via Brita Zackaris Instagram.
  • Rummel (Stockholm): När jag nu råkar bo så nära Stockholm borde jag också ta tillvara på det hippa restaurangutbudet, i alla fall en gång i månaden. Rummel i Hagastaden är en alldeles nybakad restaurang som verkar guldkantad och lyxig.
  • Ny bistro i Ronneby (Blekinge): När det händer grejer i Blekinges restaurangbransch blir jag extra glad, kul att det satsas! Innan sommaren öppnar min kusins man Tobias och kollegan Beatrice Nilsson en ny fransk-inspirerad bistro i Ronneby. Hit kommer jag att åka så fort har möjlighet.

För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

3 comments

  1. Gillar sånna här inlägg Annika!

  2. Tänker också att det är så viktigt att inte släppa alla drömmar. Man kanske inte har råd att åka utomlands, men fixar en weekend till Göteborg, eller en tjejhelg på Österlen, eller en vandring på Åreskutan!

    1. Eller hur! Det är så oerhört viktigt att fortsätta drömma – vi mår bra av det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close