Vår familj gillar konceptet med att dra iväg på roadtrip, eller bilsemester om du så vill. Vanlife, tält och husvagn är helt enkelt lite för meckigt givet att vi är fem familjemedlemmar. Kanske blir det ändring på den saken framöver, kanske inte. De senaste åren har vi gjort ett helt gäng olika varianter över världen …
…nu senast en rejäl 750 mil lång tur som sträckte sig genom Sverige – Danmark – Tyskland – Schweiz – Italien – Frankrike – Monaco – Spanien – Frankrike – Belgien – Tyskland och tillbaka hem.
Läs mer: Roadtrip i Europa 2024 (vår familjeresa dag för dag)
När jag får frågor om tips på saker att tänka på inför en liknande semester finns helt klart några grejer jag återkommer till. Kanske passar tipsen dig, kanske inte. För vår del bidrog helt klart de fem punkterna nedan till att vår familjeresa blev så pass lyckad som den blev.
Våra 5 bästa tips för att planera en roadtrip i Europa med familjen
#1. Åk i början av juni
Ett av de säkraste korten för att få en bra upplevelse på vägarna är att åka så tidigt på säsongen som det bara går! Att få ledigt från skolan verkar numera inte vara något alternativ, därför återstår tipset att resa precis i anslutning till skolavslutningen här hemma i Sverige (kanske rent av samma kväll)? Juli kommer att vara smockad med semesterfolk ute på vägarna ute i Europa, så även augusti (om än inte lika proppad). Det finns många anledningar att komma iväg så tidigt som möjligt. Vi kunde till exempel spontanboka boende varje kväll eftersom säsongen inte hade kommit igång – vilket i sin tur innebar att vi kunde vara väldigt flexibla med vår resrutt. Helt i linje med det tillvägagångssätt vi föredrar på resande fot!
#2. Undvik boende i storstäderna!
Vi undvek till varje pris att bo centralt i de större städerna utan sökte oss istället till boenden i utkanten. Detta av flera anledningar:
- billigare boenden
- lättare att hitta parkering (och definitivt billigare)
- slippa en del av oron för skadegörelse/inbrott på vår hyrbil
Flera storstäder i Europa har dessutom infört särskilda avgifter/miljöskatter och andra typer av restriktioner för att få ner utsläppen. Detta kräver ofta att du ska ha en speciell typ av dekal på bilen. När, var och hur? Tja, alltså reglerna är många, olika och ganska krångliga beroende på tex fordon och eventuell miljözon (du kommer att se skyltar om “low emission zone” på flera ställen om du kör ute i Europa).
För att undvika alla de där stressmomenten valde vi att bo en bit utanför Paris. Det kändes tryggt att parkera bilen i villaområdet där vi bodde för att istället ta oss in till Paris med kommunala färdmedel. Vi var ute på vift en heldag och kunde sedan landa hemma i vårt Airbnb-boende lagom till kvällning.
#3. Låt varje familjemedlem välja varsitt stopp på resan
Att dra iväg på en bilsemester med familjemedlemmar i olika åldrar innebär gissningsvis att det finns “en del” skilda intressen att tillgodose. Alla kommer inte att vara nöjda hela tiden. Inte alls faktiskt. Däremot finns det sätt att peppa upp samtliga till en hyfsat jämn nöjdhetsnivå genom att låta varje familjemedlem välja varsitt stopp på resan! Om jag vet att jag själv ska få, eller har fått, uppleva något slags drömstopp är det betydligt enklare att hålla god min när andra vill göra grejer eller se saker jag själv inte är intresserad av.
I vårt fall innebar detta upplägg att vi vuxna fick våra alptoppar, sonen fick se sitt Formel 1-lopp, mellanbarnet fick shoppa i Paris och minstingen fick uppleva sin dröm om att åka till Disneyland. Perfekt (och absolut dyrt – men det är en annan historia).
#4. Kör en bekväm (och säker) bil
Kanske är denna punkt alldeles för självklar för att ens stå med på listan…
… men den kan faktiskt inte nog betonas. Att dra iväg på en sådan här typ av resa med en bil du inte riktigt litar på? Alltså det kan bli väldigt, väldigt, väldigt tråkigt i slutändan. Tänk om motorlampan börjar lysa redan i Danmark, fatta paniken! Vi vågade faktiskt inte chansa. Eftersom resan i somras var min mans 50-årspresent till sig själv och till familjen slog vi på stort och hyrde ett riktigt vrålåk. Riktigt så fancy behöver det såklart inte vara – men nöj dig inte med första bästa!
#5. Förbered egna spellistor och sommarprat
Jag är medveten om att inte alla familjer gillar musik eller för den delen sommarprat, men i vår familj går båda hem. Så pass att vi låter barnen göra sina egna spellistor inför våra resor. Den här gången gick vi upp en level genom att be alla i familjen göra varsitt sommarprat. I slutändan hann bara 3/5 att presentera sina, men ändå. Det var himla kul att höra de olika versionerna, varianterna och vinklingarna. Bra tips – som gör att tiden i bilen går lite fortare för både de som förbereder och lyssnar.
I slutändan finns det nog lika många tips för att planera en roadtrip med familjen i Europa som det finns bilar ute på vägarna där ute – men dessa fem gjorde i alla fall en stor skillnad för oss!
Vill du lyssna på hur det kan vara att åka på roadtrip i Europa? Klicka dig vidare till Att resa-podden avsnitt 117: Att resa på roadtrip genom Europa.