Close
5 svenska favoritresmål som får hjärtat att slå hårdare

5 svenska favoritresmål som får hjärtat att slå hårdare

Diskussionen om svenska favoritresmål har väl aldrig varit så aktuell som under det här Coronaåret, ett faktum som väcker blandade känslor. Ena stunden pratas det om stora hotelldöden och en blödande inhemsk turistnäring, ett tag senare diskuterar vi begrepp som ”överturism” i vårt eget land.

Jag läste nyligen om kilometerlånga köer till parkeringen tillhörande Skuleskogens Nationalpark, och idag berättade min syster att det var så många bilar på väg till Stenshuvuds Nationalpark i Skåne att hon och familjen vände bilen och körde därifrån. Det här är platser jag själv har besökt, platser som jag älskar, men som jag personligen skulle försöka undvika i mitten av juli. Det får med andra ord bli den stora brasklappen till det här inlägget = undvik högsäsong om du har möjlighet! (Hade jag besökt platserna under en tokvarm julidag med en miljon andra turister i hasorna hade wow-faktorn för mig förmodligen inte blivit densamma.)

5 svenska favoritresmål som får hjärtat att slå hårdare

Som född och uppvuxen i Blekinge kommer den här delen av Sverige alltid att vara en plats där jag känner mig lugn, trygg och hemma. Pulsen går ner i samma sekund jag kommer hit. Ska jag istället tipsa om svenska favoritresmål som får mitt hjärta att slå hårdare får jag därmed gå utanför Blekinges gränser. Det här är min personliga lista på 5 svenska favoritresmål (utan inbördes ordning!) som har gjort mig både storögd, fascinerad och lycklig.

#1. Bohuslän

dyröleden bohuslän
Dyröleden.

Klippigt och kargt, med fiskesamhällen, vita ödsliga trähus, fyrtorn och saltkristaller i håret efter ett dopp i havet. Det spelar ingen roll om jag besöker Bohuslän i stormande höstvindar, krispig vinter, spirande vår eller sommarkvällar jag aldrig vill ska ta slut! Den här fantastiska delen av Sverige klär i alla årstider och får alltid mitt hjärta att klappa lite hårdare.

Läs mer: Att göra på Tjörn – sommarsemester i Sverige

#2. Österlen

stenshuvuds-strand
Stenshuvuds strand.

Milsvida stränder, havsängar, äppelodlingar i långa rader, och så havet förstås. Österlen är en kärlekshistoria i reseformat, hit återvänder jag utan att tröttna på varken matkonsten, vidderna eller de kritvita sandstränderna. Turistmängderna under högsommaren? De kan jag däremot leva utan.

Läs mer: Att göra på Österlen – tips om Kivik med omnejd

#3. Höga Kusten

svenska favoritresmål
Skulebergets Nationalpark.

Ingredienserna för det här världsarvet kan inte bli fel. När fjällhöga toppar och sagoskog möter hav och skärgård skapas en unik svensk mix svår att motstå!

Läs mer: Tips om Höga Kusten – vilt och vackert världsarv

#4. Gotland

tips om Gotland
Bungenäs.

Så nära, men ändå så långt från fastlandet. Gotland är som en egen liten värld, ett landskap helt olikt det jag i vanliga fall förknippar med Sverige. Stora raukar, kalkstensbrott och Visby omgiven av dess ringmur – den här säregna ön vill jag ständigt återvända till för att skapa nya minnen!

#5. Abisko

Abisko tips
Abiskojåkka kanjon.

Uppe i de nordligaste delarna av Sverige blir jag alldeles knäsvag av vyerna. Abisko är så mäktigt, och så oerhört vackert. Ena stunden sitter jag vid en smaragdgrön fjällälv, nästa blickar jag upp mot Lapporten. Jag njuter fullt ut, och kommer på mig själv att vilja åka tillbaka innan jag knappt hunnit sätta mig på tåget tillbaka mot Nynäshamn.

Läs mer: Tips om Abisko – en svensk drömdestination


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. (Omslagsbild tagen på Skuleberget.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close