Close
Bästa svenska skidort, Vandringens dag och Ta Tåget

Bästa svenska skidort, Vandringens dag och Ta Tåget

I natt sov jag inte många timmar, utan fastnade istället med min nya bok (och tillhörande app!) ”Homage to Humanity” som jag köpte igår efter att ha varit på Jimmy Nelsons fantastiska utställning på Fotografiska. Lisa har skrivit mer om utställningen här och Christian/Matochresebloggen här. Jag själv kommer att skriva mer när jag har hunnit smälta intrycken lite grand. Vilka foton! Vilka berättelser! Jag har tidigare beundrat hans förra bok ”Before the pass away” hemma hos en kompis, och blev helt starstruck av att träffa Jimmy i egen hög person igår. Innan jag återgår till dagens jobb i form av ett skrivuppdrag (jo, jag gör sådana mellan varven – det ingår liksom i min ”portfölj”) listar jag veckans fem. De handlar bland annat om att Tänndalen blivit utsedd till bästa svenska skidort, att Per J Andersson har släppt en ny bok och att Svenska Turistföreningen ångar på med fina initiativ. (Homage to Humanity får stå tillbaka för ett helt eget inlägg om ett par dagar.)

Bästa svenska skidort, Vandringens dag och Ta Tåget

#1. Tänndalen bästa svenska skidort

bästa svenska skidort

”Men snälla någon, varför skriva om skidorter redan nu?”, tänker ni kanske. Och ni är inte ensamma, jag är också där. När Johanna/Vandraren hashtaggade sitt instagraminlägg med #kandetintebörjasnöasnart i veckan var jag snabb med att svara #kansnönväntalitetack!?

Men, pressmeddelandena väntar inte, och den här gången handlade ett av dem om att Tänndalen blivit utsedd till bästa svenska skidort, och ännu bättre, hela Skandinaviens! I en oberoende undersökning fick 4500 skandinaver svara på hur villiga de är att rekommendera en fjällstation, och Tänndalen vann för andra året i rad. Det som framför allt lyfts fram är boendet och schyst längdskidåkning, men även fina skidbackar. Andra destinationer med högt betyg är Ramundberget och Funäsdalen (som mer eller ligger granne med Tänndalen i Funäsfjällen).

Var ligger Tänndalen? Tänndalen ligger typ i höjd med med Sundsvall, fast mot gränsen till Norge. Från Stockholm är det 57 mil (alltså drygt samma sträcka som ner till Karlskrona för mig).

Läs merTänndalens hemsida.

#2. Ta tåget: ny bok av Per J Andersson

per j andersson ta tåget

Igår lyxade jag till det med en heldag inne i Stockholm, och fick på kvällen chans att följa med Towe/Come Fly With Me som +1 till Per J Anderssons release för boken ”Ta tåget – på spåret genom historien, samtiden och framtiden” som ges ut av Ordfront förlag. Per är redaktör på Vagabond (även en av grundarna) och har koll på det mesta i resväg – så även tåg. Per konstaterade att ”flygskam” är ett svenskt begrepp, och jag gillar hans inställning att boken snarare ska ses som en inspiration snarare än en provokation. Jag tänker särskilt på Sara Rönnes resonemang utifrån den nylanserade boken Klimatglädje av Emilia Arvidsson: ”Vad händer om vi vänder på allt snack om klimat och istället för ångest och skam skapar känslor som glädje och framåtanda.”

Per berättade att tågtrafiken i Europa, och Sverige, har exploderat de senaste årtiondena – och det är en spännande utveckling att dyka ner i hur vi resenärer har valt medel för att uppnå den berömda frihetskänslan. Först reste vi med tåg (allt startade i Storbritannien), sedan bil, därefter flyg och nu… tillbaka till tåg? Här hittar ni mer information om Pers bok.

#3. Reload: restaurangtips i Stockholm

reload stockholm

Towe är Stockholmsguru och föreslog middag på Reload innan bokreleasen för ”Ta tåget”. Jag har lessnat på trötta Espresso House-sallader, och ser Reload som ett positivt inslag på sallads- och ”superfood”himlen (även om själva begreppet superfood känns lite… superpretentiöst?). På Reload kan du köpa egna sallader, men också välja innehåll själv. Reload finns på tre olika ställen i Stockholm: Sergelgatan, Sveavägen och Solna strand.

#4. Vandringens dag

Numera finns det dagar för nästan allt, till och med kanelbullar, och i lördags gick ”Vandringens Dag” av stapeln för andra året i rad. Det här är ett initiativ från Svenska Turistföreningen (STF), som planerar att hållas varje år den andra lördagen i september.

Jag och mina tjejer gav oss ut i Nynäshamns skogar, även om vi väl i ärlighetens namn mest promenerade och fikade. Vi pratar för övrigt mer om begreppet vandra i ett ganska nysläppt avsnitt av Att resa-podden med tema svenska trendord – lyssna här: Att resa sommartrendigt i Norden 2019. Å andra sidan är alla initiativ som uppmuntrar folk att komma ut i naturen är goda, #vandringensdag lär med andra ord bli en återkommande tradition i vår familj på ett eller annat sätt!

Läs mer om Vandringens dag hos STF.

#5. Höstlövet

Ett annat bra initiativ jag gärna lyfter från STF är ”Höstlövet”:

Vi anser att alla barn har rätt till naturen, oavsett familjens inkomst. Därför har vi startat Höstlövet – ett initiativ som gör det möjligt för barnfamiljer, som av ekonomiska skäl har svårt att komma ut i naturen, att uppleva ett härligt naturnära höstlov någonstans i Sverige.

– STF om Höstlövet

Jag vet att många barn ute i Sverige längtar till sina respektive skollov, andra gör det inte. Det är ingen självklarhet att kunna få vara ledig, att resa i väg och att hitta på roliga saker med familjen. Vill du bidra kan du swisha valfritt bidrag till 123 050 48 03. Kanske kan du hoppa över dagens take away-kaffe och swisha motsvarande belopp?

Trevlig helg på er!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close