Det här med att flyga som gravid, hur funkar det egentligen? Det finns inga rätta svar, varje graviditet är unik och den blivande mamman måste själv avgöra om/när/hur länge det känns okej att flyga.
Själv har jag haft turen att gå igenom tre okomplicerade graviditeter, vilket inneburit att jag har rest både relativt ofta och långt under mina graviditeter. Här är några saker som kan vara bra att tänka på inför och under flygresan, men även tips på prylar du eventuellt bör bära med dig i väskan under själva semestervistelsen om du planerar att flyga som gravid.
Att flyga som gravid
Inför flygresan:
- Kolla upp vad som gäller för det flygbolag du tänker flyga med – alla flygbolag har olika regler. Exempelvis kan du flyga med både Norwegian och SAS fram till fyra veckor före beräknad förlossning utan att behöva visa läkarintyg.
- Rådgör med din barnmorska och be att få relevanta journalpapper utskrivna.
- Kontakta ditt försäkringsbolag för att kontrollera om du behöver teckna någon tilläggsförsäkring till den vanliga hemförsäkringen.
- Om man reser inom EU/Schweiz har både du och barnet rätt till nödvändig vård på samma villkor som invånarna i landet. Kontakta Försäkringskassan för att få ett europeiskt försäkringskort, ett så kallat EU-kort. (Observera dock att detta kort inte täcker kostnader som t.ex. hemtransport – dubbelkolla med Försäkringskassan och ditt försäkringsbolag vad som gäller.
- Reser du utanför EU/Schweiz och barnet föds för tidigt är det inte säkert att eventuell försäkring omfattar läkarvård för ditt barn, utan bara dig själv. Ta med andra ord inte för givet att samma regler gäller både för dig och det ofödda barnet.
Under flygresan:
-
- Var inte rädd att vara till besvär. Berätta för flygpersonalen att du är gravid, har du tur kanske de sätter dig på en plats med extra benutrymme.
- Stödstrumpor är alltid bra. Stödstrumpor ökar blodcirkulationen i benen och avlastar även trycket i benen vilket motverkar tunga och trötta ben.
- Rör på dig under flygresan. Vicka på tårna, och gå gärna några rundor fram och tillbaka i flygplansgången.
- Ha en extra plastpåse nära till hands. Skräppåsarna i papper som du hittar i stolsryggen är inte kräktåliga (jag talar av egen erfarenhet).
- Packa ner ett extra ombyte i handbagaget plus tandborste/tandkräm om du mot förmodan inte skulle hinna till en kräkpåse.
- Ta med egen mat/snacks. Matutbudet på flyget är inte alltid det bästa, och som gravid kan det svårt att styra över akuta hungerskänslor!
Bra att ha i handväskan/ryggsäcken under semestervistelsen:
- Till att börja med – anpassa packning efter vilken aktivitet ni har framför er. Att gå längre sträckor med en ryggsäck är betydligt snällare mot rygg/axlar/mage än en handväska.
- Vatten, alltid vatten. Vätskedepåerna behöver fyllas på ofta.
- En egen toalettrulle är alltid bra att ha i väskan.
- En liten flaska handsprit.
- Mellanmål. Som sagt, de där akuta hungerskänslorna kan vara svårstyrda.
- Keps/solskyddsfaktor. Under graviditeten är det extra viktigt att skydda hyn från solen, annars riskerar du att få onödiga pigmentförändringar.
- Plåster! Som sagt, alla graviditeter är olika. Själv upplevde jag att min balans blev sämre och jag gjorde några rejäla vurpor när jag väntade barn, vilket gjorde att mina nerpackade plåster kom väl till användning.
- En kopia av din journal från MVC.
TIPS: Lyssna på vårt avsnitt av Att resa-podden om att resa som gravid.
Har du fler tips på saker att tänka på inför/under en resa som gravid får ni gärna skriva ett par rader i kommentarsfältet! Här kan du läsa mer om våra resor med barn.
5 comments
Jag tycker att man också måste tänka på vad det innebär att resa utanför EU i fråga om sjukhus/läkarvård. När jag åkte till USA i vecka 23 gjorde försäkringsbolag mfl det väldigt klart att mitt barn inte skulle omfattas av någon form av försäkring om det skulle födas
under resan, utan bara jag skulle ha rätt till vård. Detta gjorde att jag valde att resa före den vecka då man vet att man ofta kan rädda för tidigt födda barn. /Marie
Tack Marie!