Close
Utsiktsplatser i Stockholm: fem favoriter

Utsiktsplatser i Stockholm: fem favoriter

Reklamsamarbete med Hotels.com.

När jag besökte Lissabon för ett par år sedan var utsiktsplatserna, deras ”miradouros”, en av de stora behållningarna under resan. Även vår egen huvudstad har såklart sina guldkorn i höjdarväg – i ”veckans fem” listar jag några av mina personliga favoriter när det kommer utsiktsplatser i Stockholm. Jag älskar känslan att knata upp, steg efter steg, för att belönas av en utsikt bestående av spetsiga kyrktorn, bräckt vatten, färgade takåsar och lummiga parker (och under sommartid kanske även en och annan luftballong!).

Utsiktsplatser i Stockholm: fem favoriter

#1. Monteliusvägen

Söders höjder är aldrig så vackra som vid Monteliusvägen, som tronar över Söder Mälarstrand. Under solnedgången glittrar Riddarfjärden ikapp med Stockholms stadsljus. Dessvärre är uttrycket ”underbart är kort” nära till hands, eftersom själva Monteliusvägen endast mäter 416 meter.

Hitta hit: Monteliusvägen sträcker sig mellan Kattgränd i väst och Bastugatan i öst.

#2. Vitabergsparken

utsiktsplatser stockholm vitabergsparken
utsiktsplatser stockholm vitabergsparken

Vitabergsparken, eller Vitan som området också kallas, beskrevs under 1800-talet som ”stadens fattigaste och mest vanlottade trakt”. Idag vallfärdar hela söder hit så snart de första solstrålarna når den här delen av Sverige. På den högsta punkten ligger Sofia kyrka, och härifrån känns det som att hela Stockholm breder ut sig nedanför kullen. Läs mer: Vitabergsparken (dagen då sommaren kom till stan)

Hitta hit: Ta T-bana till Skanstull, därifrån uppgång Ringvägen mot Sofia kyrka.

#3. Skansen

Skansen erbjuder inte bara en smak av hela Sverige samlat på en och samma yta, utan också oemotståndlig utsikt över vår huvudstad. En av mina bästa favoritställen är utsikten från samevistet. Mer information finns på Skansens hemsida.

Hitta hit: Jag promenerar gärna från centrum, men det är också charmigt att åka spårvagnen till Djurgården (linje 7, går från Åhléns).

#4. Skinnarviksberget

Vill du åt Stockholms högsta naturliga punkt (53 meter över havet) får du ta dig till Skinnarviksberget på söder. Härifrån ser du allt från Gamla stan till Kungsholmen.

Hitta hit: Utgå från T-bana Zinkensdamm och ta dig därifrån till Yttersta Tvärgränd. I slutet av gränden väntar klipporna som tar dig hela vägen till den berömda utsikten.

#5. Hammarbybacken

utsikt Hammarbybacken

I min favoritlista platsar också utsikten från Hammarbybacken. Det suger rejält i benen för att nå toppen, men väl uppe kan du få se gräddan av Stockholmsmoset!

Hitta hit: Ta Tvärbanan till Sickla kaj, därifrån väntar 5-10 minuter promenad till foten av backen.

Fler vackra utsiktsplatser i Stockholm väntar bland annat vid Fjällgatan, Fåfängan och Kaknästornet. Vilken är din favorit bland Stockholms utsiktsplatser?

 
Och på tal om Stockholm, jag återupptäckte nyligen en gammal film producerad av Stockholm Business School, där min kusin gör filmens voice over. Varje gång jag ser den påminns jag om att vi bor i världens vackraste huvudstad!
 

Förslag på hotell i Stockholm:

Spana in lämpliga förslag på hotell i Stockholm hos Hotels.com.


Reklamsamarbete med Hotels.com. Omslagsbild från vår luftballongstur över Stockholm 2008. För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

7 comments

 1. Håller med dig om alla utsiktsplatserna men trots att jag bor precis vid foten av Hammarbybacken har jag aldrig varit uppe där. Min son har varit uppe flera gånger med sin skola och jag som älskar utsiktsplatser måste ta mig upp nu i vår/sommar, vi pratade om det senast idag när vi gick förbi. 🙂

  1. Ja, men då MÅSTE du upp i Hammarbybacken. Det är ungefär som jag, som bor typ granne med båten till Gotska Sandsön – men fortfarande inte har åkt dit…

 2. Denna listan sparar jag tills jag får åka till Stockholm igen!
  Tänk att man verkligen skriver så…

  1. Ja, tänk att man gör det. Känns surrealistiskt.

 3. Jag har varit på alla platser du nämner ovan och håller med om att det är fina utsikter 😀

  1. Ja Annie, ser fram emot att knappa upp på de där topparna igen. Tar mig sällan utanför Nynäshamn i nuläget…

 4. Vilken toppenlista! Helt klart nåt jag sparar. Älskar ju utsikter 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close