Close
Tåginspiration, klimatpolicy och 10 year challenge

Tåginspiration, klimatpolicy och 10 year challenge

Fredag igen? Tydligen, och med den ”veckans fem”.

Dagens inlägg handlar om allt från tåginspiration till klimatpolicys och att få mens på resande fot. (Så oerhört skönt att kunna skriva ett inlägg utan en röd tråd!)

RESFREDAG om tåginspiration, klimatpolicy och 10 year challenge

#1. Tåginspiration

tåginspiration

Efter x antal tågresor skrev jag för något år sedan ett öppet brev till SJ om förslag på förbättringar – ett brev som kort därpå besvarades med ett utförligt svar från SJ. Att folk vill resa ofta och långt med tåg är det inget snack om, särskilt inte i skrivande stund med tanke på den pågående klimatdebatten, men tröskeln är ändå hög. Många lutar sig på struliga erfarenheter och vågar inte lita på att tågupplevelsen blir så bra som den hade kunnat vara.

Efter att ha annonserat efter förslag i bland annat den utmärkta Facebookgruppen Tågsemester sammanställde Linda/Resa medvetet en lång och mycket intressant lista på förslag över hur fler kan lockas till att resa med tåg i Europa och Sverige. Läs och begrunda, det finns mycket att göra i tågbranschen framöver (även om SJ enligt egen utsago är på gång med flera av punkterna).

Läs inlägget här: 74 förslag för att få fler att resa med tåg i Europa och i Sverige

#2. Resepolicy 2019

att resa-podden

I veckan släppte Lisa/Let’s go explore en klimat-/resepolicy. Jag hoppas att många i bloggvärlden går i Lisas fotspår och knåpar ihop en egen variant, eller i vart fall reflekterar över en. Min version kommer framöver och kommer förmodligen att koka ner i en allmän policy/riktlinjer för bloggen. Det vill säga aktiva och medvetna val jag dagligen gör eller reflekterar över i min verksamhet, men som jag ännu inte har fått ner i ett samlat inlägg.

Läs inlägget här: Resebloggare med klimatpolicy – 2019, ett ”klimatneutralt” år?

#3. Ten year challenge

Det är lika märkligt varje gång det händer, en Instagram- eller Facebookchallenge som sprider sig som en löpeld genom världen. Vad är det egentligen som gör att en grej ”slår” och att en annan inte gör det? Märkligt är ordet. Just den här utmaningen är väl egentligen inget annan än en variant på #tbt!?

järla annika

I en sådan här återkommande spaning om veckan som gick får ändå fenomenet 2009 vs 2019 anses ha en given plats. För egen del hade jag ännu inte börjat blogga. All min tid och energi gick lille Sebastian, och senare under året blev jag gravid med Julia (som föddes i augusti 2010). I julas tömde vi videokameran för första gången sedan Sebastian föddes (!), vilket ledde till oanade skatter i filmarkivet. Min reflektion över de många filmerna på Sebastian talar sitt tydliga språk – hela min värld verkade kretsa kring honom.

Annika Thailand

Genom den här bilden som togs för ett par dagar sedan kan jag konstatera att Sebbe 10 år senare fortfarande är en stor del av mitt liv, om än lite i periferin. Han lever liksom sitt eget liv! För egen del är jag riktigt nöjd med var jag befinner mig i livet. Småbarnsåren var tuffa, men också fantastiskt roliga. Nu börjar en ny fas i livet!

En annan sida av myntet: I Aftonbladet kan du läsa en artikel där experten avråder från nya bildutmaningen. (För egen del känns det ganska kört, med tanke på att jag ständigt delar olika bilder på mig själv i social media…) Flera andra har delat bilder på smältande isflak eller döda koraller med budskap som ”den enda förändringen du behöver bry dig om är den om klimatet”. Som alltid finns det lite olika vinklingar på trender i social media. Men måste varenda virala trend på social media ha ett specifikt och större budskap? Nej, jag tycker faktiskt inte det.

#4. Årets ord

Sedan 2012 har jag, inspirerad av min storasyster, valt ett ”årets ord” att jobba efter. Orden har varierat, i min gamla blogg skrev jag bland annat om ordet skapa som tydligen var 2014 års tema. I år tänkte jag länge nöja mig med just ordet ”nöjd”, för att påminna mig om att jag faktiskt befinner mig på den plats i livet jag länge har strävat efter (och jobbat hårt för). Och ja, det är ett bra ord, nyligen såg jag att Trendenser-Frida hade valt ordet ”förnöjsamhet” som sitt ord.

Efter att ha tänkt vidare har jag ändå landat i att ”styrka” ska vara mitt ord. Styrka i att se min potential, styrka i att kunna fatta beslut utan att vela, styrka i att fortsätta driva projekt jag tror på och fysisk styrka för att kunna genomföra ett marathon. Styrka får det bli!

#5. Att resa med mens

jack wolfskin
Att resa till Madagaskar, räkna fel på mensen och inte ha rätt grejer med i packningen. Amatör-Annika!

Japp, en av mina grejerna på min HATLISTA med att resa. Min resebloggskollega Sofia/Fantasiresor publicerade alldeles nyligen ett blogginlägg om ämnet: Att resa med mens.  Min senaste missöde-historia i genren utspelade sig på Madagaskar, några månader innan jag hade börjat med menskopp (SÅ BRA GREJ!). Jag fick invänta Sofias omtalade tampongautomater på Tanas flygplats (och fram till dess tacka mig själv över att jag hade packat med lite för många rena strumpor – vilka kom väl till pass som nödlösning). Mens hörrni. Världens mest naturliga grej, som det fortfarande viskas om. Det är ju till och med märkligare än den senaste Facebook-challengen!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

4 comments

  1. Roligt att få uppmärksammas i din femma. Ser fram emot din policy!

    1. Självklart Linda. Ja, ser också fram emot att få ner alla tankar på pränt!

  2. Ska bli intressant att läsa din policy!

    1. Ja! Snart är jag redo att få ner alla ord. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close