Close
Septemberresan till Blekinge

Septemberresan till Blekinge

Det är fredag, det är mitten av september och det har blivit dags att samla ihop bilderna från förra helgens resa. Här kommer alltså veckosvepet, den här gången med Blekingetema!

En septemberresa till Blekinge

#1. Städningen, sommarhuset och nostalgin

Nästan alla syskon kunde samlas för årets upplaga av höststädning på sommarstället. Vilade gjorde vi också mellan varven, fast inte så ofta.

Vi jobbade i trädgården, sågade träd, lyfte in möbler, kajaker och fotbollsmål. Sedan slängde vi grejer och städade både här och där. I trädgårdslandet såg pumporna ut att trivas medan vi rensade så det stod härliga till!

syskon

Lite nostalgi hanns det också med, här i form av ett familjefoto där jag är runt året. Mammas glasögon hade varit helt moderiktiga även idag, who would have known!? (Tror heller ingen hade räknat med att det skulle komma ytterligare två syskon till den här redan då gedigna skaran.)

sturkö

Fixardagen avslutades med kräftskiva i vanlig ordning, det känns onödigt att ändra på ett vinnande koncept. Lillebror hade fixat kräftor från Hjälmaren, fast jag höll mig mest till räkorna faktiskt. Och på tal om nostalgi! Mitt kusinbarn förgyllde kvällen med Cinnamon Sugar Cookies, en favoritkaka som min amerikanska faster brukade baka när jag var liten. Sjukt goda ska ni veta!

#2. Årets sista Sturködopp?

sturkö

Nästan hela gänget passade också på att bada en sväng innan vi lyfte in badstegen för den här säsongen. Jag kommer förmodligen att ge mig på några dopp till i havet innan året är slut, men inte just på Sturkö.

#3. Omdebatterat bygge av Wingårdhs

karlskrona

Många Karlskronabor har en något… eh, komplicerad relation till arkitekterna bakom det nya bygget vid Kilströmskaj på vackra Björkholmen.

Det tre flervåningshusen i trä blir nya sjömärken i den anrika örlogsstaden och har uppförts i rekordfart, under elva månader. Det var i början av förra året som Wingårdhs gick samman med SBU AB och JSB i det gemensamma bolaget SBU Framtid. Syftet var att med större genomförandekraft kunna skapa konstnärligt arkitektoniska miljöer som också är kostnadseffektiva. Kilströmskaj i Karlskrona blir nu det första exemplet på detta Sverigeunika samarbete.

Wingårdhs

För att förstå bakgrunden till debatten är alltså Björkholmen en av Karlskronas sötaste små öar, fylld med charmiga trähus och trånga gränder.

karlskrona

På Björkholmen byggde de första varvsarbetarna sina hus, och mycket av virket lär ha kommit från flottan. Gatorna har fått sina namn efter amiraler och fartygstyper…

karlskrona

… och tja, jag förstår om folk inte tycker att de här bostäderna passar in i stadsbilen. Jag tyckte det såg hemskt ut i början, men någonstans börjar det växa på mig – inte minst eftersom stämningen i området känns skön och levande. Vad tycker du om bygget?

#4. Marinmuseum

Ett annat välkänt och omtalat bygge i Karlskrona (med inte fullt lika mycket negativa tongångar!) är Marinmuseum på Stumholmen.

karlskrona

Under helgen fick jag några timmar över och tog en ärenderunda på stan. När inköpen var gjorda promenerade jag ner mot Marinmuseum, börjar tappa räkningen över hur många gånger jag har varit där. Jag älskar att gå dit, det spelar ingen roll om det är vår, sommar, höst eller vinter.

Galjonshallen är den stående favoriten…

… men jag trivs lika bra på bryggan där båtarna ligger förtöjda på rad.

Läs mer: Marinmuseum i Karlskrona – favoritmuseum i Sverige

#5. Tack och hej Karlskrona – nu drar jag norröver!

karlskrona

Nu lär det dröja ett tag innan jag åker till Blekinge nästa gång, och det känns faktiskt helt okej med tanke på mycket jag hann se och göra den här helgen!

Så, vad väntar då för resplaner framöver? Det blir en blandad Sverigekompott med både blogguppdrag och mindre utflykter med vänner och familj. En av grejerna jag ser fram emot är att hänga ett par dagar när Lisa uppfyller en av sina höstdrömmar i Åre. Vi åker ganska snart, och jag inser att jag måste gräva djupt i förrådet efter funktionskläder, underställ och mössa. Det känns avlägset med tanke på att vår strandbag från sommarlovet står kvar i hallen!

Ska dock inte gå händelserna i förväg, utan först och främst fokusera på dagens agenda: fredagsmys och ännu ett avsnitt av Bäst i Test med resten av familjen.


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

2 comments

  1. Vad härligt! Blekinge är ett av de landskap som jag inte besökt (hittills) 🙂

    1. Åh, hoppas du får chansen att åka framöver – älskar Blekinge. Men ja, är ju också partisk…. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close