Close
Sådant jag drömmer om just nu

Sådant jag drömmer om just nu

– ”Vad drömmer du om?” Frågan fick jag av min storasyster tidigare i veckan. Första svaret var givet, resten fick jag klura på under en löptur i Nynäshamns skogar.

Det är likadant varje år. Efter en mer eller mindre lång ledighet under efterlängtade sommarmånader väntar en stundande höst med löften, drömmar och planer. Känslan av nystart sitter i sedan grundskoleåren – en känsla jag förknippar med oskrivna kalendrar och övertygelser om att det är nu nya drömmar ska börja formas för att kanske en dag bli verklighet.

Sådant jag drömmer om just nu

Till att börja med måste jag dock göra klart, både för mig själv och för er, att jag är så oerhört nöjd och tacksam över den situation jag för tillfället befinner mig i. Jag har blivit mycket bättre på att uppskatta det faktiskt jag har, istället för att gå runt och fundera över det jag inte har. Efter att nyligen ha förlorat båda mina föräldrar i cancer är det som att livet har fått en ny dimension, på gott och ont. Det goda innebär att jag i stort sett varje dag är tacksam över att jag får leva och över att jag får vara frisk. Jag älskar att kunna vara flexibel och spendera mer tid med familjen än tidigare – jag har inte för en sekund ångrat mitt beslut att säga upp mig från min juristtjänst! Det onda innebär att jag är mer rädd och ängslig nu än tidigare. Jag är mer mottaglig för katastroftankar, vilket är ett drag jag inte alls kunde identifiera mig med tidigare. Livet är inte längre lika självklart för mig. Därför känner jag mig rädd att förlora det, men också angelägen om att mer än någonsin ta tillvara på det.

skaftö familj islandsberg
Tacksam varje dag över att jag får tillhöra den här konstellationen. Skaftö, augusti 2018.

Att ta tillvara på livet innebär för mig flera olika saker – bland annat att faktiskt våga drömma. Ingen dröm är för liten, och ingen dröm är för stor! Alla konkreta planer som sedan har uppfyllts under mitt liv har någon gång börjat som en flyktig tanke eller en spirande dröm. De här drömmarna är några av många som tar rum i mina tankebanor just nu:

#1. Att bygga ett hus på Sturkö

Den här drömmen fick abrupt läggas på is när kommunen gav avslag på vår bygglovsansökan på grund av pågående (eh, väldigt långsamt pågående) detaljplanering över vår del av ön. Jag vägrar att ge upp min dröm, även om den numera ligger ytterligare 5-10 år framåt i tiden. En dag ska vi ha ett eget hus på Sturkö, punkt slut!

#2. Att bo med familjen i USA

Jag kan liksom inte släppa tanken på att vår familj en dag ska bo i USA under en period. Hur länge vi bor där spelar egentligen ingen vidare roll, det kan lika gärna vara tre månader som tre år. Hur det ska gå till, när det ska bli av och i vilken delstat vi ska bo, det har jag ingen aning om. Men tankarna finns där och de växer sig starkare för varje dag. USA har gjort sig ett namn som drömmarnas land och även om jag under en sommar i Upstate New York fick ett smakprov på livet som bofast vill jag ha mer, mycket mer! (Skottland skulle fungera bra som substitut.)

#3. Att få en stark kropp

Jag har hållit igång löpningen ända sedan tidig vår, men slarvar något kolossalt med styrketräningen. För att må bra generellt behöver jag ha en stark kropp. Jag drömmer om en kropp i sin livs #vagabondform som kan ta mig land och rike runt utan att kännas stel och otillräcklig. I höst tänker jag lägga in styrketräning och yoga som en del av min arbetsdag – timmarna framför datorskärmen tar sakta men säkert kål på både hållning och rygg.

#4. Att fira min 40-årsdag med en storslagen resa

Jag är däremot inte längre lika övertygad om att ”storslagen” = Antarktis, vilket jag tidigare varit helt inställd på. Jag har lite i taget ändrat min inställning till begreppet storslagen, födelsedagsäventyret kan lika gärna gå till Färöarna eller den svenska fjällvärlden. (Jag tar därmed tacksamt emot förslag på spännande 40-årsresa!)

#5. Struktur och planering

Det kanske kan låta som en ganska trist punkt, men den här delen av livet känns väldigt viktig för mig just nu. Jag brukar köra mantran som ”Ordning och reda, pengar på fredag” och ”Var sak på sin plats” till barnen här hemma, men när allt kommer till kritan är jag kass på både ordning, reda och att låta saker ha sin plats. Efter att den senaste tiden ha spenderat otaliga timmar tillsammans med mina syskon i syfte att rensa och slänga prylar från mina föräldrars hus blir det ännu mer tydligt för mig att vi samlar på oss så mycket onödiga prylar under vår livstid. Jag har under många år prioriterat pengar på resor istället för prylar, men visst finns det ekorre-tendenser här också. Just nu är jag inspirerad av vänner som rensar hemma i enlighet med KonMari-metoden.

Mina drömmar om struktur och planering gäller inte bara i hemmet, utan också för bloggen, sömn, träning och tja, det mesta i livet.

nelly mamma
Mitt halsband i form av en drömfångare har jag nästan alltid på mig – jag älskar symboliken! (Smycket kommer från Cecilia Blankens märke, men verkar inte säljas längre.) Hamburgö, augusti 2018.

Berätta, vad drömmer du om just idag? (Omslagsbilden är tagen vid Gullmarsstrand, Fiskebäckskil.)

11 comments

 1. Sömn sömn och sömn… låter klyschigt men jobba mkt å
  Sova dåligt är ingen bra kombo… 🙁

  Sen drömmer jag om
  Maldiverna kanske min 40-års resa!

  Kram

  1. JA, alltså den där sömnen…. så viktig, och så välbehövlig. Maldiverna låter riktigt nice!

 2. Ja, att verkligen kunna uppskatta de små sakerna i livet och varje dag man är frisk vore ju det bästa, då spelar det ju plötsligt inte lika stor roll var man firar sin födelsedag!

 3. Som vanligt drömmer jag om Thailand och hemmet där.
  Än några månader innan vi är där igen.
  Undrar så hur alla mina orkideér mår?
  De vattnas, får jag hoppas, varje vecka.
  Så regnar det ju en hel del.
  Ha en fin helg önskar Titti

  1. Tack Titti och detsamma. Drömmer också om Thailand emellanåt, men ännu är sommaren för skön här hemma. <3

 4. Väldans fint att få läsa om detta. Spännande att 40-årsresan kan hamna någon annan stans. Är det kyla du är inställd på?

  1. Alltså, jo, det känns som att Antarktiskylan varit en stor dröm så länge… så det blir nog en lightvariant på den.

 5. Drömmer om att på riktigt kunna ta tillvara på allt och alla jag har i min närhet. Att på riktigt kunna känna ett lugn och en tillfredställande med att bara vara och inte en enda tanke på ”att vara på väg”… till något, till någon… utan bara vara här
  Och nu!

  1. Låter som en väldigt fin och sund dröm AnneHelene! Hoppas själv kunna uppfylla mer av den varan – här och nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close