Close
Så löser jag och min man semesterpusslet

Så löser jag och min man semesterpusslet

Semesterpusslet, det med ganska många pusselbitar, ska läggas igen. Med hemmabasen i Nynäshamn, min mans familj i Göteborg och min familj i Karlskrona vet vi numera hur vårt upplägg bör se ut för att alla ska bli nöjda och glada – men det krävdes några år att hitta en smidig lösning som passade både mig och Tobias.

För ett par år sedan fick jag en fråga på jobbet om jag och min man hade gått skilda vägar. Jag skakade frågande på huvudet, men förstod ganska snabbt vad som hade orsakat missförståndet. På fikarasten hade min kollega hört att jag nämnde ”min mans vecka med barnen”. Jag fick snabbt dementera skilsmässoryktena och samtidigt förklara att det är just så, med ”dina och mina veckor”, som vår familj har valt att lösa semesterpusslet.

landsort

Semesterpusslet: min vecka, din vecka och våra veckor

Jag vet att många par och familjer utgår från att ALLT ska göras tillsammans under sommarlovet, och jag tror i ärlighetens namn att det var så jag föreställde mig våra semesterveckor som familj innan barnen kom in i bilden. Sedan föddes Sebastian och kort därefter Julia. Sommaren kom, och jag ville som vanligt spendera så mycket tid jag bara kunde på Sturkö. Tobias? Han ville helst spela golf. Någonstans i den här vevan föreslog Tobias att vi skulle införa ”din vecka”, ”min vecka” och ”våra veckor” för att undvika dåliga samveten och kompromisser som ingen av oss ändå var helt nöjda med. Sagt och gjort, så blev det. Och vet ni? Det passar oss så himla bra.

När Nelly föddes fick vi hoppa över ett par år (ingen av oss ville vara borta en hel vecka från henne), men i övrigt har upplägget sett ungefär likadant ut varje år. När Tobias har sin ensamvecka åker jag alltid ner till Sturkö med barnen. Under den veckan stannar han i Stockholm och spelar golf i princip dygnet runt (resten av tiden ägnar han sig åt att titta på film, hänga med polarna och äta färdigmat). Min vecka spenderar jag ofta på Sturkö i kombination med en weekend någonstans tillsammans med syskonen. Under den veckan åker Tobias och barnen oftast till familjen i Göteborg eller hänger hemma i Stockholm.

landsort

Resten av sommarlovet är våra gemensamma veckor som vi i vanlig ordning spenderar i den berömda ”semestertriangeln”, alltså hemmet i Nynäshamn, mitt sommarställe på Sturkö och Tobias sommarställe på Orust. Ofta klämmer vi också in en utlandssemester i semesterpusslet – det här året bär det av till Balkan. I den bästa av världar åker också jag och Tobias bort själva några semesterdagar med hjälp av snälla barnvakter, det var dock betydligt lättare att göra innan Lillmyhran föddes.

Ge varandra frihet och sänk förväntningarna

Jag och många med mig har en förmåga att ha orimligt höga förväntningar på sommarsemestern: ”Äntligen ska jag komma igång med löpningen!”, ”Nu ska jag läsa ut alla de där pocketböckerna som ligger i bokhyllan.”, ”Tänk vad mycket tid vi kommer ha att umgås med våra vänner som vi aldrig hinner träffa.”, ”I år ska vi lära barnen simma och cykla.”, ”Jag ska äta nyttigt HELA sommaren och komma tillbaka till jobbet i min livs form”, ”Den här semestern ska jag minsann hinna fundera på vad jag vill göra med mitt framtida yrkesliv…”. Ja, ni fattar.

semesterpusslet

Sommarsemester utan barn i Schweiz, 2012.

Jag vill ge mig själv, och alla andra, tipset att faktiskt ha semester på riktigt. Koppla bort, koppla av, och glöm inte att ge din partner en smula frihet. Det är i alla fall ett koncept vi själva satsar på att för att hålla ihop nästa sommar också.


Oavsett om det finns barn eller partner med bilden kan det vara svårt att lösa semesterpusslet så att alla (släktingar som vill ha besök, vänner som vill umgås och så vidare) blir nöjda. Hur gör du?

16 comments

 1. Hittills har vi faktiskt mesta dels semesterat tillsammans! Men förlängt ledigt för sonen med att vara hos farmor och mormor när vi jobbat el gjort annat!

  Dock brukar vi åka iväg på weekends kontinuerligt m vänner!

  Borde komma iväg på tu man han… kanske i sommar?! Vi får se!

  Men bra semester plan
  För er!!!

  Hur länge är barnen lediga från skolan?

  Kram

  1. Alltid spännande att höra hur andra gör! Barnen kommer att vara lediga från skolan nästan hela sommarlovet, med undantag från de 2 sista veckorna (då vi börjar jobba igen).

 2. Låter som ett grymt upplägg utifrån era önskemål och behov. Verkligen win-win!

  Somrarna hänger vi ihop, men vi ger stor frihet övriga tider av året. Känns som att vi behöver det mer då.

  1. Ja, det är såklart extra viktigt att belysa att det här passar bäst för just oss i det här skedet av livet. Win-win! 🙂

 3. Det här är en av de första sakerna med dig/er somnat imponerades av. Kommer ihåg att jag pratat med folk om att ”jag har en kollega på jobbet” och hyllat ert sätt att hantera semestern. Detta var långt innan vi blev vänner men ni är lika mycket förebild då som du.

  I år kommer nog nog spendera större delen av sommaren apart – inte optimalt men ändå det som vi båda tycker känns bäst utifrån våra egna behov.

  1. Låter vettigt att lyssna på behoven och sedan planera efter det. Ni har tillbringat mer tid tillsammans än de flesta par jag känner, tänk att typ få börja förhållandet med en jorden runt-resa!

 4. Sjukt bra upplägg! Vi har ofta något liknande, inte uttalat men som blir ändå eftersom jag spelar matcher på bortaplan, gillar att resa mer än honom och han älskar att fiska (snark). Vi är nog också väldigt bra på att ge varandra utrymme och låta det finns plats för de aktiviteter som vi prioriterar var för sig.

  Hoppas ni får en fantastisk sommar!

  1. Ja – för oss fungerar det bra. Vi behövde nog ha det uttalat, jag gillar att se planeringen svart på vitt i almanackan. Tack för att du delar med dig av hur ni löser det – gemensam fiskesemester framöver alltså!?? Hehe.

   Önskar er också en riktigt grym sommar, ser fram emot att följa era Baliäventyr.

 5. Vi har ju ”förmånen” (eller hur man ska kalla det) att ha Marias barn koncentrerat i tre veckor vilket också innebär att vi är helt själva i tre veckor. I år blir det jobb under den perioden men vi ska väl försöka klämma in både golf och annat under tiden. Tycker att ni har en sund inställning och där ni värdesätter varandras egentid, tror det är väldigt viktigt och vi kör på samma tema här även om jag har ett större behov av sådan tid än Maria.

  För min del gör jag nog många besvikna (?) i år när jag inte åker hem till familjen. Så blir det när det landar en sen semester som vi dessutom spenderar utomlands. Då får det bli prioriteringar. Men jag menar, det går ju alltid ta ut fler dagar i höst och åka ner. Man måste ju inte ses bara på sommaren. Och så ska jag försöka jaga upp folk till Östersund också, det är nog på tiden. 🙂

 6. Rätt tänkt Daniel, med den marknadsföringen du gör för Ö-sund förstår jag inte varför resten av din familj inte har flyttat dit än!?

  1. Hehe, de var nog på väg när vi alla tre syskon bodde här uppe under ett par-tre år. 🙂

 7. Vi har ingen uttalad planering, kanske för att vi inte haft så många somrar än, lilleman är bara två år gammal. Däremot har jag alltid haft ett stort behov av att vara ensam. Så jag har rest min väg. Nu när jag är mamma vill jag inte var borta mer än 4 dagar som mest. Så det blir att turista i Sverige (which I love!). Min man vill gärna att vi gör saker tillsammans, men skulle han vilja resa bort eller vara ensam stödjer jag det. Det är först på senare tid jag har accepterat mitt behov av egentid. Jag vill inte att det ska vara kopplat till skuld.
  Hoppas att du får en härlig sommar!
  Emilia

  1. Turista i Sverige – så saker slår det under sommartid. Nej, egentid ska verkligen inte behöva vara kopplat till skuld. Själv hämtar jag SÅ mycket energi av att vara själv då och då (ingen matlagning, inga blöjor, ingen smutstvätt…) På det sättet blir jag en bättre mamma, och fru, i slutändan. Win-win, som Lisa skriver ovan.
   Tack för din kommentar Emilia! Kram

 8. Vi har kört gemensam semester de flesta av somrarna sedan barnen kom, och har då även uppbackning av mina föräldrar som haft barnen allt från ett par dagar till 3 veckor i sträck – något som funkat bra med tanke på min arbetsbelastning i juni/börjana v juli. Nu när minimini finns i familjen och det faktum att Jr inte längre har fritids genom skolan delar av sommarlovet kommer vi också att behöva lappa med mina/dina/våra veckor från och med nästa år ( i år är vi delat föräldralediga över sommarmånaderna) och jag tror faktiskt att det kommer att bli superbra. För som du skriver, det där med männens golfpassion, det är något jag aldrig kommer att förstå och då är det perfekt att låta dem ha sin egentid med golfandet någon vecka medan jag gör något annat. Sedan är vi tacksamma för den assistans vi får av föräldrarna, inget jag tar för givet men är otroligt tacksam över. Det har räddat många veckor!

  1. Alltså Linda, du och jag måste börja golfa!
   Fint att ni kan få hjälp av föräldrarna, förstår att det är ovärdeligt.

 9. Låter som ett bra upplägg. Men kan förstå förvirringen om man råkar överhör de orden ”din /min vecka med barnen”. 🙂

  Något sommar-semester-puzzel har vi skönt nog inte. Vi kommer tillbringa vår Sverige-semester i stuga och mest ta dagarna som de kommer. Hoppas på fint väder samt njuta av familj och vänner som kommer på besök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close