De senaste veckorna har det snackats mycket om AI, ChatGPT och fyra dagars arbetsvecka i medierna – vilket i sin tur sätter igång en massa tankar och diskussioner här hemma. Den digitala utvecklingen är oerhört spännande och det finns väl egentligen inga hinder för långt den kan ta mänskligheten framåt? För egen del blev uppenbarligen just den här webbsidan, Resfredag.se, min egen lilla galax i cyber-universum. Internets utveckling var på riktigt en revolution som öppnade världen för allt och alla. Å andra sidan finns säkert anledning att vara dystopisk för den som är lagd åt det hållet. Är det nu robotarna tar över á la Terminator? Det finns så mycket att skriva om det här, men för att få en röd tråd i mina egna tankar från veckan får veckans fredagsfemma bli ett inlägg om resor och digitalisering.
5 tankar om resor och digitalisering: ChatGPT, smartphones och verkligheten
#1. ChatGPT och allt vad den innebär
Har du inte hört talas om ChatGPT är det nog hög tid nu, med tanke på att dessa “chattrobotar” kommer att ha en självklar roll i allas våran framtid. Microsoft var tillsammans med AI-labbet Open AI först ut att lansera sin modell, och snart kommer Google efter med en liknande funktion.
ChatGPT är en chattrobot eller virtuell assistent, baserad på en stor språkmodell, som har utvecklats av Open AI. ChatGPT kan besvara faktafrågor, författa användbara texter av olika genre, och samtala på ett människoliknande sätt på många olika språk.
– Wikipedia
Roboten sägs vara revolutionär på alla möjliga sätt, och kan bland annat användas för grovjobbet att få fram artiklar, pressmeddelanden och diverse PM. Det pågår just nu intensiva diskussioner på alla nivåer om hur ChatGPT kan användas, vilket givetvis ingriper etiska diskussioner. En av de negativa aspekterna som lyfts är att det här skapar möjligheter för elever och studenter att “fuska” fram uppsatser, då verktyget redan nu är så pass bra att lärare har svårt att avgöra om texterna är skrivna av en dator eller en student. En av de positiva aspekterna är att grovjobbet, det tråkiga att samla in information och sammanställa den, kan göras av en dator.
Från ett reseperspektiv kan det här såklart vara en bra grej! Jag läste en FB-tråd om en person som hade bett ChatGPT om tips på reseupplägg för en specifik vandring. På bara ett par sekunder hade personen fått fram x antal lämpliga rutter. Tänk vad skönt att slippa googla runt i timmar och åter timmar för att istället få inte bara ett, utan flera konkreta uppslag på din framtida drömresa. Hej då resebloggar (och resebloggare). Eller? Nja, riktigt så illa är det väl inte. Jag gillade att läsa Sara Rönnes spaning om att själva hantverket, alltså att skriva, nu kommer att blir ännu viktigare: 8 digitala fenomen att hålla koll på 2023. Jag vill ju verkligen tro att den personliga touchen i resebloggar vinner över autogenerade hotellrecensioner.
Jag väljer att i nuläget se ChatGPT som ett stöd/verktyg i arbetsliv, skola och fritid (inklusive resor!) – snarare än en konkurrent till mänskligheten till förmån för robotar/AI. Det blir onekligen spännande att följa.
#2. Fyra dagars arbetsvecka
Som ett led av den effektivisering som digitaliseringen medför kommer andra frågeställningar upp. Vad händer egentligen med arbetslivet nu när allt effektiviseras genom ny teknik och digitalisering? Effektiviserar vi mer/springer vi snabbare för att producera ännu mer, eller för att faktiskt ta ett kliv tillbaka? Vad gör vi med all tid som frigörs?
Diskussionen om att införa fyra dagars arbetsvecka har väl sällan varit så intensiv som i skrivande stund. Den spanska regeringen genomför just nu ett pilotprojekt för att testa effekten av en kortare arbetsvecka. Alldeles nyligen kom nyheten att det svenska väskföretaget Sandqvist inför fyra dagars arbetsvecka – med samma lön. Utgångspunkten är att de anställda ska jobba smartare.
Är det nu vi åter igen revolutionerar våra arbetstider och vårt sätt att arbeta, med tanke på att nuvarande system väl i ärlighetens namn mest är en kvarleva från hur industrisamhället behövde vara uppbyggt? Det moderna lönearbetet, där människor lämnar sina hem för att arbeta på exempelvis en fabrik, var ju faktiskt inte det normala före industrialismens intåg. (Läste en intressant artikel om det på Popularhistoria.se – När arbetet fick bestämma tiden).
Med fyra dagars arbetsvecka öppnas möjligheter till en friare vardag vilket förmodligen också kommer att spegla sig i vårt resemönster.
#3. Reseupplevelsen
Vad innebär den digitala utvecklingen för själva reseupplevelsen? Just nu spenderar vår familj tre månader på Koh Lanta i Thailand. Jag funderar mycket över vilka faktorer det är som gör att vi trivs så bra här. Jag föredrar att resa till platser och upplevelser snarare än att åka från någonting hemmavid, men en av sakerna jag faktiskt ville ta en paus ifrån/komma bort från var vårt uppkopplade liv i Sverige.
Här fungerar livet ungefär som det gjorde när jag växte upp, på den berömda “gamla goda tiden” där skruttiga bilar, kontanthantering och lek på stranden känns tryggt och bekant. Det håller givetvis på att ändras här också – numera tar kyparna på vår restaurang upp alla beställningar på varsin iPhone/iPad. Det fungerar toppen, men å andra sidan verkar det fungera lika bra på de restauranger där de fortfarande drar fram sitt lilla skrivblock för att plita ner beställningen.
En bekant till mig kom nyss tillbaka hit till Koh Lanta efter några dagar i Kuala Lumpur. Malaysia. När jag frågade om reseupplevelsen räknande jag med en utläggning om hur uppfriskande det kan vara med lite stadspuls till skillnad från vårt inrutade ö-liv. Personen i fråga menade däremot att det var skönt att vara tillbaka på Lanta. Anledningen? Allt kändes så opersonligt i KL. Beställa taxi? App. Beställa mat? App. Checka in på hotellet? App. Den mänskliga interaktionen var minimal. Det känns som att vi gör allt vi kan för att minska den sociala interaktionen i samhället. Småbarn sitter vid matborden med varsin skärm, bokstavligen talat avskärmade från resten av världen. Mobilzombies möter oss i alla situationer – på bussen, i väntrummet hos tandläkaren, i skolkorridoren. Är det så vi vill leva? Är jag kanske helt enkelt en sådan där bakåtsträvare?
#4. Den digitala verkligheten vs den verkliga (?) IRL-verkligheten
I egenskap av förälder finns en ständigt pågående dialog med barnen om att “leva” sina liv digitalt eller IRL. Men alltså, vad är egentligen definitionen på verklighet? Någon gång för länge sedan lyssnade jag till en podcast där Alexander Bard medverkade. Han förde ett intressant resonemang om att våra barns liv på internet för dem är minst lika verkligt som den IRL-verklighet vi, den äldre generationen, anser vara “den riktiga verkligheten”. Vilken värld betyder mest, vilken verklighet är verkligast? Gränsen verkar suddas ut vare sig vi vill det eller inte. Men vad innebär det i praktiken?
Ibland är jag rädd för att vi, mänskligheten alltså, håller på att göra oss ännu dummare än vad vi redan är. Vi förlitar oss så pass mycket på tekniken och digitaliseringen så i den milda grad att vi ibland vägrar ta in vad som egentligen händer i den riktiga (?) världen. För att ta ett reseexempel kan jag nämna en situation på Arlanda innan jul. En bekant till mig skulle flyga hit till Thailand, men blev på grund av flygbolagsstrul kvar på flygplatsen i tre dagar innan hon till slut kom iväg. Det var något fel på flygplanet, och avgångarna flyttades fram gång på gång. Resenärer som kom till flygplatsen efter henne plockade fram sina telefoner, pekade viktigt på diverse appar och hävdade bestämt att planet minsann ska avgå kl xx:xx. De var övertygade om att informationen i mobiltelefonen var korrekt eftersom det ju stod så i appen! Min vän kunde, vis av erfarenhet efter tre dagar på plats, i sin tur konstatera att den där informationen var både inaktuell och felaktig.
En annan grej i resesammanhang som nyligen gjorde mig snudd på tokig var upplevelsen av att försöka spärra ett kontokort här nere. Det var bråttom eftersom vi var rädda att kortet hade hamnat i felaktiga händer, och vi hade fler frågor än bara själva kortspärren. Vi chattade snällt med en bot, men frågorna gick bara runt och runt. Vi kunde inte få var på det vi ville och att hitta en livs levande kontaktperson eller telefonnummer var lika svårt som att hitta en nål i en höstack. Visst, tekniken blir säkert bättre framöver, men är det för mycket begärt att prata med en… människa?
#5. Uppkoppling, påkoppling och avkoppling – om temat för framtida resor
Är smartphones mänsklighetens främsta uppfinning, vår främsta förbannelse – eller kanske både och? Är det så att vi håller på att digitalisera bort vårt eget logiska tänkande? Alla tusentals timmars scrollande bland små klipp med dansande hundar och TikTok-danser riskerar att göra oss passiva, och allt eftersom tiden går kanske vi förlitar oss på att ChatGPT:s sköter det logiska tänkandet? Kommer vi ens att vilja resa, när reseupplevelsen snart är lika bra i ett par 3D-glasögon som på plats?
Jag tror snarare att vår uppkopplade värld kommer att medföra ett behov för andra typer av resor, som exempel kan nämnas det svenska reseföretaget No Connection som erbjuder skärmfria äventyrsresor. Deras budskap på hemsidan går helt i linje med verklighets-diskussionen enligt ovan: “Vi lever i två världar nu. Verkligheten och Internet. I vilken värld spenderar du mest tid?”
Jag gissar också att det även fortsättningsvis kommer efterfrågas verktyg och platser för hjälp att befinna sig i nuet, där digital dextox / digital avgiftning blir ledord. Tidigare i veckan lyssnade jag till en intervju med Kay Pollack om hans nya bok om att välja glädje. Boken handlar bland annat om vad du kan göra för att må bättre, uppnå större närvaro samt känna dig lyckligare och friare. Jag har själv inte läst boken, men är tämligen övertygad om att svaret i boken inte kommer att vara “mer digitalisering”. Jag vill snarare tro att det mänskliga mötet och den mänskliga interaktionen vinner i längden – med andra ord sådana guldstunder jag samlar på mig i överflöd under resande fot.
Så. Nu vill jag hemskt gärna höra om dina tankar kring ämnena ovan!
För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka.
5 comments
Tack för att du tipsar!
Tja, vad fördrar man? En opersonlig reseguide med stock-bilder och framgooglat innehåll från en plats där författaren inte har varit eller en AI-genererad guide? Det lutar åt det senare…
Snart kanske vi inte ens får välja själva…!?