Funderar du på att resa till Värmland? I det här inlägget får du tips på saker att se och göra under en guldkantad semester i Värmland. Resan gjordes under oktober 2021 och tipsinlägget har därmed fokus på Värmland som resmål under hösten (även om de flesta aktiviteterna i inlägget givetvis går att göra året runt).
Att resa till Värmland: 12 tips till din semester
I slutet av oktober åker jag och min kollega Sofia/Fantasiresor på en roadtrip tillsammans genom Värmland. Baserat på Sofias och mina egna önskemål föreslår vår samarbetspartner Visit Värmland ett varierande program med värmländska pärlor från söder till norr. Vi utgår från Stockholm och resan sträcker sig över tre dagar med start i Karlstad i södra Värmland och vidare mot Torsby i norra Värmland som sista anhalt innan vi åker hemåt igen.
Varför resa till Värmland?
Att spontant förknippa Värmland med begreppet “kulturarv” är lätt hänt mot bakgrund av de ikoner som alla har verkat och inspirerats av landskapet. Gustav Fröding, Selma Lagerlöf och Nils Ferlin är samtliga välkända kulturpersonligheter som ofta återkommer i sammanhang där det pratas om Värmland. Men det går som bekant inte enbart att leva på gamla meriter, och det behöver Värmland heller inte göra! Efter några återkommande besök i trakterna under de senaste åren kan jag konstatera att Värmland i allra högsta grad andas värme, företagaranda, entreprenörskap och ett rikt kulturliv även i nutid. Därtill kommer såklart också naturen, vars skönhet är omsjungen oräkneliga gånger i den traditionella folksången Ack Värmeland, du sköna som en “krona bland Svearikes länder”:
I Värmland — ja, där vill jag bygga och bo,
– “Ack Värmeland, du sköna”, text: Anders Fryxell och Fredrik August Dahlgren.
Med enklaste lycka förnöjder.
Dess dalar och skog ge mig tystnadens ro,
Och luften är frisk på dess höjder.
Och forsarna sjunga sin ljuvliga sång —
Vid den vill jag somma så stilla en gång
Och vila i värmländska jorden.
Att resa Värmland på hösten: 12 tips på saker att se, göra och äta
Dag ett: Fokus på konst i Karlstad
#1. Hammarö Art Gallery
Vi börjar vår resa genom Värmland med ett besök på Hammarö Art Gallery, ett galleri som drivs av de fyra yrkesverksamma konstnärerna Mathias Frykholm, Ylva Storm, Pernilla Carlsson och Carolina Levén. Det som började som ett initiativ under hemesterboomen mot bakgrund av pandemin är nu ett omtyckt koncept som är här för att stanna.
Värmland har som redan konstaterats fostrat många erkända konstnärer, “Kanske eftersom naturen är så vacker här, i kombination med kultur och arv” som Mathias och Ylva konstaterar, och själva spinner vidare på i galleriet. Här finns även en yta för gästutställare och en permanent yta där Hammarö Konstförening ställer ut konstverk.
Hemsida: Hammarö Art Gallery
Adress: Bivägen 7, 663 41 Hammarö.
#2. Sandgrund Lars Lerin
Lars Lerin är en av våra mest erkända nutida akvarellkonstnärer och förgyller sin omgivning genom sin säregna förmåga att fånga känslor, ögonblick och landskap med sin målarpensel.
Lerin, som också har gett ut flera böcker, har numera en permanent utställning i lokaler på Sandgrund i Karlstad som tidigare huserade en populär dansrestaurang.
Vi får en guidad visning (rekommenderas för en djupare förståelse av konsten!) och avrundar besöket med en hembakt fika på omsorgsfullt utvalt porslin från den samling som Lerins make karismatiske Junior har försett caféet med.
Det finns förvisso många superlativ och intressanta bakgrundshistorier om Lerins konst, men vår guides inlevelsefulla berättelse om en visning för ungdomar där en av dem hade sammanfattat intrycken av Lerin som “Rätt bra på att måla…” sätter nog ändå huvudet på spiken.
Hemsida: Sandgrund Lars Lerin
Adress: Västra Torggatan 28, Karlstad
#3. Sightseeing i Karlstad
Sightseeing i centrala Karlstad får ligga med som en egen punkt på den här tipslistan om att resa till Värmland. Karlstad, som tidigare gått under namnen Thingvalla och senare Tingvalla, har anor tillbaka till vikingatiden – men grundades officiellt av hertig Karl år 1584. I slutet av 1880-talet, alltså drygt 300 år senare, brann nästan hela Karlstad ner. Ett antal trähus i kvarteret Almen var några av de byggnader som klarade sig, och är därmed en av punkterna nedan som är värda att spana in under ett besök i staden.
- Älvgatan: Älvatan (som ligger i nyss nämnda kvarteret Almen) löper längs med Klarälven och är ett fint stråk att strosa längs med. Gillar du böcker? Stanna till vid Kleynes Antikvariat på Älvgatan 7!
- Sola i Karlstad: Statyn, som står utanför Stadshotellet, är uppkallad efter Eva Lisa Holtz, en värdshusvärdinna som bodde i Karlstad på 1700-talet och var känd för sitt soliga humör.
- Mariebergsskogen: Jag har besökt Mariebergsskogen (gratis inträde!) och promenerat i snöstorm, men också paddlat kajak under ljumma sommarkvällar. Perfekt för dig som vill uppleva lugnet fast ändå stanna i staden.
Läs mer: Att göra i centrala Karlstad – guide med tips på saker att se och uppleva
#4. Middag och övernattning på Hotel Drott
Efter en lång resdag med kulturella höjdpunkter checkar vi in på Hotel Drott som ligger i centrala Karlstad, bara ett stenkast från tågstationen.
Rummen (85 stycken i skrivande stund) och hotellmiljön är både snygga, uppdaterade och pampiga med högt i tak, stuckaturer och klassiska färgval. Det som imponerar allra mest är dock Drott Bar och Restaurang i hotellbyggnaden. Här avslutar vi kvällen med ett helt gäng utsökta smårätter från höstmenyn, där favoriterna blir veganska dumplings, Arancino-räkor och miniburgare på högrev. I dryckesväg får bartendern fria händer att komponera en alkoholfri drink, vilket resulterar i en vacker komposition vilken dessutom visar sig vara en perfekt avvägning av sött och syrligt.
Hemsida: Clarion Collection Hotel Drott
Adress: Järnvägsgatan 1, Karlstad
Dag två: Kultur, alpackor och badstuga
#5. Gamla Kraftstationen i Deje
Gamla Kraftstationen i Deje är en av de första kraftstationerna som byggdes i Sverige. När stationen efter många år skulle rivas såg den lokala teaterföreningen Ulleruds Teateraktörer byggnadens potential och satte igång en räddningsaktion…
… som uppenbarligen fungerade. Idag är stationen i allra högsta grad ett kreativt kraftpaket i kulturell betydelse, som erbjuder en häftig och inspirerande upplevelsemix av både konstnärer och tekniker – som paketeras och presenteras i en konsthall med elva (!) meter i tak.
Teaterföreningens ursprungliga dröm om att skapa en kulturhall och café uppfylldes med råge. När vi frågar om nästa steg på resan blir svaret en förhoppning om utveckling från kulturarena till kulturcentrum och mer “maker”-verksamhet. Det finns också en ambition om att bli året runt-verksamhet (idag har kraftstationen öppet från slutet av april till sista december.)
Även White Guide-omnämnda Culinarum Café inne i konsthallen är såklart värd att nämna, med mat och bakverk som både är lokalproducerade och ekologiska. Det adderar såklart en extra dimension av fikaupplevelsen att sätta sig ner och avnjuta fikan strax intill en enorm gammal turbin inne i konsthallen.
Hemsida: Gamla Kraftstationen i Deje
Adress: Bruksvägen 10E, 669 32 Deje
#6. Almars Krog (Almars Gård)
Drygt tio minuter från Karlstad ligger Almars Gård, en gammal prästgård som numera rymmer flera typer av verksamheter.
En av dem är Almars Krog, en välrenommerad krog där ägarna Robin Sundholm och Christoffer Schyman (som drivit krogen i drygt ett årtionde) håller så pass hög kvalitet att krogen år efter år återkommer i White Guide. Under vårt besök avnjuter vi en ambitiös trerättersmeny, där huvudrätten består av oxkindsragu kokad under två dagar, egenodlad grönkål och sås av bränd grädde som karamelliserats. Efterrätten? Nyponglass, smulad skrädmjölsdröm, mandlar, honung från grannbyn och grädde. Det här är med andra ord en värmländsk krogpärla värd att besöka om och om igen.
Hemsida: Almars Krog
Adress: Almars Gård 433, 655 91 Karlstad
#7. Skafferiet (Almars Gård)
Vägg i vägg med Almars Krog ligger Skafferiet, en osedvanligt trevlig liten gårdsbutik…
… där ägarinnan Lina möter upp besökare som vill handla lokala delikatesser (mest närproducerat), fika eller boka in sig på olika klasser och workshops. Entreprenörsandan lyser igenom när Lina berättar om kunder intresserade av byggnadsvård och andra som vill prova på kransbindning och ljusstöpning med tillhörande kvällsmat.
Känslan under vårt besök på Skafferiet är genuin och hemtrevlig från början till slut. Se till att ha gott om tid för ett eventuellt besök på Almars Gård och dess verksamheter – det här är ett ställe svårt att slita sig ifrån!
Hemsida: Skafferiet Karlstad
Adress: Almars Gård 433, 655 91 Karlstad
#8. Karlstad Alpackagård
Fyllda av både kultur och god mat åker vi vidare mot den lilla byn Botorp och Nina Höjdefors som driver Karlstad Alpackagård.
Intill det röda lilla huset med vita knutar där Nina bor breder en stor hage ut sig, där vi hälsas välkomnas av ett gäng nyfikna och vänliga alpackor. Eftersom alpackor är flockdjur mår de inte bra av att vara ensamma. På den här gården bor fyra alpackor: ledaren Taroucka, filosofen Tamja (lägst i rang och bråkar aldrig), stigfinnaren Kolan och slutligen Kakan – även kallad för flockens drama queen.
Tillsammans med Nina tar vi ut alpackagänget på en promenad längs vägar och skogsstigar, samtidigt som vi får lära oss mer om dessa djur som från början avlades fram under Inkariket för att få fin ull (anfadern är den idag utrotningshotade Vikunjan). Det finns idag runt 3000-5000 alpackor i Sverige, varav många hålls som betesdjur för att hålla undan sly. Efter en hembakad fika som dukas upp inne i hagen och inköp av både vantar, pannband och halsduk i alpackaull i Ninas lilla butik är det dags att säga hej då till våra nyfunna vänner och åka vidare mot Sunne.
Hemsida: Karlstad Alpackagård
Adress: Karlstad Alpackagård, Botorp 523, 655 91 Karlstad
#9. Ulvsby Herrgård (och Drottning Kristinas badstuga)
Alldeles intill sjön Frykens strand i Sunne ligger Ulvsby Herrgård, där vi övernattar under resans andra och sista natt.
Den här gården är bland annat känd från Gösta Berlings Saga, där den går under namnet “Länsmansgården”.
Det är en fröjd att vistas i den lugna omgivningen, där jag och Sofia checkar in i varsitt ombonat rum och därefter äter en rejäl portion mat i gårdens restaurang i huvudbyggnaden.
Höjdpunkten under vistelsen? Timmarna i Drottning Kristinas badstuga, där vi sjunker ner i varsitt djupt kopparbadkar med en rejäl skopa badsalt i det heta vattnet. I badstugan finns fyra likadana badkar, alla handgjorda och vinklade så att badgästerna får utsikt över sjön Fryken. Bastuentusiaster behöver inte heller bli besvikna, det finns också två bastuvarianter att välja på (klassisk finsk bastu och örtbastu).
Hemsida: Ulfsby herrgård
Adress: Ulfsby herrgård, 686 93 Sunne
Dag tre: Kultur och längdskidor i Sunne
#10. Sahlströmsgården
Efter en övernattning på klassiska Ulvsby Herrgård i Sunne fortsätter vår resa genom Värmland med ett stopp vid en annan välkänd gård med konstnärskoppling.
Sahlströmsgården i Utterbyn är en gammal släktgård som förknippas med släkten Sahlström sedan början av 1800-talet. Efter alla år i släktens ägo finns många spännande historier att berätta om gården, några av dem mot bakgrund av att de konstnärliga syskonen Bror, Anna och Ida Sahlström under 1920-talet skapade en kulturell samlingsplats där de växte upp.
Gården är idag som en konstskatt i sig, fylld med tavlor, skulpturer och litteratur och vackra konstverk. Inget verkar ha gått till spillo när det kommer till konstnärsskapet, till och med rullgardinerna har använts som målarduk!
Efter vårt besök i det gamla bostadshuset (som idag även används som konferensbyggnad) tar vi sikte på en lunchbuffé med hög kvalitet inne i den populära och välbesökta restaurangen tillhörande Sahlströmsgården. Här finns även en butik, där kunderna bland annat kan köpa dukar med vackra mönster skapade av Ida Sahlström). Sahlströmsgårdens arv som kulturell samlingsplats lever därmed vidare i allra högsta grad, vilket också bekräftas av det faktum att gården idag även bedriver hotellverksamhet.
Hemsida: Sahlströmsgården
Adress: Utterbyn 20, 685 92 Torsby
#11. Torsby skidtunnel
Vi avslutar vår resa till Värmland på topp genom en rejäl pulshöjare i Torsby Skidtunnel, som kan stoltsera med titeln som Sveriges första skidtunnel inomhus. Det spelar ingen roll om solen steker utanför (eller för all del är full snöstorm), inne i skidtunneln råder alltid optimala förhållanden för längdskidor: vindstilla och tre minusgrader.
Här möter jag och Sofia upp den före detta elitåkaren Rasmus Blom, som arbetar på anläggningen, för ett pedagogiskt teknikpass som till och med kan få oss avdankade hobbyåkare att åka jämsides med ungdomarna från skidgymnasiet utan att skämma ut oss allt för mycket.
För vår del blir passet en lagom mjukstart och självförtroendeboost inför kommande vintersäsong. Föredrar du utförsåkning? I så fall rekommenderas bland annat slalombacken Hovfjället– även kallad Sveriges sydligaste fjällnatur – som ligger bara 15 km från Torsby.
Hemsida: Torsby Skidtunnel & Sportcenter
Adress: Vasserudsvägen 11, 685 34 Torsby
#12. Fler tips om Värmland
- Tips om Karlstad för aktiva sommardagar
- Mer inspiration hittar du på Visit Värmlands hemsida
Inlägget om att resa till Värmland är ett betalt samarbete med Visit Värmland. Texterna, bilderna och åsikterna är dock mina egna, vilket alltid är fallet på Resfredag.se om inget annat anges. Omslagsbild från Älvgatan i Karlstad.
3 comments
Så kul att läsa och vilka fina bilder du tog! Tack för fin resa!
Tack själv – det gör vi om va? 🙂