Close
Resfredag x 5: om stort och smått

Resfredag x 5: om stort och smått

foto123

Ni som följer mig här på bloggen börjar bli vana vid det här laget. Varje fredag bjuder jag på fem punkter vilka innehåller allt från länkar, spaningar och tips samt nyheter och reflektioner från den senaste veckan. Ibland håller blogginlägget samma tema rakt igenom, ibland kan jag klottra ner fem punkter utan en röd tråd så långt ögat kan nå. Här kommer veckans fem:

Resfredag x 5: om stort och smått

#1. Sveriges första resebyrå för tågcharter

Efter att ha sett Facebookgruppen ”Tågsemester” fullkomligt explodera under de senaste månaderna var det egentligen bara en tidsfråga innan nästa steg skulle tas = den att kunna möta den ökade efterfrågan för tågsemester och framförallt tågcharter. Grundarna av Facebookgruppen, Andreas Sidkvist och Susanna Elfors, har nu startat resesajten Tågsemester.nu.  Planen är att du på sidan ska kunna boka tågluffarkort och tågcharter, samt hitta annan typ av inspiration för tågresor. Kul initiativ, jag vågar gissa på succé!

Läs mer: Söderortsbor startar Sveriges första resebyrå för tågcharter

#2. Barnvaktsdilemmat

barnvakt
Foto: Elina Bernpaintner

Jag har nämnt det här i bloggen tidigare, baksidorna med att bosätta sig i en stad utan släkt och familj. Det blir såklart extra tydligt vid födelsedagar och helger då storfamiljen saknas vid middagsbordet, men också vid roligheter som kräver ”vanlig” barnvakt. För jo, barnvakt behövs med jämna mellanrum för middagar, biobesök och andra festligheter, men också när det krisar sig med förskolehämtningar och VAB.

Just nu är min systerdotter och hälsar på oss här på Koh Lanta. Till småkusinernas (och vår!) stora lycka sitter hon gärna barnvakt, vilket innebär att vårt dejtkonto för första gången på länge ligger på plussidan. När vi kommer tillbaka till Stockholm ska vi försöka plocka upp vår tidigare tradition om att gå på dejt i vart fall en gång i månaden, för att investera tid i oss. Nuförtiden finns det seriösa företag som erbjuder barnvakter, en av dem jag har läst om och övervägt att testa är myNanny. Å andra sidan flyttar förhoppningsvis nämnda systerdotter (som också är en grym fotograf) snart till Stockholm, låt oss hoppas att hon inte har tröttnat på våra barn vid det laget!

#3. Att flytta till Portugal

Fotocred: På Vift!

Det här att sälja hus och hem i Sverige för att starta ett nytt liv någon annanstans, det är en så oerhört kittlande känsla. Vår familj har förvisso gjort en lightvariant, men inte alls så som min bloggkollega Cathinka. För ett par månader sedan flyttade hon och maken till Portugal, utan att egentligen ha någon anknytning till landet.

Cathinka är dessutom en av de skickligaste fotograferna jag vet, och fotona gör det värt att följa bloggen oavsett om du är sugen på att flytta utomlands eller inte.

Följ bloggen här: På Vift! – en reseblogg med restips

#4. Min träning inför Stockholm marathon

träna marathon
Relax Bay. Foto: Elina Bernpaintner

Man skulle kunna tro att mina dagar ser ut ungefär så här mest hela tiden – men faktum är att Elina fångade den enda gången jag har legat i en hängmatta sedan jag kom hit. Jag njuter förvisso av tillvaron, det gör jag verkligen, men jag jobbar också (mer eller mindre effektivt) under dagarna. En grej som däremot funkar väldigt effektivt är min träning inför Stockholm marathon. Jag löptränar tre gånger i veckan och kör minst ett gympass utöver löpningen. Som bonus blir det också yoga, strandpromenader och simning när tillfälle ges. Jag har nu bräckt mitt personliga längdrekord och är uppe på 17,5 km, vilket i och för sig känns betydligt längre med tanke på att det är så varmt här nere. I helgen står en halvmara på schemat, och faktum är att jag längtar efter att springa. Att träna med ett tydligt mål är tydligen min grej.

#5. Historiepodden!

Jag hinner lyssna en hel del på både poddar och musik under mina löppass. Förra veckan tipsade jag om Bildningspodden, den här veckan är det istället Historiepodden som får göra mig sällskap under rundorna. Avsnitt 190 om Skogssamerna och Staten var oerhört intressant (hur mycket vet ni egentligen om Sveriges urfolk?) och igår lyssnade jag klart på det för mig väldigt passande avsnittet om Resor. I början störde jag mig på Daniels släpiga röst, men nu har jag vant mig. Jag har många avsnitt att lyssna igen!


Inlägget är skrivet i samarbete med mynanny.se. För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

4 comments

  1. Håller med om Cathinkas blogg!
    Historiepodden har jag blivit tipsad om på flera ställen nu, så den ska jag börja lyssna på. Ladda ner några avsnitt nu på väg till Uganda.

    1. Eller hur – Cathinka!!

      Ha en FANTASTISK resa till Uganda och hoppas podden faller i smaken.

    1. Tack för inspiration!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close