Inlägget om Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset innehåller reklamlänkar/adlinks
Vi börjar ana vad som väntar oss redan när vi kör över Kållandsö, Vänerns näst största ö, för att slutligen komma fram till naturum Vänerskärgården – Victoriahuset. En blå sommarhimmel, öppna fält – och så lugnet. Det är något särskilt med naturen här ute, och jag kan knappast klandra greve Magnus Gabriel De la Gardie för att vilja renovera upp Läckö Slott och sedan spendera sina somrar i slottsomgivningarna tillsammans med frun Maria Eufrosyne av Pfalz.
Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset: hotell intill Läckö Slott
Och det är här, med utsikt över en blank Vänern och en känsla av kunglig glans med Läckö Slotts tinnar och torn utanför hotellbalkongen, som vår familj checkar in för att bo en natt på naturum Vänerskärgården – Victoriahuset. Det visar sig att den kungliga glansen är högst påtaglig eftersom just detta naturum precis intill Vänerns strand var en symbolisk gåva till Kronprinsessan Victoria på hennes 30-års dag.
Det där guldskimret förstärks ytterligare av det faktum att hotellet finns med i White Guides hotellguide över Sveriges bästa hotell 2019:
Dold skönhet vid Vänerns strand, omgivet av träd och vass, byggt i furu som mörknat och med direktkontakt med naturen, inte minst genom stora fönster som släpper in gott om ljus.
White Guide om naturum Vänerskärgården – Victoriahuset
#1. Läget intill Läckö Slott: Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset
Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset är unikt av fler anledningar än dess läge vid Läckö Slott och Vänerskärgården. Byggnaden är också det första naturum i Sverige där det är möjligt att checka in i ett – eller snarare 15 – hotellrum. Byggnaden stod klar 2013 och det var viktigt att byggnaden skulle smälta in i omgivningarna och stå i samklang med slottet:
Efter den inledande arkitekttävlingen påbörjade Mattias Lind och Ulla Antonsson från White arkitektbyrå i Göteborg det spännande arbetet med att rita ett naturum i samklang med Läckö Slott och i den unika Vänerskärgården. Fram växte en spännande byggnad med ett formspråk inspirerat av Vänerns skira vass och råa drivved.
naturum Vänerskärgården – Victoriahuset om bakgrunden till huset
#2. Hotellrummen: Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset
Det finns alltså 15 hotellrum på naturum, vart och ett med sin speciella utformning. Vi bor i rum nummer 6, “Victoriarummet”, vars främsta tillgång är den stora balkongen där vi har en oslagbar utsikt över både slottet och Vänern. Här finns också ett stort badrum med dusch och två handfat – även här finns ett fönster med utsikt över slottet. Det här rummet rymmer, med hjälp av tre extrabäddar, vår familj på två vuxna och tre barn i åldrarna 10, 8 och 4 år. Extrabäddarna är inte särskilt mjuka, jag skulle nog inte klara mer än en natt i dem – men de fungerar för barnen.
Inredningen i rummet smälter in med resten av hotellet, vilket innebär naturliga dova färger och en känsla av lugn. En extra fin detalj är designsklassikern Lamino klädd med fårskinn. Korridoren till hotellrummet pryds av häftiga djurfotografier av Mattias Klum och i högtalarna hörs fågelkvitter. De inredningsansvariga för det här hotellet har tagit sitt jobb allvar, och de har gjort det riktigt bra! Eftersom det bara finns 15 hotellrum känns det heller aldrig stressigt eller störigt, trots att vi är här i juli under högsäsong – den här hotellupplevelsen är njutbar för hela familjen.
#3. Restaurangen Hvita Hjorten: Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset
Middag:
Restaurangen Hvita Hjorten ligger precis innanför dörrarna in till naturum – se till att äta en måltid här utöver hotellfrukosten! Krögarna Katrin Ljungblom och Stefan Söderholm arbetar nära trädgårdsmästarna, vilket innebär att det till måltiderna serveras nyskördade grönsaker och kryddor från Lilla Slottsträdgården. Köttet vi beställer in kommer från närliggande bondgårdar, och efterrätten är en ljuvlig kombination med oväntade smaker av rödbeta som passar perfekt mot det söta.
Hotellfrukost:
Hotellfrukosten har inte ett enda fel, här serveras hembakt bröd, egengjord granola, våfflor på löpande band och äppelmust från närområdet.
#4. Naturum – utställningen
Vad betyder “naturum”?
Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset är ett av totalt 33 naturum som idag finns i Sverige. Varumärket naturum är inregistrerat av Naturvårdsverket och tanken är att dessa platser ska fungera som en utgångspunkt för besökare till ett specifikt naturområde – tänk er en blandning av ett besökscenter och informationscentral. Det finns ett naturum kopplat till var och en av Sveriges 30 nationalparker.
Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset är i sin tur kopplad till Djurö nationalpark, en skärgård i Vänern som är så pass isolerad att naturum fick läggas till en mer lättillgänglig plats. I ett naturum kan besökarna lära sig mer om de djur och växter, men också den geologi och kulturhistoria som har varit med och format det aktuella området.
Utställningen är anpassad för både barn och vuxna, och lyckas verkligen fånga våra barn. Konceptet att få ett hotell, en restaurang och en utställning att flyta in i varandra på ett naturligt sätt är inte en lätt nöt att knäcka – men det här stället lyckas verkligen med den äran.
Medan vi vuxna sitter på restaurangen och äter klart går våra barn bort till rithörnan på utställningen och ritar…
… för att i nästa sekund gå runt och lyssna på inspelningarna som förklarar mer om djuren och naturen i området.
I samband med att naturum byggdes 2013 arbetade ett team med själva utställningen, som har producerats av Stiftelsen Läckö slott med Kicki Rask som projektledare. Tillsammans med White arkitekter arbetades utställningens form fram, medan manus och utställningstexter togs fram av Vänermuseet i Lidköping.
Har ni tid vill jag också rekommendera de guidade familjeturerna med en av guiderna från naturum – vi går på en mycket uppskattad småkrypssafari som våra barn knappt vill slita sig från.
Läs mer om andra naturum i Sverige här: Naturum Tyresta Nationalpark och Stenshuvuds nationalpark.
#5. Bra att veta
- Parkering: Tänk på att parkering sker vid slottets stora huvudparkering, det är ca fem minuters promenad att gå därifrån till hotellet (du får parkeringstillstånd när du checkar in till rummet). Det går bra att köra fram till naturum för att lasta in och ut eventuell packning, men se till att vara snabb på plats.
- Evenemang: Det pågår löpande roliga evenemang på slottsområdet, bland annat “Läckö Gästabud” och “Spökafton”. Läs mer här.
- Lediga rum och prisjämförelse hittar du här.
Resan till naturum Vänerskärgården – Victoriahuset gjordes under Västgötaturen i betalt samarbete med Västsverige.
2 comments
Jag känner mig riktigt okunnig när jag inte ens känner igen namnet på ön Kållandsö! Nu är jag naturligtvis sugen på att åka dit… Läckö slott har däremot stått länge på min att uppleva-lista. Det ser så vackert ut!
Det är oerhört vackert och rofyllt, och dessutom med en intressant historia. Åk!