I början av året skrev jag en bucketlist för resor i Blekinge där en vistelse på Lotstornet Aspö hamnade på förstaplats. För några veckor sedan var det äntligen dags för mig och min syster att göra slag i saken! Vi möts upp i Karlskrona för att kliva på den gula färjan vidare mot Aspö och dess rödvita lotstorn med oslagbar utsikt mot Drottningskärs kastell. Dagen efter tar vi båten tillbaka mot stan, lyriska över vår vackra skärgård och allt den har att erbjuda. Gillar du boenden med det lilla extra är det hit du ska snegla nästa gång du besöker Karlskrona med omnejd!
Fler tips om Karlskrona: Weekend i Karlskrona – en guide till staden i havet
Under vårt dryga dygn på plats får vi från första parkett i lotstornet njuta av en solnedgång i Blekingefärger följt av en varm julinatt med mäktig mångata och en sprakande soluppgång bara några timmar senare. Inte undra på att jag älskar min hemstad och alla dess pärlor.
Den aktuella recensionen baserar sig på en vistelse på Lotstornet Aspö i slutet av juli 2024.
Lotstornet Aspö: recension av unikt boende i Karlskrona
#1. Läge, känsla och allmänt om Lotstornet Aspö
Karlskrona stad är uppbyggd och omgiven av ett helt pärlband av öar där Aspö är en av de större. Hit finns ingen landförbindelse vilket innebär att en vägfärja trafikerar ön. Aspö har drygt 500 bofasta året runt, men så snart det våras kommer gäster från när och fjärran till ön. Jag har själv besökt Aspö ett flertal gånger för både jobb och nöje, men det här är första gången jag åker hit för att övernatta…
…närmare bestämt i Aspös drygt 20 meter höga lotstorn som ligger precis intill havet. Själva lotstornet var i bruk från 1945 fram till 1988, då det i likhet med andra fyrar och lotstorn runt om i Sverige avbemannades helt mot bakgrund av ny teknik. Idag drivs Lotstornet Aspö vidare av privata aktörer som erbjuder fina boendemöjligheter i tornet samt de tre stugor som står på tomten. Så fint det är att se dessa ståtliga utposter runt om i hela Sverige förvaltas och förädlas, även om fyrvaktare och lotsar för länge sedan flyttat ut för gott.
Vid incheckningen möts jag och min syster av Sanna, som iklädd sommarklänning och förkläde sköter ruljansen med säker hand. Sannas sinne för vackra detaljer löper som en röd tråd genom verksamheten i allt från omsorgsfullt upplagda fruktfat till perfekt arrangerade blomsterbuketter och nybakade kakor. Det praktiska med bygg och fix sköter Robert, som äger och driver verksamheten vid lotstornet.
#2. Vår våning på Lotstornet Aspö
I själva lotstornet finns fem bokningsbara rum, alla döpta efter namn med anknytning till Karlskrona skärgård. Vi har förmånen att checka in i rum fem, en etagevåning högst upp i Lotstornet som går under namnet Utlängan (en ö i östra skärgården, granne med Stenshamn).
På första plan (med fantastisk kvällssol!) finns ett rum möblerat med bord, bäddsoffa/myshörna och toalett med dusch. Från detta rum reser sig en brant trappa…
… som når upp till Utkiken. Detta är den översta våningen på lotstornet med fönster i samtliga väderstreck. Att kliva upp för trappan till Utkiken känns ungefär som att vara i en segelbåt och krypa upp till sin koj – vilket är exakt vad jag gör. Här väntar ett minst sagt unikt sovrum med en enorm säng i mitten.
Runt lotsutsikten löper en terass/balkong där vi slår oss ner för att äta kvällsmaten i sällskap av hyfsad utsikt. Extra mäktigt är det såklart att blicka ner över Drottningskärs kastell som sedan slutet av 1600-talet troget har vaktat inloppet mot Karlskrona.
När det skymmer kryper jag ner i sängen med känslan av att jag ligger i fören på ett stort kryssningsfartyg omgiven av en hel ocean. Så småningom lyser månen upp himlen lika starkt som en strålkastare…
…vilken i sin tur bildar en skimrande mångata utanför våra fönster.
Några timmar senare byter det starka månljuset plats mot en pigg sol som klättrar upp bakom horisonten. Jag vaknar prick 05 för att ta del av skådespelet…
… och smyger nerför trappan för att gå på toaletten med ambition att inte väcka min syster som sover i bäddsoffan.
Jag kryper sedan ner i sängen uppe i Utkiken för att slumra ytterligare några timmar medan solen klättrar högre på himlen.
Gäster som liksom jag själv blir sugen på en kopp varm dryck innan frukost har en liten vrå uppdukad i rummet med vattenkokare, te/kaffe och muggar.
Vi har också tillgång till egen toalett med dusch på vår våning (i andra svenska lotstorn/fyrboenden har jag delat toalett med andra gäster).
#3. Frukost på Lotstornet Aspö
Efter en natt med mångata och soluppgång tar vi trapporna ner från tornet till den angränsade receptions- och matsalsbyggnaden…
… där Sanna har dukat upp till en väl avvägd frukostbuffé. Det doftar ljuvligt av nybakat frukostbröd och sockerkaka.
Levande ljus fladdrar bredvid vaser med färgglada blomsterfång vilka är plockade i Lotstornets egen lilla trädgårdshörna och i Sannas privata trädgård alldeles i närheten.
De flesta varorna handlas lokalt i butiken på ön. Ser du någon susa förbi på en flakmoppe med välfyllda kassar från ICA är det alltså med stor sannolikhet Sanna som är ute på ärenden.
Vi dröjer oss kvar länge vid frukosten, det finns ingen anledning i världen att ha bråttom härifrån. Vi möter både familjer och par som hittat hit från olika platser i Europa. Runt oss vid frukostborden pratas holländska, tyska och danska.
#4. Tips på saker att se och göra i närheten
Alldeles nedanför lotstornet finns en brygga med ett röd liten friggebod som hyser öns lotsmuseum. Lotsarnas historia på ön är lång och full med spännande historier och anekdoter (läs mer här).
Jag knatar ner till bryggan framåt kvällning och får en fin stund i sällskap av kluckande vågor och ett par smågrabbar som provar fiskelyckan med sin pappa.
Mittemot bryggan vilar Kastellet Drottningskär som är ett återkommande tema när det pratas, skrivs och avbildas skildringar om Aspö.
Drottningskärs kastell är ett populärt utflyktsmål för både långväga besökare och lokalbor, många av oss som kommer från Blekinge har till exempel fina konsertminnen från innergården. Det gamla försvarsverket från Sveriges stormaktstid är minst lika mäktigt nu som när det byggdes under slutet av 1600-talet. Den militära verksamheten är numera nedlagd, men den vackra byggnaden används fortfarande för alla möjliga olika sorters evenemang. Det finns också en restaurang som håller öppet under sommartid.
Läs mer om Drottningskärs kastell på Aspö i Karlskrona.
#5. Hur åker du till Lotstornet Aspö?
Till Aspö finns ingen landsförbindelse. Hit går istället en kostnadsfri bilfärja från Karlskrona. Turen tar drygt 25 minuter och färjorna avgår varje dag året runt. (Färjeledens längd mellan Karlskrona och Aspö räknas till 6700 meter).
Turerna går mellan Karlskrona Handelshamn och Aspö Madsviken, här hittar du tidtabell med aktuell linjetrafik.
För att ta dig vidare från Madsviken till Lotstornet Aspö kan du promenera vilket tar ca 30 minuter. Om du har tillgång till egen cykel underlättar det såklart. (Jag själv lånar en cykel från min syster som bor i centrala Karlskorna). Kommer du med bil tar det bara fem minuter att köra från färjeläget till lotstornet.
#6. Andra frågor om Lotstornet Aspö och bra att tänka på
Boendealternativ på Lotstornet Aspö: Det finns fem bokningsbara rum i det rödvita Lotstornet, därutöver finns tre stugor i direkt anslutning till tornet. Lotstornet Aspö har även en bokningsbar lägenhet i centrala Karlskrona.
Öppettider och bokning: Läs närmare om vad som gäller på hemsidan, där du också hittar kontaktuppgifter för bokning. Priset för vår etagevåning ligger på drygt 4000 SEK/natt för två personer.
Hyr cykel för att upptäcka ön: Lotstornet Aspö erbjuder ett tiotal cyklar till uthyrning (pris 100 kronor per dygn).
Konferens på Lotstornet Aspö: Här finns goda konferensmöjligheter, där maxantalet är 28 personer fördelade på dubbelrum alternativt 14 stycken i enkelrum. Läs mer här.
Mer läsning om Karlskrona och dess kringliggande öar hittar du här.
Vistelsen hos Lotstornet Aspö gjordes inom ramen för ett pressbesök. Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver.
1 comment