Läckö Slott är så nära ett sagoslott vi kan komma i det här landet. Slottets läge på en klippudde i Ekens skärgård i Vänern i kombination med slottets tinnar och torn, välskötta slottsträdgårdar, stillheten i de närliggande omgivningarna och den historiska marken gör den här platsen till en unik sevärdhet i Sverige. Jag är uppenbarligen inte den enda som faller pladask för den här platsen, med tanke på att Läckö Slott är ett av Västsveriges mest besökta turistmål.
Trots att vår familj besöker slottet under högsäsong i mitten av juli uteblir trängseln. Det intilliggande naturum Vänerskärgården – Victoriahuset hyser bara 15 hotellrum, vilket är en indikation på att området eftersträvar en hållbar turism.
Visst är slottet i sig vackert, om än med en lite medtagen fasad. Men ändå – läget på udden, det stillsamma lugnet och den inbäddande sommargrönskan tillsammans med Vänerns vyer gör att detta är ett perfekt utflyktsmål under sommartid, men också under resten av året. Även om sommarens naturflärd gör sitt till kan jag ana att prakten under vintertid också är speciell med tända facklor och julstämning.
Läckö Slott
#1. Slottets läge och historia
Från början var slottsbyggnaden en medeltida befäst kastellborg, som tillhörde skarabiskoparna. 1615 lämnades slottet över som grevskap till släkten De la Gardie, och under slottets guidade visningar ligger mycket fokus på just Magnus Gabriel De la Gardie och hans tid i slottet. Under den här perioden byggdes slottet om och till, och det var även nu som den vackra slottskyrkan kom på plats. Under Magnus Gabriel De la Gardies tid fungerade Läckö som sommarslott till honom och hustrun Maria Eufrosyne av Pfalz, och det berättas många historier om deras tid i slottet under de guidade visningarna. 1681 var det slut på roligheterna, och flera av De la Gardies slott indrogs till kronan – ett av dem just Läckö Slott.
Därefter har slottet tilldelats andra högt ansedda män, bland annat Carl Gustaf Tessin och Carl Johan Adlercreutz. Numera äger staten åter igen Läckö Slott genom Statens fastighetsverk.
#3. Guidade turer
För att få en övergripande förståelse för slottet och dess historia bör du prioritera en guidad tur på slottet. De allmänna visningarna håller till på representationsvåningarna på tredje plan. Här får besökarna följa med i några av de olika salarna, bland annat Kungasalen där temat genom alla målningar är 30-åriga kriget, och Fredssalen som symboliserar Westfaliska freden. Guiden berättar med stor inlevelse spännande historier om lyckliga och mindre lyckliga tider, om hur grevesläkten De la Gardie i själva verket inte alls var grevar, om hur grevinnan hade en egen godis/konfekturkammare i sitt sovrum och en egen trappuppgång och om hur drottningvännen Magnus Gabriel De la Gardie senare gjorde sig ovän med Drottning Kristina. Slottet bär på många fascinerande historier och känslan av svunna tider blir extra påtaglig under den guidade turen.
För yngre barn rekommenderas istället de dramatiserade barnaktiviteterna. Våra tre barn (10, 8 och 4 år) får alla ut något av turen “Prinsessans halsband”.
#4. Mat- och boendeförslag vid slottet
Vill du åt en bra restaurangupplevelse rekommenderas Hvita Hjorten, som ligger ett stenkast från slottet i samma byggnad som naturum Vänerskärgården-Victoriahuset. Restaurangen håller högsta klass och utgår från lokala producenter (en del av grönsakerna och kryddorna kommer till och med från slottsträdgården!).
För enklare rätter och fika kan du istället gå till Café Stallet, som har öppet under sommartid. Det här fiket ligger i en mindre byggnad på slottsvallen, precis bredvid stranden.
Vill du bo med utsikt över Läckö Slott finns ett givet alternativ i naturum Vänerskärgården – Victoriahuset, vilket för närvarande är det enda naturum i Sverige som erbjuder övernattningsmöjligheter.
Läs mer här: Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset: hotell vid Läckö Slott
#5. Bra att veta
- Evenemang på slottet: Varje sommar sätts det upp operaföreställningar på borggården vid Läckö Slott. Andra evenemang värda att hålla utkik efter är visfestivalen i augusti och spökturen i oktober.
- Guideturer och barnaktiviteter: Den guidade originalturen som utgår från tredje våningen på slottet tar ca 40 minuter och kostar 80 kr/vuxen (för personer under 26 år är det gratis inträde). Två gånger om dagen under sommartid ges även dramatiserade visningar.
- Barnaktiviteterna, som inte går att förboka, kostar 50 kr/barn. Biljetterna säljs i slottsentrén på Stora Borggården.
- Slottsträdgården är en välskött och rogivande plats, är du trädgårdsintresserad är trädgården ett givet stopp.
- Läs mer om slottet och dess evenemang på Läckö Slotts hemsida.
- Nauturum:
- Om du ändå besöker Läckö Slott, missa inte att ta en sväng in till naturum och dess fina utställning, som funkar lika bra för barn som för vuxna. Här kan barnen även få en kostnadsfri guidetur för att lära sig mer om djur och natur.
Tips! Här hittar du fler förslag på besöksvärda slott i Sverige.
Vi besökte Läckö Slott under “Västgötaturen”, vilken gjordes i reklamsamarbete med Västsverige. Läs mer – Tips om att resa i Sverige med barn: Västgötaturen
4 comments
Fantastiskt fint slott! Har varit där som barn tror jag, men det borde ju bli ett nytt besök nån gång 🙂 Fina bilder!
Men visst är det fint, slottet! Tack snälla.
Åh, ser ju helt magiskt fint ut! Tusen tack för tipset, måste verkligen ta mig dit en dag! 🙂
Ja, det är så himla vackert. Lugnt, naturnära – helt i min smak.