2018 har gått över i 2019 och klimatdebatten är ständigt aktuell. Och inte bara den, utan diskussionen om hur vi ska förväntas tänka och bete oss för att vara en “god” människa. Här kommer fem funderingar som har funnits i mitt medvetande under den senaste veckan.
#1. Klimatångest – måste vi ha det?
I veckan publicerade min bloggkollega Jennifer Sandström ett gästinlägg av storebrodern Jesper Sandström, översättare och ledarskribent för SvD och Göteborgs-Posten. (Faktum är att jag kände till Jesper innan jag började följa Jennifer, det är en liten värld!) Gästinlägget var för mig ett välkommet inslag i en väldigt polariserad, svartvit och till viss del aggressiv debatt. Tack Jesper!
Läs inlägget här: Klimatångest – måste vi ha det?
#2. Bildningspodden om klimatförändringar
Det är lätt att hamna i “Facebookbubblor” och söka sig till information som bekräftar den världsbild man själv äger. Eftersom resor och resande är en så stor del av mitt liv är flygdebatten jobbig att hantera, det är jag den första att erkänna. Jag tycker det är fascinerande att se hur flygandet har blivit någon slags symbol för klimatångesten i stort och försöker ständigt att läsa på och lyssna in olika källor för att få en övergripande bild om vad som egentligen gäller angående klimatförändringar. I veckan lyssnade jag på Bildningspodden och avsnittet om klimatförändringar, där växtekologen Kjell Bolmgren och glaciologen Nina Kirchner gästar podden. De bekräftar klimatförändringarna – men anser inte att “skammande” är rätt väg att gå (vilket gör mig glad att höra).
Lyssna här: #55. Klimatförändringarna
#3. Aningslösa influencers och Isabella Löwengrip
Sveriges största (?) influencer (därom tvistar de lärda) Isabella Löwengrip har hittills duckat för alla frågor gällande hennes flygvanor – och ja, konsumtionsvanor överhuvudtaget. I veckan kom dock det av många efterlängtade inlägget “Jag är inte aningslös – Här är min plan” där Isabella skriver att hon kommer plocka in en CSR-manager i ledningsgruppen för att ansvara för ett hållbart tänk i bolagsgruppen. I ett senare inlägg håller hon i en lapp med texten Climate Hero eftersom hon nu verkar ha klimatkompenserat sin flygresa till Bergen via Chooose.
Reaktionerna i kommentarsfälten är som vanligt blandade. För egen del fastnade jag mest för den här kommentaren, vilken liksom ringar det som skaver i mig med ordet “klimatpositiv”: “Mer flyg = mer klimatkompensation = ännu större klimathjälte.”
#4. Min Far – min främsta (influencer)förebild
Jag har känt mig lite nere några dagar och har inte riktigt kunnat sätta fingret på vad det är som skaver. Efter att ha chattat med min syster inser jag att vi närmar oss (två)årsdagen för min fars bortgång. Det är många jobbiga minnen som kommer tillbaka från hans sista tid, men allra mest fina från alla år vi fick innan han blev sjuk. Mitt i den pågående klimatdebatten med alla självutnämnda miljöhjältar (ja, ibland blir jag trött!) tänker jag på min far. Han hade, utan att veta det själv, fyllt alla kriterier för en tvättäkta influencer á la 2019:
Jag såg honom ALDRIG köpa en plastkasse i affären (han hade alltid med sina egna, något jag ibland kunde skämmas för – som att vi inte hade råd att köpa kassar som alla andra?). Han bakade surdegsbröd i farmors vedugn (hej söderkisar), han levde sitt liv ute i skogen (hej alla skogsfanatiker till influencers), han åt gröt varje morgon (gröttrenden i mina sociala medier nu, hallå!?), han köpte helst sina kläder på second hand (allra helst gröna, avlagda militärskjortor), han slösade aldrig på något (bad han om en bit papper att torka upp mjölkspill med menade han en liten, liten papperstuss), han slängde aldrig mat (aldrig hört “matsvinn” diskuteras så mycket som nu), han flög i princip ALDRIG (han gillade mest att vara hemma i sin skog, men tog bussen till Berlin och båten över till Skottland när den möjligheten fortfarande fanns från Göteborg) och nej, han köpte aldrig någonsin en nyproducerad bil (varför köpa nytt när det redan finns grej som funkar?). Han hade till och med en hipstermössa! Alltså – ni fattar. Han var… bra.
#5. En bättre människa (?)
Det är inte lätt att ta sig igenom livet utan att bry sig om allt som sägs och skrivs om hur du blir en bättre människa. I veckan skrev min storasyster ett blogginlägg som jag skrattade gott åt – jag tar mig friheten att stolpa några lösryckta meningar från inlägget. Läs hela inlägget här: En bättre människa.
Handla inte online, handla lokalt, nej, handla inte alls. Jo, handla second hand, men inte förrän du har rensat ut enligt Marie Kondos alla regler och skänkt allt ditt överflöd till bättre behövande.
Sluta köp odlade blommor, men kom ihåg att växtgäris är de nya kungligheterna.
Träna balanserat, träna mer, träna mindre. Spring maraton, sluta jogga, yoga mer och glöm inte att vardagsmotionen är viktigast.
Minska din skärmtid till förmån för det riktiga livet, men läs mina blogginlägg. Följer du dessa enkla uppmaningar lovar jag att du blir En Bättre Människa. Amen.
… och några sista tips från Linus
När jag satte mig vid datorn idag gjorde jag den vanliga “Facebookscrollen” och fastnade för ett inlägg som min kusin delat. Inlägget är ursprungligen publicerat av en Kia Dahlström och innefattar en text, skriven av Kias son Linus Magnusson som gick bort i cancer, 24 år gammal. Linus ord får avsluta dagens inlägg:
* Slösa inte din tid på arbete som du inte gillar. Det är uppenbart att man inte kan lyckas i något som du inte gillar. Tålamod, passion och engagemang kommer lätt, bara när du älskar det du gör.
* Det är dumt att vara rädd för andras åsikter. Rädsla försvagar och paralyserar dig. Om du låter det, kan det växa och bli värre varje dag tills det inte finns någonting kvar av dig. Lyssna på din inre röst och följ den. Vissa kanske kallar dig galen, men andra kanske tycker att du är en legend.
* Ta kontroll över ditt liv, ta fullt ansvar för de saker som händer dig. Begränsa dåliga vanor och försöka leva ett hälsosammare liv. Hitta en sport som gör dig lycklig. Låt ditt liv formas av beslut som du har gjort, inte genom de du inte gjorde.
* Uppskatta människorna omkring dig. Dina vänner och släktingar kommer alltid att vara en oändlig källa till styrka och kärlek. Det är därför du inte ska ta dem för givet.
För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka.
12 comments
Vilken bra pappa! En sann förebild!
Ja, men det var han verkligen. Saknar hans kloka ord.
Så bra! Tack.
Tack själv, behövde läsa det du skrev.
Många kloka ord! Och din beskrivning av din fina pappa påminner lite om min egen pappa . <3
Åh, fint att höra Ann-Louise.
Jag gillade inte alls Jespers inlägg på på systerns blogg. Det är det enda inlägget av de du länkat till som jag faktiskt läst. Vet heller inte exakt hur denna “flygskam” egentligen är i Sverige eftersom jag inte bor där nu. Men det som jag tycker att man ska tänka på att näe, man måste inte sluta flyga, men man kan göra så mycket man kan. Om man nu brukar åka på 5 weekend resor per år, bara för att ha kul (med flyg) kanske man kan slopa iallafall en. Jag gillar inte heller att skamma andra människor, men blir irriterad när folk skiter fullständigt i det och säger, jag tänker minsann inte ge upp mitt flygande för det kommer inte göra någon skillnad iallafall. Alla gör så gått de kan, och visar man att man iallafall försöker tycker jag att det räcker, men det kanske helt enkelt är någon sorts skamhets som pågår i Sverige som jag inte riktigt vet om, eftersom alla konstant pratar om det? Och jaa, jag tycker att man som influencer har lite mer ansvar, men med det menar jag att man kan uppmärksamma problemet.
Om man nu är intresserad av frågan när det gäller koldioxidutsläppen och klimatförändringar, och vad vi kan göra så läs för all del på. Läs IPCC rapporten, granska, tänk, läs mer. Läs andra artiklar, läs de som räknar ut hur mycket CO2 vi släpper ut, läs de tekniska rapporterna och ta en egen ställning. Läs böckerna som forskare skrivit. Läs. Välj vad just du vill göra för klimatet, vad du vill jobba på, men tycker ändå att man kan tänka ett par gånger om hur mycket CO2 man faktiskt släpper ut som privatperson och eventuellt försöka minska på det.
Tack för dina synpunkter Ann, uppskattar att du tar dig tid att skriva från ditt perspektiv och välkomnar verkligen alla sidor och tankar om de här frågorna.
Och ja, jag läser och lyssnar och reflekterar och agerar. Inför varje resa gör jag ett medvetet val, väljer ständigt att uppmana att i vart fall överväga weekends inom Sverige istället för utomlands och ja, diskuterar dagligen de här frågorna med min omgivning. Jag kan säga att debatten i Sverige är VÄLDIGT svartvit. Det är oerhört mycket dömande och arga ord just nu – och JA – “skamhets” är ett bra ord. Därför välkomnade jag Jespers inlägg för att få en annan sida.
Ja jag menade förstås inte du som person, utan mer allmänt 🙂 Ser att det kanske låter lite väl hetskt så ber om ursäkt för det! 🙂
Vad tråkigt att det är sådan skamhets. Jag förstår ändå att det kanske blivit mycket svart på vitt, för det är ju väldigt svart på vitt. IPCC rapporten rekomenderar att börja uppifrån och påverka nedåt, mot privatperson nivå. Så kanske det som pågår bakom ridån i sverige? Jag tycker det är jättetråkigt att det är en debatt där man pekar finger, men samtidigt så försår jag att det är irriterande (för det tycker jag med) när folk flyger och far enbart för deras eget behov och sedan säger att de inte vill ta ställning i frågan. Jag menar då stora influencers som eventuellt flyger mer än 20 gånger per år.
När inlägg som Jespers målas som det bästa som skrivits inom klimatfrågan är det lite irriterande för mig med. Att uppmana folk att flyga så mycket de vill för att de skapar möten etc etc. Jag ser enbart sådana inlägg som ett sätt att få medhåll och att folk kan klappa en på ryggen och säga, bra där! Ska vi ha en klimatdebatt kan vi iallafall hålla oss till sanning. Jag tror att många kanske tror att denna iden om att sluta flyga gäller gemene man, men det är ju främst folk som flyger flera gånger per år, många korta resor som hade kunnat slopas. För det handlar inte om gemene man, det handlar om att skapa en klimatrevolution, att starta en ny trend, och trender kommer som vi vet oftast från folk som har flera följare, eller som lyckats få stor uppmärksamhet på något sätt, såsom Greta.
Jag tror att ett av problemen med klimatförändringarna är att tidsskalan är längre, mycket längre än en människas liv. De val vi gör nu, idag, kommer inte att märkas förrän om minst hundra år. Folk har svårt att tänka på sådana tidsskalor.
Tack åter igen för kloka resonemang Ann, uppskattar verkligen det. Vet att du är väldigt påläst och är glad att du tar dig tid att kommentera. Du har såklart många bra poänger – särskilt det där med tidsskalan. Det är så ogreppbart!
Åh vilket fint inlägg Annika. Och din pappa – vilken hjälte! <3
Tack Jennifer. Ja du, han var en hjälte i stort och smått. Saknar honom varje dag.