Close
Nytt år, nygammal lista (om jullov och gratis interrailkort)

Nytt år, nygammal lista (om jullov och gratis interrailkort)

Nytt år, nya listor. Ett tag övervägde jag att slopa fredagssammanfattningarna i mitt återkommande tema ”Resfredag vecka för vecka”. Men vet ni, jag gillar upplägget och kommer att fortsätta även under 2018.

Vardagen har inte riktigt kickat igång ännu, imorse sov jag till 10:45 och hade lätt kunnat sova vidare. Jag och Tobias avverkar serier på kvällarna, Homeland och Vikings ligger högt i topp, och jobbar när tillfället ges. (Tillfällena är dock lätträknade med tre jullovslediga barn här hemma.) På måndag smyger vi så smått igång med vanligheter igen. Här är mina spaningar från årets första vecka som bland annat lyfter nyheten om gratis interrailkort för ungdomar i EU.

RESFREDAG: 5 januari 2018 om nyårsord, gratis interrailkort och säkra flygbolag

#1. Årets ord

Nytt år, nya vägar att vandra! (Bild från decembers resa till Madagaskar.)

Nyårslöftena haglar, träningskort köps in på löpande band, de nya dagböckernas första sidor klottras fulla med ambitioner. Blir jag stressad? Tvärtom. Jag älskar den här tiden på året, nystart i alla dess former passar mig som person. Jag är väldigt målstyrd och drivs av att få ner målen på pränt. Å andra sidan vet jag att målbilder inte passar alla, därför kan det vara bra med ett alternativ. Min syster har under tio års tid kört ”årets ord”, en bra grej som är värd att lyftas. I år är hennes ord ”nu”. Personligen tar jag en paus från mitt årsord och filar istället vidare på mina mål.

#2. (O)stressen över ett maxat jullov

maxat jullov

Jag skulle gärna prata mer om det här med förväntningar inför och under ledighet, vare sig du har barn eller inte. Jag har spenderat större delen av jullovet inomhus, barnen likaså. Vi har inte sprungit på en massa aktiviteter – barnen har fått underhålla sig själva. Min man verkar tycka lite synd om barnen, men själv ser jag tillbaka på mina egna lov när jag växte upp och konstaterar att vi syskon mestadels hängde hemma. Umgicks. Läste böcker. Gick promenader. Snart drar vardagen igång igen med jobb, fotbollsträningar, föräldramöten och allmän hets – fram till dess tycker i alla fall jag att det är SÅ skönt att bara vara hemma och slappa! Vad tycker du?

#3. Gratis interrailkort för 18-åringar

gratis interrailkort

Igår kväll såg jag en uppdatering från en kompis som lyfte nyheten att 20.000 18-åringar tillhörande EU kommer att få varsitt gratis Interrail-kort nästa sommar. (Det är fortfarande oklart hur de 20.000 ungdomarna ska väljas ut.) Det aktuella kortet kommer att gälla under tre veckors tid för gratis resor på tåg i 30 europeiska länder. Jag har hört talas om förslaget tidigare, men tyckte nästan att det lät för bra för att vara sant! Läs mer här.

#4. Världens mest och minst säkra flygbolag 2018

klm schiphol
Även KLM finns med på topplistan över säkra flygbolag.

Jag har aldrig varit flygrädd (peppar, peppar!), men lever med en man som aldrig skulle överväga att ens snegla på vissa flygbolag eftersom han inte känner sig helt bekväm uppe i luften. Nyligen tipsade Resedrömmen om en lista över världens mest och minst säkra flygbolag under 2018 vilken är värd att uppmärksammas. Högst upp på listan ligger British Airways, Qantas och Air New Zealand, vilket låter lovande inför vår familjs drömresa till Nya Zeeland/Australien framöver! Läs mer här.

#5. Nytt podcastavsnitt om nyårskarameller

nyårskarameller

Jag måste ju också passa på att tipsa om mitt och Lisas senaste avsnitt av Att resa-podden. Den här gången summerar vi året genom att lyfta några höjdare från året som gick, de allra flesta som jag pratar om hittar ni här. För att lyssna på podcastavsnittet kan ni surfa vidare hit: Att resa – våra nyårskarameller 2017


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

2 comments

  1. Jag håller verkligen med dig om det där att vara hemma och slappa på jullovet. Precis det har vi också gjort. Så skönt och känns som man verkligen behöver det ibland.

    1. Eller hur! Det behövs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close