Betalt samarbete med Flygi.
Påsken kom och gick, veckorna rusar på och det är fredag igen. Jag har nyss landat i Karlskrona och ser fram emot en rolig helg på hemmaplan. Här kommer veckans fredagsfemma!
En fredagslista och påsken 2023
#1. Hemma igen
Nu är det drygt 1,5 vecka sedan vår familj flög Krabi – Bangkok – Arlanda efter tre ljuvliga månader på Koh Lanta i Thailand.
Det är konstigt det där, hur allt väldigt snabbt blir “som vanligt” igen. Absolut inte på ett dåligt sätt ska tilläggas. Det är skönt att saker och ting rullar på som det ska, med allt från kompisar till aktiviteter och jobb. En mindre rolig grej är alla prishöjningar på mat – blir lika förvånad varje gång jag går och “småhandlar” till storhandlingspriser. Måndagsmarknaden i Thailand är ett minne blott – då vi kom hem med kilovis frukt och grönt för nästan inga pengar alls. I veckan köpte jag några gula och röda lökar till köttfärssåsen och betalade 40 kronor på extrapris. Knas ju. Är det nu jag ska börja odla en gång för alla?
Överlag känns det fortfarande bra att vara tillbaka i Sverige, och särskilt att landa bland vänner och familj i Karlskrona. Nu byter jag de här vyerna…
…mot de här. (Vill ni följa med i realtid under helgens jobbuppdrag för Visit Karlskrona och JA Hotel är det Instastories som gäller!)
#2. Påsken 2023
Vi har hunnit avverka ännu en påsk, den här gången en variant som gick ganska obemärkt förbi.
Men påskägg fick de, barnen, med tillhörande tandborste och nitlotter. Slog till med någon slags påskmiddag också, bestående av prinskorv, klyftpotatis och edamamebönor. Det var gott!
I övrigt har i princip hela påskhelgen spenderats i padelhallen, där både jag och Tobias har förenat nytta och nöje med jobb och eget spel. Jag fick vår tolvåriga dotter Julia att teama upp med mig på vår första gemensamma turnering – stor (och rolig!) milstolpe.
#3. Planering av sommarsemester
Igår började det messas i föräldragruppen om sommarens Pragresa med Julias innebandylag. Blev plötsligt lite stressad över att jag och Tobias kanske borde börja planera inför vår roadtrip dit med familjen. En lämplig rutt till exempel, och kanske lite boenden på vägen ner?
Vi föredrar att vara spontana, men här finns inte utrymme att ta ut svängarna alltför mycket eftersom vi har tydliga tider att passa. Jag gissar att vi tar bilfärjan från Nynäshamn, men ska vi satsa på ett första stopp i Tyskland eller Polen? Och sedan, efter turneringen, kanske en sväng ner till Österrike och Danmark på väg tillbaka? Det finns mycket att fundera över – hur gör vi det här så kul och smidigt som möjligt för hela familjen? Har ni några tips eller råd får ni gärna dela med er.
#4. Dagens utlandsinspiration
När jag var 17 år spenderade jag och min kusin Victoria några veckor i Australien. Det var såklart det största som hade hänt mig, och det känns fortfarande overkligt att den där resan faktiskt blev av. Vi flög via Tokyo där vi hade tio (!) timmars layover på flygplatsen. Jag grämer mig fortfarande över att vi inte tog chansen att lämna flygplatsen för att åka in till city och få en liten, liten smak av Japan.
Men än är det inte för sent – jag skulle gärna byta körsbärsträden i ett regnigt Stockholm mot Japans variant någon gång framöver. Tydligen står körsbärsträden i full blom därborta någon gång från slutet av mars / början av april. Både Japan och Taiwan är kända för sin utomordentligt välfungerande tågtrafik – vilket innebär att tåg är ett bra sätt att se sig runt i landet.
Jag fick nyligen tips om tjänsten Japan Rail Pass – vilket rekommenderas för alla som stannar i Japan under sju eller fler dagar (alternativt om man planerar att resa mycket under vistelsen.) I Sverige är Flygi AB den enda svenska officiella partnern och återförsäljaren. Du beställer härifrån Sverige och får en voucher skickad på posten, vilken i sin tur byts in mot ett fysiskt pass på JR:s kontor på flygplatsen i Japan. Prisexempel för ett 7-dagars pass ligger på 2500 SEK. Därefter ger alltså passet med vissa undantag fri tillgång till alla JR Line’s tåg, bussar och tunnelbanetåg inklusive snabbtågen som går under namnet Shinkansen.
Här kan du läsa mer om Japan Rail Pass.
#5. Revansch på kulturåret 2020
Förra gången jag bestämde mig för att ha ett år med fokus på kultur blev det platt fall eftersom pandemin kom emellan.
Nu är det dags för revansch! I år firar Kungliga Operan i Stockholm 250 år vilket innebär en massa roligheter. En av grejerna jag planerar att gå på är Operans Jubileumsvisning:
Är du ny i operans och balettens värld är vår 30-minutersvisning en utmärkt introduktion till storslagna verk, kostymer och artister! Välkommen till vår jubileumsvisning som är en del av Kungliga Operans 250-årsfirande. Våra erfarna guider tar med dig genom den aktuella kostymutställning som speglar kostymer och föreställningar från 1773 till dagens opera- och balettverk.
– Kungliga Operan
De aktuella visningarna går varje onsdag ett tag framöver, är 30 minuter långa och kostar bara 50 SEK. Perfekt tips för dig (och mig!) som vill ha en lagom kulturdos i vår.
Inlägget är skrivet i betalt samarbete med Flygi. För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Omslagsbild: påskfint i Karlskrona.
2 comments
Har ni åkt med färjan från Nynäshamn någongång? Hansa har slutat köra till Rostock så det verkar återstå att åka till Gdansk men jag har svårt att förstå om det är tillräckligt bra för att våga ta med två små barn och sitta fast där i 18 timmar. Tips?
Åh, jag såg att de har slutat köra från Nynäs – himla trist. Vi har själva inte åkt härifrån någon gång, så kan tyvärr inte svara på hur resan är. Vi får väl också fundera på Gdansk-alternativet nu, men våra barn är ju lite äldre… Hm. Svårt val!