Close
Delningsekonomi, Köpenhamn och digitala nomader

Delningsekonomi, Köpenhamn och digitala nomader

Ny månad (välkommen april, men stanna inte för länge!) och dags för en ny omgång av Resfredag vecka för vecka.

Den här fredagen är en salig blandning av snöprydda miljöer, solgula citroner, en hyllning till delningsekonomi, tågnyheter och herrgårdsglans.

RESFREDAG: 6 april 2018 om delningsekonomi, Köpenhamn och digitala nomader

#1. Delningsekonomi på frammarsch

sportlovet 2018

I veckan läste jag den lysande nyheten om att Sveriges första leksaksbibliotek har öppnat i Göteborg. Jag och Lisa har pratat mycket om delningsekonomi i Att resa-podden, det är spännande att se hur trenden sprider sig i alla segment på marknaden. I resebranschen ser vi fenomenet yttra sig bland annat i form av tjänster som Airbnb och Airshells, och jag tror personligen att vi bara har sett början på den ”nya” delningsekonomin. Häromdagen såg jag en förfrågan i en Facebookgrupp om att hyra resebälte, det finns med andra ord uppenbarligen ett intresse för att hyra diverse reseprylar. Jag tänker att barnvagnar i allmänhet och resevagnar i synnerhet borde vara en perfekt pryl att hyra under en begränsad period.

#2. Repamera

På tal om ekonomi tipsade Minimalisterna nyligen om tjänsten Repamera som kort och gott innebär en tjänst där du kan ”laga dina kläder online”. Kunderna skickar iväg trasiga plagg till en skräddare, som lagar (och/eller syr om) och skickar tillbaka inom 14 dagar. Bra för personer som inte har en skräddare i närheten och perfekt sätt att slippa köpa nytt och därmed kunna spara in pengar till kommande resa!?

#3. Köpenhamn ökar som tågdestination

köpenhamn

Enligt ett pressmeddelande från SJ har tågbokningarna till Köpenhamn ökat med hela 33 procent jämfört med förra året. Jag tyckte spontant det lät som glädjesiffror, vilket det till viss del var. (Hockey-VM spelas i Köpenhamn i maj och drar därmed upp siffrorna rejält, dessutom togs ID-kontrollerna mellan Sverige och Danmark bort i maj förra året, vilket också påverkar siffrorna.) MEN! Faktum kvarstår, tågresandet ökar generellt i Sverige och förra året slog SJ rekord med över 30 miljoner resenärer. Ska vi se det som en direkt följd av flygdebatten?

#4. Flexpat & Remote Year

Min resebloggskollega Linda/Resa Medvetet har skrivit ett tipsinlägg om två koncept som passar utmärkt för den som drömmer om livet som ”digital nomad”. En kompis som just nu lever det livet till fullo är Sofia/Fantasiresor som spenderar två månader i Italien. Hennes uppdateringar på instastories får mig att vilja krypa in i mobiltelefonen för att vara med på ett hörn. Det ser ut som att hon har hamnat mitt i en filminspelning!

sofia fantasires
De tre översta bilderna kommer från Sofias nuvarande Italienvistelse. Inte en fantasiresa, utan verklig i allra högsta grad.
#5. Nyinredda rum på Krägga Herrgård

Tanken var att jag och Tobias skulle ha firat vårt tioårsjubileum som gifta på Krägga Herrgård (där Tobias friade!), men i slutändan bokade vi ett närmare alternativ som passade bättre med barnvaktsschemat. Enligt ett pressmeddelande från Krägga finns nu 13 nyinredda rum redo att ta emot gäster på herrgården framöver – jag kan verkligen rekommendera er att åka dit om ni vill slå på stort (priserna passar inte budgetplånboken, det ska man vara medveten om.)


Fotocred till översta fotot: Lisa Fahlåker. För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka.

4 comments

  1. Jag håller helt med om delningsekonomi, vi har verkligen bara sett början och jag tror det kommer vara det ena kreativa efter det andra och saker vi aldrig trodde att vi skulle vilja dela på.
    Tack för länk!

    1. Ja, men precis så. Det ska verkligen bli spännande att se!

  2. Bra veckospaningar! Och tack för tipslänk, flytta in du, det är mysigt här 😉

    1. Tack! Ja, borde komma pronto…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close