Close
Att arbeta utomlands: från flickscoutläger till advokatbyrå och reseblogg

Att arbeta utomlands: från flickscoutläger till advokatbyrå och reseblogg

Betalt samarbete med Semantix.com.

För ett litet tag sedan åkte jag förbi vårt första boende här på Koh Lanta, där vi bodde 2011/2012. Det hann hända mycket under det halvåret. Resebloggen började få fart och jag fick mersmak på tanken att arbeta utomlands.

Många tänker att utlandsdrömmarna dör i samma sekund de skaffar barn, för mig var det lite tvärtom. Med undantag för några korta utlandsuppdrag var det där, under föräldraledigheten, allt började! Det finns miljoner möjligheter att ta till vara på för att arbeta utomlands, så här gjorde jag.

Att arbeta utomlands: från flickscoutläger till advokatbyrå

#1. Barnflicka (?) i Australien

sydney

Alltså, det här utlandsuppdraget går inte till historien som mitt stoltaste. När jag och min bästa kompis var 17 år fick vi chansen att resa till Australien under 6 veckor. Vi bodde hos gemensamma vänner till familjen, som även hade småbarn. Jag tror att upplägget var att vi skulle hjälpa till att passa barnen mot att vi fick bo och äta där. I slutändan tror jag dock mest att familjen passade oss? Vi fick uppleva fantastiskt roliga och händelserika veckor, jag är fortfarande evigt tacksam för allt familjen Knecht gjorde för oss!

#2. Badvakt/lägerledare på flickscoutläger

badvakt flickscoutläger

badvakt flickscoutläger

badvakt flickscoutläger

badvakt flickscoutläger

En möjlighet att arbeta utomlands som jag gärna vill slå ett slag för är att åka till USA och sommarjobba som camp leader (lägerledare). Jag lyckades klämma in det här jobbet mellan två terminer på juristlinjen och hade en riktigt rolig sommar som lägerledare och badvakt i skogarna utanför Rochester, nära gränsen till Kanada. Organisationen jag reste med stod för flyg, boende och fixade med alla praktiska detaljer, dessutom fick jag lön! Inga stora summor, men det räckte gott för att göra utflykter bland annat till Kanada, och även New York både på vägen dit och hem. 

Rolig kuriosa: på sommarläger i USA har vanligtvis lägerledarna smeknamn, barnen vet alltså inte vad man heter på riktigt. Namnen valde vi ledare åt varandra. Jag fick heta ”Skittles”, för att jag var så ”sweeeeet” och eftersom jag uppenbarligen är en sockerjunkie. 

#3. Legal trainee på tysk advokatbyrå

Efter en termin som Erasmus-student i Berlin fick jag tips om ett jobb som legal trainee på en tysk advokatbyrå. Jag sökte och fick jobbet – och bestämde mig för att stanna kvar en termin till. Månadslönen var usel, jag hade väl samma månadslön som delägarna tjänade i timmen eller så, men det var en nyttig erfarenhet – inte minst eftersom jag en gång för alla insåg att livet på advokatbyrå är SÅ INTE JAG! Hierarki, titlar och jobb dygnet runt, nej tack!

#4. Instruktör i vattengymnastik

vagabondform

att arbeta utomlands

vagabondform

Efter att ha gift mig och skaffat ett par barn bestämde vi oss för att göra slag i saken och bo utomlands med familjen. Valet föll som bekant på Thailand – där vi i skrivande stund befinner oss för tredje gången gillt. Under vår vistelse blev jag tillfrågad om jag kunde ta över rollen som instruktör för Aquarobics – och utan att fundera på vad jag gav mig in på hade jag tackat ja.

Under samma långvistelse fick jag också besked om att jag hade vunnit en skrivtävling som Ving anordnade, vilket ledde till mitt första uppdrag som reseskribent under en resa till Istanbul!

#5. Resebloggare och reseskribent

jobba utomlands

… spola fram bandet några år, och det här med att jobba utomlands är ett återkommande inslag i mitt liv. Vägen har varit lång och ganska krokig. Jag tycker fortfarande att det känns märkligt och mäktigt på en och samma gång!

Fler tips för dig som vill resa och jobba samtidigt:

inskrivning lilla svenska skolan koh lanta
Lilla Svenska Skolan på Koh Lanta, perfekt för dig som vill jobba som lärare utomlands!

I samband med allt hemmajobbande under pandemin blev det uppenbart att många arbetsuppgifter faktiskt går utföra på distans. Detta öppnar såklart oändliga möjligheter för alla som vill resa och jobba samtidigt. Både arbetsgivare och arbetstagare har fått större insikter i vad som krävs för ett lyckat distansarbete. Kanske finns nu möjlighet att genomföra den där utlandsvistelsen som du länge har drömt om? Om det inte fungerar på din nuvarande arbetsplats finns många alternativ om du letar lite grand. Några förslag:

 • Tolkar och översättare kommer det alltid att finnas behov av! I takt med en ökad globalisering växer också behoven av olika språktjänster, både på ett internationellt och ett nationellt plan.
 • Guide: Ett par av mina resebloggskollegor arbetar extra som guide, en av dem leder guidade turer i bland annat Pakistan och Uzbekistan. Fantastiskt spännande jobb om du frågar mig!
 • Läkare och sjuksköterskor: En bekant läkarkompis kom nyligen hem från några månader i Sydafrika, där hon jobbat på ett kvinnosjukhus. Med en sjukvårdsutbildning öppnar sig många jobbmöjligheter i världen.
 • Lärare: Ett annat tips är att kolla upp möjligheter att arbeta som lärare utomlands. Det finns flera svenska skolor utspridda över världen, bland annat Lilla Svenska Skolan på Koh Lanta där våra barn har gått.

Inlägget är ett betalt samarbete med Semantix.com. Hur har dina erfarenheter av att jobba utomlands sett ut? Drömmer du fortfarande om att göra det, och i så fall hur och var? Berätta! (Inlägget uppdaterat 2022).

7 comments

 1. Wow! Vad många olika och intressanta jobb och upplevelser du fått! Vi har inte varit uppåt Rochester än, men det ligger på våran eviga växande lista haha. Jag jobbar ju redan utomlands, och det är min vardag så att säga 🙂 Jag jobbar inom forskning på universitet, och det är väl det jag gjort ända sedan jag kom hit på ett eller annat sätt! Men det är sådant jag brinner för och har fått göra så himla mycket sedan jag kom hit för 9 år sedan.

  1. Åh, förstår att er lista växer er längre och längre – jag hade velat ta ett år ledigt och bara resa runt där borta… Åh vad härligt att höra att du hittat ”din” plats i yrkesvärlden, det är få förunnat.

 2. Åh, hade ingen aning om dina tidigare erfarenheter. Vilka äventyr! Älskar också att du har de gamla minnena inklistrade i ett album.

  Jag har gjort praktik ett halvår både i Indien och Tyskland, och sen jobbat i Finland 😉 Så glad för de upplevelserna. I Indien fick jag lära mig hur smärtsamt coldcalling var och i München hela grunden för allt jag kan om SEO (tänk om jag skulle vetat då hurdan nytta jag skulle ha av det idag?)

  1. Haha, ja, började ”reseblogga” analogt redan när jag åkte finlandsbåt första gången på mellanstadiet. Älskar mina album! 🙂 Härligt att höra hur tidigare erfarenheter bygger grunden för framtida jobb, allt verkar liksom vävas ihop på något sätt – någon gång.

 3. Jag älskar att läsa om dina olika erfarenheter av jobb utomlands och känner den där känslan på nytt som man får utav att lära känna nya människor och när man lär sig så mycket om sig själv. 😊 Här blev det bara Irland. Visserligen till och från i sex år 😊 det är fortfarande ett av mina favoritländer . På min ”jag vill göra” lista innan Irland stod det dock saker som kibbutz, kryssningsfartyg (inspirerad av båtluff i Grekland 🙈, ranch i USA (ville lära mig fösa kor till häst och rida western på riktigt) Men jag förälskade mig i den gröna ön och folket där så det andra blev aldrig av (sedan förälskade jag mig i en person som helst inte är hemifrån längre än en helg i taget 😂)

  1. Visst är det roligt hur andras texter sätter igång en massa tankar hos en själv!? Spännande att höra om Irland, förstår att du fastnade för ön. Låter ljuvligt att återvända så mycket och ofta, och verkligen lära känna landet och folket.

 4. Oj, vad många intressanta utomlandsjobb du haft! Jag har inte så mycket erfarenhet av det egentligen … Praktiserade (inte jobb egentligen utan en del av en utbildning) på sjukhuset på Färöarna i två månader. Och så resebloggandet då förstås, men det är nog allt ..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close