Close
Årsdagar och sånt.

Årsdagar och sånt.

Det har blivit fredag, kalendern visar februari och det är dags för ännu ett veckosvep. I början av året hade jag någon slags plan om att styra upp mina fredagsfemmor mer än jag har gjort tidigare. Men vet ni, jag kör vidare på högt och lågt. Ibland har jag ett tydligt tema (typ bästa hotellfrukostarna i Stockholm), andra gånger blir det bara ett gäng tankar, händelser och tips från veckan som gick. Idag blir inlägget av det senare slaget. Trevlig helg på er!

Årsdagar och sånt.

#1. Sex långa år

Jag har haft en konstig känsla i kroppen under ett par dagar. Lite turistmage absolut, men också allmänt låg energi och inte så värst mycket lust till något alls. Jag känner igen känslan, den slår inte fel. Inför årsdagarna av mina föräldrars respektive dödsdagar är det som att kroppen reagerar fysiskt med en ledsamhet svår att beskriva. Inte lika djup och sårig som tidigare, men den går inte obemärkt förbi. Tycker det är så märkligt (och mäktigt!) med kroppsminne. Eller påminner jag själv kroppen om hur den kände när det begav sig? Kanske öppnar denna tiden på året upp för extra sorg, både medvetet och omedvetet? Något är det i alla fall, som händer med mig.

Samtidigt går jag runt och är alldeles upprymd över det faktum att min yngsta syster är gravid med sitt första barn. Det är sorgesamt att släktens yngsta lilla kusin inte kommer att få träffa sin morfar och mormor – men å andra sidan tror jag att de någonstans har koll på vårt blivande stjärnskott. En av mina absoluta favoritpsalmer har titeln Härlig är jorden. Jag gillar specifikt strofen: ”Tidevarv komma, tidevarv försvinna, släkten följa släktens gång”. Då känns allt liksom så självklart snarare än ledsamt.

#2. Jordbävningen i Turkiet och Syrien

Jag gissar att ingen har missat nyheten om naturkatastrofen i Turkiet och Syrien tidigare i veckan. Tungt och ofattbart att så väldigt många människor miste livet på bara ett litet ögonblick.

Jordbävningen drabbade sydöstra Turkiet och norra Syrien tidigt på morgonen den 6 februari. Skalvet uppmättes till 7,8 på richterskalan och kändes av så långt bort som Iran, Irak, Jordanien, Libanon, Egypten Cypern och Grekland. Senare samma dag kom ett nytt skalv som mätte 7,5.

– Röda Korset

Här kan du läsa mer om jordbävningen hos Röda Korset, och även få information om hur du går tillväga för att skänka pengar till Röda Korsets akutinsatser i Turkiet och Syrien. (Det finns många hjälporganisationer som är engagerade, jag valde RK den här gången).

#3. Om jag fick börja plugga igen skulle jag…

Spännande fråga, eller hur? Jag har redan bytt yrke några gånger, och har i ärlighetens ingen aning om var jag befinner mig rent jobbmässigt om 5-10 år. Tankarna på att lägga ner resebloggen har jag dock släppt, som det känns nu kommer jag att blogga livet ut på ett eller annat sätt!

Long Beach koh lanta

Däremot har jag all potential i världen att bli en hyfsad hobbypsykolog, detta efter otaliga timmars diskussioner med mina systrar som kan titulera sig leg psykolog, terapeut respektive psykologilärare. Vår mamma hade ingen officiell psykologtitel, men fick agera som en sådan ungefär så länge jag kan minnas. Jag älskar att ständigt lära mig nya perspektiv och konkreta teorier från syrrorna – och tycker att psykologiämnet blir roligare för varje dag som går. Eller roligt förresten, ofta är det ganska sorgliga grejer som diskuteras i de sammanhangen. Intressant är väl snarare rätt term! Hade dock ganska kasst betyg i psykologi under gymnasiet har jag för mig – förmodligen eftersom jag befann mig i Australien under en viktig period av den kursen. (Jag kan i alla fall skylla på det nu i efterhand.) Vad hade du pluggat till om du fick utbilda dig just precis nu?

#4. Lågkonjunktur (men blir 2023 kreativitetens år?)

lågkonjunktur

För ett par år sedan läste jag någonstans att padel var den nya folkrörelsen. Nu har tydligen inflationen tagit över den stafettpinnen. Jag tycker det är intressant att läsa alla artiklar och spaningar om ”Sveriges nya ekonomiska läge”. Skärmdumpen ovan kommer från Text-TV, där vi kan läsa om hur svenskarna just nu anpassar sin ekonomi. Deppigt? Inte bara. Jag läste nyligen ett nyhetsbrev från Paulina Modlitba (följ henne på @pauspling på Twitter och FB för spännande spaningar!) om att Adobe och Econsultancy precis släppt sin årliga Digital Trend Report – där de spår att 2023 kommer att bli kreativitetens år. En av anledningarna? Den hägrande lågkonjunkturen gör att behovet av smarta och innovativa lösningar ökar.

#5. Relationer är livsviktiga (både i låg- och högkonjunkturer)

syskon

Avslutningsvis vill jag dela en av mina absoluta favoritbilder på mig och de 6 galningar jag delar DNA med. Hälften far, hälften mamma – det slutade ju bra det där! Nu när jag befinner mig extra långt borta blir jag extra tacksam över dem = syskon, extra-syskon, släktingar, vänner och andra bekanta som finns i mitt liv. Tack alla!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close