Igår möttes jag och Lisa upp på Stockholms Centralstation i full julskrud. Folk verkade i vanlig ordning ha bråttom överallt. Svartklädda svenskar på väg till eller från jobb, möten, luncher, träningspass, intervjuer, julklappsshopping och jag-vet-inte-vad. Det är lätt att dras med i det höga tempot, nästan oundvikligt. Irriterade suckar när någon missar tunnelbanan, trots att nästa vagn kommer om fyra minuter. Stockholmssyndromet. Jag och Lisa tar istället sikte mot ett dygn i Örebro, med fokus på lugnet.
Ett dygn i Örebro (med fokus på lugnet)
I somras besökte jag Örebro för att skriva ett inlägg till min bloggserie Resfredags Svenska Pärlor. Jag hade riktigt fina dagar när jag cyklade bort mot Tyssligen, paddlade fram på Svartån ut mot Hjälmaren och vandrade i en sträcka på Bergslagsleden.
Läs mer:Att göra i Örebro: tips om Örebro med omnejd för alla
Örebro ligger bara ett par timmars tågresa från Stockholm, och bjuder uppenbarligen på aktiva dagar i vackra naturomgivningar i stadens utkanter för den som önskar.
Men visst, det är skillnad på juni och november. När den grå höstdimman drar in lockar varken paddling eller cykling, i själva verket vill jag knappt göra någonting utöver att… bara vara. Den här resan till Örebro handlar istället om att samla energi, reflektera, promenera och känna att det är okej att inte ha några måsten. En minisemester på lagom avstånd från Stockholm, en slow vacation – en Slowcation.
Att resa-podden på Slowcation i Örebro
När jag och Lisa kliver av tåget i Örebro ser vi alltså fram emot ett lugnt dygn i staden, som för övrigt var Lisas hemstad i fyra år.
Basen för vistelsen blir vårt hotellrum på Mojo, som främst har gjort sig ett namn för den sköna stämningen och goda maten på restaurangen (där vi också äter vår hotellfrukost).
24 timmar senare checkar vi ut lite lugnare, och även mer redo att ta oss an decembers tempo som bekant brukar ha en tendens att snurra ganska snabbt. Vi har ätit gott (så gott, återkommer med tips!), yogat och promenerat, men vi har också pratat en massa. Om familj, om resor, om jobb, om träning och livet i allmänhet.
Under våra timmar på hotellet får vi också tid att spela in ett avsnitt av Att resa-podden, där vi knyter ihop året som har varit, men också spanar på resetrenderna inför 2020.
Om begreppet Slowcation (ett uttryck som alltså har myntats av Örebrokompaniet) kommer att slå eller inte får väl tiden utvisa, men en sak är i alla fall säker. Jag tror att alla skulle må bra av att göra en sådan mellan varven.
Resan är ett samarbete mellan Att resa-podden och Örebrokompaniet.