Close
Lydmar Hotel med fokus på konsten

Lydmar Hotel med fokus på konsten

Lydmar Hotel är ett litet och personligt inrett hotell med konsten i fokus. Läget mittemot Kungliga slottet och ett stenkast från Skeppsholmen gör hotellet till ett eftertraktat tillhåll för både utländska affärsmän, partyglada stockholmare – och så mig. En hungrig småbarnsmamma på jakt efter ett ställe med avslappnad atmosfär och en god lunch, toppat med utsikt över en av Stockholms vackraste vyer.

När vår huvudstad visar sig från sin vackraste sida vore det nästintill brottsligt att inte utnyttja mina föräldralediga dagar till att utforska Stockholm och dess gator. Dessutom börjar de sedvanliga ostmackorna på stående fot hemma i köket att kännas ganska uttjatade. Med min dotter i barnvagnen och siktet inställt på finlunch på Lydmar Hotel känns promenaden mot ett Blasieholmen i sommarskrud precis som den vardagslyx jag behöver. Jag kan åter igen konstatera att jag har förmånen att bo i världens vackraste huvudstad. För, var någonstans i världen hittar man egentligen en motsvarighet till Nybrokajen? Och hur ska någon stad kunna konkurrera med ett likvärdigt alternativ till Skeppsholmen?

lydmar-hotell

Lydmar Hotel har med sin adress på Södra Blasieholmshamnen 2 ett drömläge med utsikt över Strömmen och det Kungliga slottet.

lydmar hotel

Hotellet är välkänt för sin ambition att bjuda gästerna på en kulturupplevelse. Redan i foajén möts jag av stora och effektfulla fotoporträtt av vår tids mest kända manliga komiker och skådespelare.

lydmar-matsal

Jag tilltalas av matsalens/restaurangens välfyllda bokhyllor och dess personliga föremål som, när jag frågar hovmästaren, alla verkar ha en unik historia. Hotellets före detta ägare Pelle Lydmar har verkligen lyckats sätta sin personliga touch på stället.

lydmar-matsal

Om jag hade jag varit lika välbärgad som den vattenkammade och välklädda familjen jag möter i trappan tycks vara, skulle jag bo så här varje dag i veckan. Det trötta lägenhetskomplexet på Teneriffa där jag och min familj spenderade vårens semester känns nu milsvida bort. Lydmar genomsyras av en diskret lyxatmosfär som jag ogärna lämnar.

lydmar-tonfisktartar

Efter att i vanlig ordning plågas av beslutsångest inför alla alternativ på lunchmenyn, låter jag hovmästaren avgöra vad jag bör beställa. Efter en stund får jag in den tonfisktartar som tydligen, och av uppenbara skäl, är en klassiker på Lydmar Hotel. Min bebis förgyller min dag ytterligare genom att sova sig igenom lunchen, vilket innebär att jag till och med hinner länsa brödfatet! Notan slutar på 145 kronor, vilket även i Stockholmsmått ligger i överkant. Men man får vad man betalar för – och själv betalar jag gärna en extra slant för upplevelsen.
lydmar-terass

Efter maten går jag en trappa upp och ut på den berömda terrassen. Den prunkande blomsterprakten får mig för en stund nästan att glömma bort att jag befinner mig mitt i centrala Stockholm. Efter lunchen frågar jag om en rundvisning på de olika våningsplanen och får en närmare titt på ett av hotellrummen. Samtliga rum är personligt inredda med detaljer som skapar en hemtrevlig atmosfär – det känns som att jag är besök hemma hos någon med god smak för inredning. Det jag främst slås över är alla tavlor. De pryder väggarna i hotellrummen, i korridorerna och i de gemensamma utrymmena, kort sagt överallt! Och det är knappast några massproducerade tryck från IKEA vi pratar om, det här är konst utvald med stor omsorg.

hms-chapman

Mätt och med dagens kulturkvot uppfylld lämnar jag årets hittills lyxigaste lunch bakom mig och rullar vidare barnvagnen mot Skeppsholmen och HMS af Chapman.
lydmar-utsikt-slottet

Vill man unna sig en hotellnatt deluxe verkar Lydmar Hotel vara ett alldeles utmärkt alternativ. I mitt fall ger en finare lunch i hotellets restaurang samma frihetskänsla. För personer med noll kronor på fickan kan det vara mödan värt att bege sig till hotellets adress om så bara för att få del av utsikten över det Kungliga slottet.


Vill du läsa mer om hotellet? Här hittar du en artikel jag har skrivit för MasterCard Priceless Cities, Stockholm: Lydmar Hotel: ditt personliga hotell med känsla för konst.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close