Idag, den fjärde torsdagen i november, firar amerikanarna Thanksgiving. För egen del har jag varit bjuden på Thanksgivingmiddag under ett par olika tillfällen i mitt liv, men jag fick inte med mig så mycket av innebörden av själva Thanksgiving – mer än att vi åt massor med kalkon och paj. Frågan kvarstår med andra ord – vad är Thanksgiving egentligen och hur “firas” det? Jag bad min storasyster Monica, som i skrivande stund är i full färd att förbereda en Thanksgivingmiddag nere i Blekinge, att förklara mer om vad högtiden egentligen innebär och vad som gör den här dagen (och helgen) så speciell. Eftersom Monica har bott i USA under flera omgångar under en sammanlagd tid av sju år har både hon och familjen hunnit få sin beskärda del av amerikanska högtiden!
Vad är Thanksgiving och hur firas det?
“I september 1994 hade jag och min man varit gifta i bara några veckor. Vi hade kommit till Kalifornien med två resväskor och hoppade av vid en busshållplats i Redwood City för att styra kosan mot mammas väninnas släkting Olga. Olga hade flyttat från Sverige till USA som femåring och hade vid det här laget nått en ansenlig ålder. Hon såg till att lära oss allt om vad vi skulle kunna behöva veta om vårt nya hemland och vi hade alltid en öppen famn och en can of soda in the fridge hos henne. För detta är jag henne evigt tacksam!
När det var dags att fira Thanksgiving hemma hos Olga förstod jag ingenting. Hela USA stannade, folk åkte tvärs över landet för att komma hem till sina familjer, det såldes kalkoner som var dubbelt så stora som en normal svensk ugn och Halloweenspökena hade bytts ut till vackra höstlöv, kalkoner och pilgrimer när jag tyckte att det var dags att förbereda advent. Det här var en högtidsdag som helt hade gått mig förbi.
Thanksgiving firas den fjärde torsdagen i november i USA och den andra måndagen i oktober i Kanada. Vad firar man då? En grupp puritanska pilgrimer utvandrade från England till Nederländerna, men efter att ha stött på problem även där chartrade de ett fartyg, the Mayflower, som anlände i december 1620 till det som sedan blev USA. Ursprungsbefolkningen hjälpte pilgrimerna att anpassa sig till de främmande förhållandena. Efter den första stora skörden firade man i tre dagar, det som kallas den första Thanksgiving.
En typisk Thanksgivingmiddag
Som med allt annat har tiden förändrat både innehåll och betydelse av denna högtid som från början byggde på pilgrimernas kristna övertygelser. Efter att ha bott i USA i tre omgångar vill jag påstå att det är amerikanernas största gemensamma högtid. Familjer och vänner träffas, uttrycker tacksamhet för sitt land och allt möjligt annat, äter massor av mat och tittar på amerikansk football. En traditionell Thanksgivingmiddag består av helstekt kalkon, potatismos, sås, sallad, majs, gröna bönor, stuffing (ett slags brödpudding), sötpotatispaj med marshmallows på (fråga inte, men det är faktiskt gott), frallor och tranbärssylt. Till efterrätt ska man dessutom klämma pecanpaj, pumpapaj, äppelpaj och/eller någon annan av de sjuttioelva pajsorter amerikanerna är experter på.
Samma dag som Thanksgiving firas uppmärksammas också Un-Thanksgiving Day och Day of Mourning av de som vill uppmärksamma det lidande som Amerikas ursprungsfolk har fått utstå efter efter det att olika europeiska länder koloniserade det som idag är Nordamerika.
Black Friday och kopplingen till Thanksgiving
För alla som undrar varifrån den köpgalna grejen “Black Friday” kommer ifrån är detta motsvarigheten till vår annandagsrea. Efter gårdagens matkoma går man ur huse för att fynda julklappar. Eller, nu för tiden är saker och ting så vridna att många affärer ofta öppnar redan på Thanksgivingkvällen, något som upprör många. Thanksgiving är ju den stora familjedagen, ska man då behöva tvingas till jobbet som försäljare?
Thanksgivingfirande i Sverige och Trettio Tacksamma Dagar
Vår familj har firat Thanksgiving på vårt eget svenskamerikanska sätt sedan vår första Thanksgiving 1994. Lördagen efter den amerikanska Thanksgiving lagar vi en full kalkonmiddag tillsammans med andra svenskar som har USA-anknytning och vi brukar också bjuda in eventuella amerikaner som råkar befinna sig i närheten. Vi brukar gå laget runt och berätta något vi är extra tacksamma över. Jag har även adopterat rörelsen Thirty Days of Gratitude in November och har gjort om det till Trettio Tacksamma Dagar. Jag älskar att hitta saker att vara tacksam över under hela november, den enligt mig tristaste månaden i Sverige. Thanksgiving har gjort november till en riktigt höjdpunkt!“
Läs mer: Här kan du läsa om fler utländska traditioner/högtider här i bloggen.
Har du “firat” Thankgiving någon gång, och hur upplevde du i så fall högtiden? (Omslagsfoto: Unsplash, övriga foton Monica B).
7 comments
Dagen som förekommer i varenda romantisk hollywoodfilm där det ska träffas svärföräldrar. Thanksgiving skulle jag bara fira om jag hade en länk till Nordamerika. Vi har ju Tacksägelsedagen i Sverige att använda men själv försöker jag vara tacksam i vardagen istället.
Haha, eller hur – den helgen där svärisarna ska möta “den nya”. Tacksam i vardagen, jo, det försöker jag med – men behöver lite påminnelser då och då. Thanksgiving är en bra sådan, som sätter igång tankarna. Märkligt bara att den numera kopplas ihop med Black Friday. Samtiden. 🙂
Åh, sötpotatispaj med marshmallows på är något av de godaste jag ätit! Blev så sugen på det nu när jag läste om det. Jag firade Thanksgiving i södra Illinois för 21 år sedan och tyckte det var supermysigt och älskade all den goda maten. Har skrivit om det här: http://www.stadtillstrand.se/2018/11/22/thanksgiving-i-usa/
Vad roligt att få fira på plats, det vill jag också göra någon gång – tror till och med det stod på min #bucketlist över 100 grejer jag vill göra innan jag dör…
Har också smakat pajen hos min syster, den var… intressant. Gillar hennes äppelpaj mer tror jag.
Vi firar alltid Thanksgiving, fast i Sverige får det bli på lördagen eftersom folk är lediga då. Familj och vänner deltar. Robert är noga med att allt finns med, kalkon, potatismos och majsbröd etc. och han lagar allt själv så det blir som han vill ha det. Pumpapaj tyckte jag inte om i början med har vant mig vid.
Tre av de pionjärer som reste med Mayflower 1620 är Roberts anfäder i rakt nedstigande led, Standish, Brewster och Alden. De har fått gator uppkallade efter sig på Cape Cod. Hans familj har firat Thanksgiving i 400 år. Det inger lite respekt.
Wow, vilken historia ändå Inga Lill. 400 år! Cape Cod vill jag VERKLIGEN åka till någon gång, och extra kul nu om jag kan åka och leta efter namnen på Roberts anfäder…
Hoppas ni får en jättefin Thanksgivinghelg där nere! <3
Tack! Det blev väldigt lyckat. Se bild på fb. Tre femkiloskalkoner blev det. I USA väger de ju lite mer och man har större ugnar men här får man ha flera stycken.
Hoppas ni kommer till Cape Cod nån gång. Glöm inte besöka Kennedys museum i Hyannis.