Close
Svenska skogsbränder, rekordvärme och semestertankar

Svenska skogsbränder, rekordvärme och semestertankar

Sommaren 2018 kommer att gå till historien med ledord som thailandsvärme, grillförbud, härjande skogsbränder och nödslaktning.

Jag föredrar sommar framför vinter i 99 fall av 100. Värmen brukar inte vara något problem, när andra klagar på att de håller på att svettas ihjäl och förgås på grund av höga temperaturer är jag i mitt esse. Men alltså, jag vet inte. Just nu går till och med jag och muttrar över det zombieliknande tillståndet jag har hamnat i. Igår var vi och hälsade på min lillebror i Arrie, Skåne. Vi satt utslagna i soffan hela förmiddagen utan att kunna röra oss – det var så sjukt varmt! Initiativförmågan försvinner och det är som att jag börjar bli människa igen någon gång efter middagstid. Värmen har gjort mycket gott för min kropp och själ i år, men har samtidigt orsakat en massa hemskheter i landet i form av svenska skogsbränder.

RESFREDAG om svenska skogsbränder, rekordvärme och semestertankar

#1. Svenska skogsbränder

Jag har i princip varit helt bortkopplad från nyheter den senaste tiden, det har varit ett högst medvetet val. Ingen har väl dock kunnat undgå alla uppdateringar om de svenska skogsbränder som har härjat och fortfarande härjar i landet. Häromdagen läste jag ett viktigt inlägg hos Frida/Trendenser som är väldigt värt att sprida vidare: Så kan du förbereda ditt hus vid en skogsbrand. Igår fick vi åter igen anledning att prata med barnen om hur de ska agera om det börjar brinna där de befinner sig. Den diskussionen behöver dras med jämna mellanrum!

I övrigt vill jag ge en stor eloge till brandmän, volontärarbetare och övriga hjältar som på något sätt har varit involverade i släckningsarbetet. Hedersmedaljer borde delas ut till er allihop!

#2. Grill- och eldningsförbud i Blekinge
Östersund Andersön
Grillkväll i Östersund för några veckor sedan, långt före eldningsförbud och härjande skogsbränder.

Det kom inte direkt som någon överraskning, tisdagens besked om eldningsförbud i Blekinge. Våra grillkvällar får nu istället spenderas framför spishällen i köket, alternativt övergå till middagar bestående av kräm och mjölk. Det senare alternativet passar i och för sig alldeles utmärkt i min lilla värld bestående av total olust för allt som heter matlagning.

#3. Svenskarna och semestervädret

Alltså, vi svenskar har ju en extrem förmåga att prata om väder i alla… väder. Det är för bra, för dåligt, för regnigt, för o-regnigt, för kallt eller för varmt. I Landet Lagom vet vi inte hur vi ska förhålla oss till sådant som faller utanför vår lilla box. Enligt en undersökning från Novasol är just dåligt väder klart i topp när svenskarna får svara på frågan om vad som stör oss mest under semestern. Läs hela pressmeddelandet här: Det här stör sig svensken på under semestern.

#4. Badrekord
svenska skogsbränder och badrekord
Obligatoriskt kvällsdopp på Sturkö.

Det extrema vädret medför också att det badas som aldrig förr här hemma i Sverige. Personligen har jag slagit personligt badrekord i antal genomförda kvällsdopp i rad (bortsett från mina barndomssomrar). Jag håller mig mest till samma brygga hela tiden, det vill säga vår egen här på Sturkö. Min poddkollega Lisa och hennes familj testar sig dock flitigt fram bland Halmstads strandutbud. Den här guiden delar jag gärna vidare (och hoppas också kunna använda den själv snart): En guide till Halmstads stränder.

#5. Årets sommarpratare

Under den extrema värmen den här sommaren har jag inte ens haft lust att läsa böcker, däremot ser jag till att beta av sommarpratarna en efter en. Jag tycker att alla har sin charm, men vissa berör mig mer än andra. Frida Hansdotters sommarprat berörde mig på många plan, dels när hon pratar om sin nära relation till familjen och smärtan i att mista en närstående, dels drivet och passionen som genomsyrar avsnittet (en passion som också tog henne hela vägen till OS-guld). Fridas sommarprat berörde mig bra mycket mer än exempelvis Mouna Esmaeilzadeh – vilket jag hade väldigt höga förväntningar på. Jag tycker inte alls Mouna kändes särskilt… jag kan liksom inte sätta fingret på det. Ödmjuk?! Proffsig och oerhört smart, javisst! Men som sagt, jag inspirerades mycket mer av Fridas avsnitt.

Har du lyssnat på något sommarprat i år? Har du någon favorit?


Omslagsbild tog jag över Skåne från en gyrokopter för några dagar sedan. Mer om det i ett senare inlägg! För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

4 comments

  1. Jag tyckte Mouna var fantastisk. Ödmjukt, nej inte alls men viktiga etiska frågor om klass och hälsa. Hon är en av mina topp fem från hela sommaren. Annars gillar jag också: Anna Serner, Katarina Wennstam, Uje Brandelius, Beatrice Fihn och Tom Xiong. Och så Levengood och Markolio såklart.

    1. Ja, alltså, Mouna satte igång otroligt många tankar hos mig och ställer absolut viktiga frågor värda att diskuteras i all oändlighet. Men det berörde mig på något konstigt sätt inte lika mkt som exempelvis Frida. Markos prat var riktigt bra, fint att få se riktiga personen bakom alias.

      Ser fram emot att beta av varenda prat, en i taget!

  2. Jag har lyssnat på Frida Hansdotter och Mikkey Dees sommarprat och jag tyckte om båda, de var väldigt personliga och lät som de talade från hjärtat. Sen tyckte jag att det var bra att Mikkey Dee inte berättade så mycket rockstjärneskvaller eller sådana historier som det gärna kan bli utan han var väldigt personlig.

    1. Kul att höra Annah! Har inte lyssnat på Mikkey än, men det låter lovande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close