Innehåller köplänkar/adlinks.
Har du någon gång snurrat på en jordglob och lockats av tanken att resa till vart och ett av länderna på den runda drömbollen? Det har jag. Många gånger. Tänkt tanken alltså, även om det händer allt mer sällan nu än när jag var yngre. Uppdraget känns näst intill omöjligt – om du inte råkar heta typ Indiana Jones, McGyver eller för all del Lara Croft. Eller Martin Källstrand då…
…som jag och Lisa hade äran att intervjua i vårt senaste avsnitt av Att resa-podden. Redan titeln “Att resa till alla världens 195 länder” väcker frågetecken för alla inbitna resefantaster. För hur många länder finns det egentligen? På riktigt alltså.
- 193… om du räknar antal medlemsländer i FN.
- 195… om du (utöver FN-länderna ovan) räknar med de båda observatörstaterna Vatikanstaten och Palestina.
- 211… om du räknar medlemsländerna i det internationella fotbollsförbundet FIFA. I praktiken innebär det att dessa fotbollsförbund är erkända av FIFA och därmed får delta i olika typer av internationella fotbollstävlingar. Jag själv kommer osökt att tänka på Skottland, England och Wales.
Det är med andra ord en väldig massa platser att hinna besöka under en livstid, särskilt med tanke på att flera av länderna är krigsdrabbade och att UD avråder från resor av olika skäl. Att som 46-åring redan ha lyckats besöka 195 länder får därför ses som en bedrift. Vilket det är, med tanke på att Martin Källstrand enligt egen utsago är en av de yngsta personerna någonsin som har besökt samtliga länder i världen.
Under det aktuella avsnittet av Att resa-podden frågar jag vid ett tillfälle om Martin möjligtvis har dödslängtan mot bakgrund av vissa händelser som han berättar mer om i podden. Utslagna tänder i Mongoliet och snudd på kidnappning i Centralafrikanska republiken, är det värt att riskera sitt liv i jakten på länder? I samma avsnitt berättar han å andra sidan om lyckorus i Columbia, undervattensparadis i Palau och storslagna vyer på Färöarna. Om drivet och nyfikenheten som har tagit honom till de mest avlägsna platser och hur han bit efter bit lägger respektive lands pusselbitar av historiebeskrivningen på plats. Om nya vänskaper, om barndomen och uppväxten i fjärran länder och givetvis också diagnosen (?) som en travelmanic.
Ni har helt enkelt ett väldigt roligt, intressant och lärorikt avsnitt att lyssna på vid tillfälle! Jag måste också rekommendera Martins bok ”Travelmaniac – så äventyrade jag i världens alla 195 länder” (adlink) som släpptes till försäljning alldeles nyligen. Boken är den första av två och fokuserar på Martins resor till länder i världens minst besökta regioner. Trevlig lyssning!
Här kan du lyssna på avsnittet Att resa till alla världens 195 länder
Här hittar du fler avsnitt av Att resa-podden. Avsnittet spelades in på Downtown Camper i Stockholm (adlink).