Close
Skidhelg i Dalarna

Skidhelg i Dalarna

Igår kväll kom jag och Nelly hem från en riktigt fin skidhelg i Dalarna, närmare bestämt i Säfsen (som ligger i södra Dalarna). Jag har nyss redigerat ett helt gäng med bilder från resan och kommer att skriva ett utförligare inlägg om Säfsen som resmål senare i veckan. Innan dess tänkte jag dela med mig av en snabbversion från helgen som ligger bakom oss.

Skidhelg i (ett snöfattigt) Dalarna

Väder brukar vara ett tacksamt, om än inte jätteintressant ämne. I det här sammanhanget måste det dock nämnas – eftersom vi körde igenom ett januarilandskap utan en enda snöflinga i sikte. Kungsberget lär ha sin snöfattigaste vinter sedan 1975, Rommes skidanläggning kämpar också – och ja, Säfsens likaså.

tips om Säfsen dalarna skidort

Några snötäckta grantoppar är det därför inte tal om, snarare vårkänsla och böljande kullar som skiftar i grönt istället för vitt.

tips om Säfsen dalarna skidort

Men visst gick det att åka ändå, även om till och med jag med min begränsade erfarenhet har åkt på betydligt roligare underlag. I Säfsen höll drygt hälften av backarna öppet, 10 av 19. Jag fick sällskap i sittliften upp till toppen och blev lugnad av Lisas kommentar att sittliften är en av de långsammaste hon har åkt (ännu ett konstaterande att Säfsen riktar sig till barnfamiljer). MYCKET tacksam information för mig, med tanke på att sittliftar gör mig skakis. 

tips om Säfsen dalarna skidort

Under tiden vi gjorde några egna åk hängde våra yngre förmågor på skidskola i barnbacken.

Och vilken skidskola sedan! Jag är djupt imponerad av det självförtroende och lugn som skidlärare i allmänhet, och dessa i synnerhet, lyckas ingjuta i barnen.

tips om Säfsen dalarna skidort

Nelly hade höga förväntningar på skidskolan och de infriades med råge. När diplomutdelningen var över efter två dagars skidskola ville hon fortsätta åka, igen och igen och igen. Att jag numera har tre barn som åker bättre än mig, tja, det är väl bara att acceptera och gratulera. Att jag ens tar med mig ett barn på skidresa är ett enormt steg i sig, jag hade inte ens kommit på tanken för ett par år sedan!

tips om Säfsen dalarna skidort
Foto: Lisa Fahlåker

Jag kommer förmodligen aldrig att känna ett behov av att ta mig an röda och svarta backar, men nu kan jag i alla fall ha på mig ett par skidor utan att det känns som jordens undergång. Dessutom behöver en vintersemester inte bara vara förknippad med själva åkningen. Vi har haft roliga och omväxlande dagar med barnen i fokus. Med dem i åtanke går det inte att åka skidor exakt hela dagarna – ett upplägg som passar mig perfekt! Det blir många små pauser…

tips om Säfsen dalarna skidort

… när energidepåerna ska fyllas på hos både stora och små.

tips om Säfsen dalarna skidort

Trots ganska grådassigt väder den mesta av tiden fick vi också uppleva sådana här ögonblick.

tips om Säfsen dalarna skidort

Det känns som att vi har ätit exakt hela helgen, och det kanske beror på att vi har det också.

tips om Säfsen dalarna skidort

En av de absolut finaste grejerna med resan var att se miniversionerna av mig och Lisa komma så bra överens.

skidhelg i dalarna

Att resa-poddens framtid verkar nu vara säkrad i många år framöver! (Trots att jag och Lisa hänger så mycket brukar vi faktiskt nästan aldrig ses med barnen.)

vinter i dalarna

En stjärnklar himmel fick vi också se, och jag påmindes ännu en gång om hur extremt gärna jag vill uppleva ett rejält norrsken någon gång. (Norrsken i Dalarna är inte så vanligt, men det händer då och då!)

skidhelg i dalarna
Hela gänget (utom fyra barn som underhöll sig själva i lekrummet) samlade på en och samma bild. Från vänster Jessica, John och Johan + deras dotter Miriam), Annika (fint namn, eller hur!?), Rosita och Lisa.

Ungefär så kan alltså en snabbversion av en skidhelg i Dalarna se ut. Jag återkommer som sagt med ett utförligare inlägg om skidanläggningen och aktiviteterna inom kort, däremot kan ni redan nu läsa en rejäl rapport hos Lisa: Säfsen: En barnvänlig skidort i södra Dalarna. Tack Säfsen för inbjudan till denna pressresa, och Rosita för proffsigt arrangemang!

Nu ska både jag och Nelly ta igen oss efter en intensiv och rolig helg (men först laga mat till familj + tre extrabarn, träna och tvätta). Min ambition var att lägga mig senast kl 22 ikväll, men jag tror nästan att jag la ner den tanken innan jag ens hunnit tänka den.

Och ja – om någon av er funderar på hur det kan se ut bakom kulisserna på en bloggresa…

bakom kulisserna Säfsen

… så har ni svaret här (dokumenterat av Rosita). Stackars barn, tänker ni? Nja, kanske inte jättestackars med tanke på vilken helg de har bakom sig. Å andra sidan visar de tydligt när det är färdigfotograferat, och då är det bara att säga tack och hej, och packa ner kamerorna igen.


Har du åkt skidor den här säsongen, och i så fall var?

4 comments

 1. Åå så härligt att få tänka sig tillbaka redan nu, nyligen hemkomna liksom. Tack Annika och Nelly för er del i detta härliga minne. Så fantastisk stämning hela tiden – både vuxna och barn. Gapskrattroliga minnen (skumhavet …), så oootroligt många fina samtal, musikvinst (!), glada barn och – PHU – inga snedskär i ffa söndagens isbana (hualigen 🙏🏻).
  Kram och natti här snart 😴

  1. Tack själv Rosita. Det här gör vi om tycker jag. 🙂

 2. Tack själva Annika, det var kul att ha er på plats som testpiloter. Och speciellt roligt att höra dina reflektioner om att åka på skidsemester med mindre barn och, inte minst, att Nelly blivit en riktig skidgalning😀. Hoppas vi ses igen!⛷

  1. När vi kom hem tog hon på sig skidglasögon, vantar, underställ och ullsockar och ”lekte skidresa”. Bättre betyg än så kan ni nog inte få!

   Tack Johan – vi lär absolut åka till Säfsen igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close