Close
Resfredag från Quito till Galapagosöarna

Resfredag från Quito till Galapagosöarna

Denna sista fredag i augusti spenderar jag alltså i Ecuador. Det här landet har golvat både mig och Lisa, och jag är så väldigt nöjd med dagarna som ligger bakom oss. Det har varit en perfekt mix av storstadsmyller och storslagna naturupplevelser vid vulkanerna Cotopaxi och Quilotoa – vilket vi nu kommer att toppa med det omtalade ö-livet på Galapagos. Planet lyfter efter lunch, och vi hinner få en välbehövligt lugn morgon på hotellet. Här kommer veckans fem, föga förvånande med några tankar från vår resa till Ecuador.

Resfredag från Quito till Galapagosöarna (och insikter under resan)

#1. Viktiga möten och vidgade vyer

cotopaxi
Refuge “Jose Rivas” (Cotopaxi), 4864 meter.

Jag och Lisa har bara varit här i fem dagar, ändå har vi hunnit med så många minnesvärda möten. Under heldagsutflykten till Cotopaxi var vi totalt 10 personer inbokade – en salig blandning med deltagare från Sverige, Venezuela, Belgien, Ungern, USA och Frankrike. Det pratades politik och byttes både erfarenheter och mailadresser. Jag älskar de här spontana mötena på resande fot – jag lär mig så mycket!

#2. Arkitekturen

quito

Där uppe tronar hon, statyn The Virgin of Quito, med utsikt över hela staden. Jag kan aldrig se mig mätt på de världsarvsklassade historiska kvarteren här, spanjorerna gjorde i alla fall något rätt när de kom hit och skulle leka världshärskare. Jag hoppas innerligt att regeringen snart inser det ohållbara i att det får köra runt bilar kors och tvärs i dessa gamla kvarter, och att det istället blir bilfria zoner. Vår guide Oscar sa idag att frågan har lyfts, och att det förhoppningsvis är en tidsfråga innan det faktiskt blir verklighet.

#3. Maten

quito
Mercado Central, Quito. Foto: Lisa Fahlåker

När jag var i Peru med mamma fick vi olika varianter av quinoa till frukost, lunch och middag – hade vi riktig (o)tur blev det marsvin också. För jo, i Peru äter man marsvin, liksom i Ecuador och Bolivia. Jag hade med andra ord inte jättehöga förväntningar på maten i Ecuador – som tur är blev jag motbevisad. Vi har ätit bra mat nästan hela tiden. Bästa måltiden intogs på Mercado Central, efter rekommendation av vår guide. Inte en turist i sikte, däremot lokalbefolkning som botaniserar bland matbåsen. Och så maten då, ljuvlig skaldjurssoppa följt av fisk och ris – i sällskap av popcorn. SÅ GOTT!

#4. Vulkanerna och lyckan!

cotopaxi
Cotopaxi.

Ecuador har totalt 84 vulkaner, varav Cotopaxi är den som de flesta turister vill se med egna ögon. I onsdags fick vi nöjet att stifta närmare bekantskap med den under en heldagsutflykt – och trots att vädret var totalt värdelöst kan vi verkligen rekommendera en tur dit!

Läs mer hos Lisa: Utflykt till Cotopaxi med vandring och mountainbike

#5. … men också lite höjdsjuka?

cotopaxi
På väg upp på Cotopaxi, lagom mör i benen (och huvudet) – men väldigt glad ändå!

Jag har förvisso känt mig hög på alla upplevelser, men i ordets rätta bemärkelse har jag tyvärr också känt av en släng av höjdsjuka. Eller? Är det kanske så att jag istället blir åksjuk av att sitta i bilen på de extremt slingriga vägarna under våra utflykter, och en släng jetlag på det?

Oavsett orsak har jag inte känt mig helt hundra idag, och på det illamående från och till. Jag dricker massor, har lagt mig tidigt sedan jag kom hit, äter regelbundna mellanmål och tog det riktigt lugnt idag under vandringen vid Quilotoa – och hoppas att jag är helt med i matchen lagom tills vi når havsnivån vid Galapagos… Och med det sagt är det dags att sova igen!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

4 comments

  1. Så spännande att följa er resa! Jag hade marsvin när jag växte upp och när vi hade kineser på besök (det var ganska ofta) så frågade de ”Do you eat them?” Haha, mitt 12-åriga jag gillade inte riktigt den frågan … 😉 Hoppas att du snart mår bättre!!!

    1. Haha, förstår att du inte var helt nöjd med den fråga… 🙂 Har faktiskt ätit marsvin i Peru, men kände att det räckte och hoppade över just den detaljen under vår nuvarande resa.

      Mår bättre, med lite dipp för sjösjuka – tack för omtanken!

  2. Det är så spännande det här!

    1. Det är SÅÅÅ sjukt, går nästan inte ta in! Behöver nog några månader att smälta…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close