Planerar du en familjesemester i Östergötland? I det här inlägget hittar du tips på sevärdheter, aktiviteter och restauranger i Linköping och Vadstena dit du kan ta dig utan bil med hjälp av Östgötatrafiken.
Familjesemester i Östergötland utan bil: 15 tips på saker att se, göra och äta
Lagom till fruktträden exploderar i ljusrosa skimmer och våryra fåglar kvittrar som allra mest gör vår familj oss redo för en långhelg i Östergötland. Med på resan är jag, min man Tobias och våra två barn Julia (13) och Nelly (9). Målet är att uppleva delar av Östergötland med hjälp av buss och tåg, men också till fots när avstånden tillåter. Jag sätter själv ihop programmet för helgen och den här gången blir det extra fokus på historia och kultur. Det finns nämligen en hel del av den varan i den här delen av Sverige.
Den aktuella reseskildringen som går av stapeln i mitten av maj 2024 börjar och slutar vid Linköpings resecentrum, dit du smidigt kan ta dig med buss och tåg från olika delar av Sverige. I följande inlägg får du tips om några personliga favoriter under vår rundresa i Linköping och Vadstena utan bil. Häng med!
dag 1: Museum och Mysterium i Linköping
Första dagen väljer vi att spendera i Linköping, en stad jag länge förknippade med studentliv givet besöken hos min lillebror när han pluggade på Linköpings universitet. Nu när jag är äldre lockar det faktum att Linköping är Östergötlands residensstad och att staden har en uppsjö av kultur och historia att bjuda på.
#1. Lunch på Stångs Magasin
Jag har hört lovorden hagla över Stångs Magasin under de senaste åren och restaurangen blir därmed ett givet första stopp när vi anländer Linköping vid lunchtid. Det här välrenommerade besöksmålet rumsterar i en gammal kvarn precis intill Stångån Kinda kanal. Gästerna avlöser varandra – runt borden sitter allt från barnfamiljer och prydliga kontorsarbetare till ett bröllopssällskap som kommer direkt från vigseln för en bit mat.
Fokus ligger på det ekologiska och närodlade: “det lokala samarbetet med producenter ska kännas tydligt och närvarande, andas hållbarhet och kvalitet” som restaurangen själva säger. Vi vuxna beställer in varsin Wallenbergare medan barnen väljer rökt lax med potatis. Ribban för matupplevelserna under resten av resan läggs högt, den här måltiden är svår att klå!
Adress/ta dig hit: Södra Stånggatan 1, 582 73 Linköping (ca nio minuters promenad från Linköpings resecentrum och lika lång tid med buss).
#2. Ta en sväng förbi Östergötlands museum
Mätta och belåtna tar vi oss vidare till Östergötlands museum, en tegelbyggnad som är betydligt roligare inuti än vad den ser ut att vara utanpå. Under vårt besök pågår bland annat en utställning om handväskor genom tiderna.
Våra barn fastnar vid pysselhörnan där de kan designa/rita egna handväskor – hurra för interaktiva delar som fångar barnens uppmärksamhet! För egen del blir jag mest fascinerad av de vackra målningarna av Johan Fredrik Krouthén (född 1858), känd som “Linköpings mästare”.
Adress/ta dig hit: Raoul Wallenbergs plats, 582 18 Linköping (ca tolv minuters promenad från Linköpings resecentrum och lika lång tid med buss).
#3. Beundra Linköpings Domkyrka
Ett stopp vid Linköpings domkyrka bör vara självklar för förstagångsbesökare i staden. Den aktningsvärda byggnaden är en av nordens största kyrkor och har ett kyrktorn som mäter imponerande 107 meter. Tornet i fråga renoveras just nu, men det är fortfarande möjligt att gå in i kyrkan.
Våra röster försvinner upp i den enorma takrymden och oavsett om du är troende eller inte är känslan här inne något utöver det vanliga, vördnadsfull är det ord jag själv skulle använda.
Adress/ta dig hit: Linköpings domkyrka, S:t Persgatan, 582 28 Linköping (ca 14 minuters promenad från Linköpings resecentrum alt ca 13 minuter med buss).
#4. Besök Linköpings slotts- & domkyrkomuseum
Alldeles intill domkyrkan ligger Linköpings slott vilket är ytterligare en imponerande Linköpingsbyggnad värd ett besök.
Den gräddgula byggnaden med sitt grönfärgade tak är Sveriges äldsta bevarade slott och har anor ända tillbaka till 1100-talet.
I den ena flygeln huserar Linköpings slotts- & domkyrkomuseum där vi under vårt besök bland annat får lära oss mer om Vasaätten. En eloge till utklädningsavdelningen där vi går loss på allt från drottningmantlar till riddarrustningar.
Adress/ta dig hit: Linköpings slotts- & domkyrkomuseum, Borggården/S:t Persgatan 3B, 582 28 Linköping (ca 15 minuters promenad från Linköpings resecentrum alt ca 11 minuter med buss).
#5. Ta en fika på Babettes Kafferi & Bageri
Efter ett par museumbesök är det hög tid att fylla på energinivåerna med hjälp av diverse godsaker. Efter en snabb googling fastnar vi för tipsen om Babettes Kafferi & Bageri…
… vilket visar sig vara en fullträff, vilket bekräftas av det faktum att Babettes kanelbullar har vunnit pris i “Svenska mästerskapen i mathantverk”. Miljön inne på bageriet är så härlig och okonstlad att vi hade kunnat hänga här resten av dagen om det inte vore för att vi har ett tid att passa.
Adress/ta dig hit: Babettes Kafferi & Bageri, Stora Badstugatan 4, 582 23 Linköping (ca 13 minuters promenad från Linköpings resecentrum alt ca nio minuter med buss).
#6. Lös mysterium på LasseMajas Deckarhus
Efter en dag på språng i centrala Linköping har det ÄNTLIGEN blivit dags för vår nioåring att få en av sina största drömmar uppfyllda. Hon är ett stort fan av LasseMaja-böckerna…
… och har pratat länge om att få lösa mysterier i LasseMajas Deckarhus i Gamla Linköping. Jag tänker mig att författarna Martin Widmark och Helena Willis känner sig orimligt nöjda och stolta över att deras böcker har fått sådan spridning att karaktärerna numera har en helt egen värld som vi läsare kan besöka.
Mysterierna måste förbokas (det krävs 3-5 personer i varje grupp) och själva tidsåtgången beräknas till drygt två timmar. Våra barn utnämner det här familjeäventyret till resans höjdpunkt! Det bör dock nämnas att biljetterna är förhållandevis dyra, vi betalar 990 kr för två vuxna och två barn. Å andra sidan får man lägga på minnet att det i Stockholm kostar nästan lika mycket för vår familj att bowla eller gå på bio tillsammans.
Adress/ta dig hit: Gamla Linköping, Tunnbindaregatan 8, 582 46 Linköping (ca 40 minuters promenad från Linköpings resecentrum alt ca 15 minuter med buss).
#7. Strosa runt i Gamla Linköping
Gamla Linköping är inte bara hem åt LasseMajas Deckarhus, i de här osedvanligt vackra kvarteren finns också en hel del annat att se och göra. Om du letar fina utflyktsmål för familjer i Östergötland i allmänhet och Linköping i synnerhet är detta välskötta friluftsmuseum definitivt ett tips att lägga på minnet. Gamla Linköping går att besöka året runt…
… och efter flera besök på området kan vi konstatera att varje årstid (och tid på dygnet) har sin specifika charm. Jag har ägnat ett helt inlägg åt Gamla Linköping på bloggen för dig som vill läsa mer: Gamla Linköping – familjefavorit i Östergötland.
#8. Checka in på Hilma Winblad B&B
När vi börjar reka boenden i Linköping ligger Hilma Winblad B&B överst på önskelistan. Vid tidigare besök i Gamla Linköping har jag längtansfullt sneglat in i gränderna där detta Bed & Breakfast ligger inhyst i två äldre hus från början av artonhundratalet.
Treportshuset och Fröken Löfgrens Gård rymmer totalt 12 unikt inredda rum namngivna efter starka kvinnor i Linköping. Vi har bokat Lovisa och Eva som ligger i varsitt hus och vår boendeupplevelse sticker definitivt ut från mängden. Rummen är inredda med vita tyllgardiner, blommiga tapeter och en alldeles bedårande utsikt över Gamla Linköpings gamla timmerbyggnader. Frukosten intas på Dahlbergs Café, se punkt 9 nedan.
Adress/ta dig hit: Treportshuset ligger på Kopparslagaregränd 2 och Fröken Löfgrens Gård hittar du på Rådmansgatan 10, 582 46 Linköping (ca 40 minuters promenad från Linköpings Resecentrum alt ca 15 minuter med buss).
Läs vår recension här: Hilma Winblad B&B i Gamla Linköping
Boka och läs mer på Hilma Winblads hemsida.
dag 2: Historiafokus i Vadstena
Dag två vaknar vi på Hilma Winblad B&B i Gamla Linköping och somnar på Vadstena Klosterhotel & SPA. Vi transporterar oss smidigt mellan städerna med hjälp av Östgötatrafikens bussar och tåg. Vår resa har två byten (buss – tåg – buss) och tar cirka 1 timme och 20 minuter.
#9. Ät frukost på Dahlbergs Café i Gamla Linköping
Eftersom Hilma Winblad inte serverar någon egen frukost har de inlett ett lyckat samarbete med Dahlbergs Café som ligger ett stenkast från gästernas rum. Vår familj har varit här och fikat vid tidigare resor i Östergötland och gillar stämningen både i och utanför caféet.
Frukosten är enligt vår tonåring “som en uppdaterad version av att äta hemma”, det känns det vill säga både personligt och hemtrevligt. Våra favoriter blir overnight oats och nybakade frallor (vilka levereras av Ronaldos och Lilla Brödboden). Frukosten avslutas på topp med hembakta jitterbuggare som var en stående klassiker hos mormor Elsa under min uppväxt.
Adress/ta dig hit: Gamla Linköping, Kryddbodtorget 1, 582 46 Linköping (ca 40 minuters promenad från Linköpings resecentrum alt ca 15 minuter med buss).
#10. Gör en guidad tur på Vadstena Slott
Efter en frukost i lugn och ro checkar vi ut och tar oss sedan vidare med tåg och buss till Vadstena. Den här gången vill vi ta en närmare titt på några av de platser vi tidigare bara har beundrat på avstånd…
… som Vadstena Slott till exempel. Mycket kan man säga om Gustav Vasa, men hans idé om att anlägga den här skönheten till renässansslott, som alltså började byggas år 1545, var ingen dum idé!
Efter att ha ställt av oss väskorna på Klosterhotellet promenerar vi bort till vår förbokade guidetur med renässanstema. Guiden tar oss med till historiska händelser som omfattar allt från Vadstenabullret 1559 till berättelser om Ulrika Eleonora , den sista kungligheten som stundtals faktiskt bodde på slottet. Vi får med andra ord höra om intriger, svek och festligheter, allt snyggt paketerat med en dos vardagsliv från århundradenas lopp. Här kan du läsa mer om Vadstena slott och även boka guidade visningar.
Adress/ta dig hit: Vadstena Slott, Hamngatan 4, 592 30 Vadstena.
#11. Ta en burgare på Käket
Efter en spännande och lärorik historielektion är både barn och vuxna redo för ett skrovmål.
Efter att ha läst recensioner på nätet styr vi stegen mot Käket i Vadstena för att avnjuta schysta burgare, milkshake och perfekt krispiga pommes. Maten är god, personalen trevlig och miljön barnvänlig, vilket bekräftas av det faktum att flera sällskap i olika familjekonstellationer svänger förbi restaurangen under tiden vi är där.
Adress/ta dig hit: Käket, Storgatan 10, Vadstena.
Tips! Vill du ha fine dining i en högre prisklass rekommenderas exempelvis Restaurang Hörnet där vår familj åt en fantastiskt god måltid under en tidigare resa till Vadstena.
#12. Bo på Vadstena Klosterhotel & SPA
Vadstena Klosterhotell & SPA är en svensk klassiker när det gäller boenden som sticker ut från mängden…
…och nu är det alltså äntligen vår tur att checka in. Denna hotellaktör har flera olika boendealternativ fördelade på sina totalt 81 rum. För vår del känns det mest lockande att bo i Nunneklostret, vars byggnad är en av få som faktiskt är bevarade från tiden då Heliga Birgittas kloster blomstrade på den här platsen. När vi kliver ut genom glasdörrarna på baksidan av Nunneklostret breder Gräsgården ut sig i all sin prakt. På vänster sida ligger det gamla palatset och på höger sida tronar Vadstena klosterkyrka upp mot skyn.
Boka och läsa mer på hemsidan för Vadstena Klosterhotel & SPA.
Varenda liten centimeter av det här stället andas historia och det känns därmed extra angeläget att boka in oss på en guidad visning för att lära oss mer av en expert på området (se mer under punkt 14).
Adress/ta dig hit: Vadstena Klosterhotel, Lasarettsgatan 3, 592 30 Vadstena.
Läs vår recension här: Vadstena Klosterhotel & SPA: en recension
Tips! Vill du komma ner i pris för boende i Vadstena kan jag tipsa om enklare hotellrum (“Vandrarhem Plus”) på Vadstena folkhögskola. Vi lär känna ett par damer under resan som har bokat rum på folkhögskolan och efter en liten rundvisning kan jag konstatera att boendet är ett utmärkt budgetalternativ.
dag 3: Vadstena kloster och sightseeing i Linköping
Tredje och därmed sista dagen på resan vaknar vi i Vadstena och åker därefter tillbaka mot Linköping för lite avslutande sightseeing och mat innan vi återvänder hem till Nynäshamn.
#13. Ägna dig åt sightseeing och vandring i Vadstena
Ni har väl hört att uttrycket “alla vägar bär till Rom” har att göra med pilgrimsvandringar? Även om inte alla vägar bär till Vadstena kan jag konstatera att många gör det eftersom orten är ett populärt besöksmål för både pilgrimer och “vanliga” turister.
Läs mer: Att göra i Vadstena – 5 tips i en av Sveriges sötaste städer
Vi har dessvärre inte tid för några längre vandringar den här gången, men faktum är att Vadstenas vackra strandpromenad längs Vättern egentligen räcker och blir över. Vår familj tar oss också an en bit av Tycklingerundan, en fyra kilometer lång vandringsled med pilgrimstema. Längs vägen finns skyltar med texter kring nyckelord som “frihet”, “tystnad” och “bekymmerslöshet”, ord vi alla skulle behöva reflektera mer över mellan varven.
Tips! Ladda ner appen “Saint Birgitta Ways” för en massa tips om vandringar vars gemensamma nämnare är att de leder till Vadstena.
#14. Gå en guidad tur på Sancta Birgitta Klostermuseum
Efter vandringen gör vi oss redo att bokstavligen talat gå i Heliga Birgittas fotspår under en guidad visning på Sancta Birgitta Klostermuseum.
Vår engagerade och karismatiska guide Marianne berättar med stor inlevelse om hur det gamla palatset från 1260-talet senare skulle bli kloster tack vare den envisa och trofasta Birgitta Eriksson, vars livsresa tog den lilla tösen som växte upp jämsides med blivande kungligheter till en aktad, helgonförklarad och sedermera omtalad profil i världshistorien. Efter visningen och en sväng runt museet hamnar vi på resans andra utklädningsavdelning…
… vilket uppenbarligen är ett vinnande koncept för ett lyckat museibesök! Efter resan konstaterar vår tonåring att “vår guide på Klostermuseum var jättebra”, vilket från tonårsspråk kan översättas till att Marianne får högsta betyg! Jag kan därmed varmt rekommendera en guidad visning för bästa upplevelse av Sancta Birgitta Klostermuseum.
Glöm heller inte att besöka Vadstena klosterkyrka, som byggdes efter Heliga Birgittas önskemål och ritningar. I den här kyrkan gifte sig Gustav Vasa för tredje gången och det var också här våra egna kungligheter prinsessan Madeleine och prins Carl-Philip konfirmerades. Heliga Birgitta fick aldrig se sitt verk i all sin prakt, men hennes vision om att skapa en speciell plats värd att vallfärda till uppfylldes och lever vidare i allra högsta grad.
Adress/ta dig hit: Sancta Birgitta Klostermuseum, Gräsgården (Klosterområdet) 592 30 Vadstena.
#15. Promenera i Linköpings Trädgårdsförening och avsluta med middag på Pappa Grappa
Efter en långhelg fylld med målande historiebeskrivningar och roliga kulturupplevelser är det dags att säga hej då till Vadstena och med hjälp av Östgötatrafiken åka tillbaka till Linköping. Vädret är på sitt bästa humör och vi bestämmer oss för en somrig promenad genom Trädgårdsföreningen i Linköping där vi nästan kan höra hur blommor och växter exploderar i den livgivande majsolen.
Barnen fastnar länge med en liten hund ute på promenad och själv halar jag upp kameran för att dokumentera den gröna härligheten som möter oss i parken. Personligen drar jag omedelbara paralleller till Vondelpark i Amsterdam. När hungern slår till lockar ett specifikt restaurangtips lite extra…
…vilket innebär att vår vistelse i Östergötland avslutas på bästa sätt med italienskt tema på Pappa Grappa, en restaurang med italienskt tema som även finns i Norrköping. Här beställer vi in bruschetta, vitlöksbröd, pizza och en Penne rigate – det vill säga pasta penne med svamp, oxfilé, parmesan, tryffelkräm och persilja. Solen gassar, maten är delikat och vårt lilla sällskap kan ännu en gång nöjt konstatera att Östergötland är ett resmål som har allt vi behöver för en lyckad familjesemester.
Adress/ta dig hit: Pappa Grappa, Hospitalsgränd 1, 582 27, Linköping (ca 14 minuters promenad från Linköpings resecentrum alt ca 10 minuter med buss).
Att resa med Östgötatrafiken
Östgötatrafiken är som namnet antyder ansvarig för kollektivtrafiken i Östergötland. Målet är att bussar, tåg och spårvagnar ska fungera som ett bra och pålitliga alternativ till bilen. Under vår vistelse i Östergötland tar vi oss runt med Östgötatrafikens bussar och tåg, vilka vi upplever som både fräscha, moderna och pålitliga när det gäller att hålla tiden.
För att planera våra resor inom länet använder vi oss av sökfunktionerna på både hemsida och Östgötatrafikens egen app som jag och min man laddar ner på våra respektive mobiltelefoner. Både app och hemsida imponerar med lättlästa instruktioner och tydliga riktlinjer. Vi tar oss runt med familjebiljetter som kostar 500 kr per dag för vår familj bestående av två vuxna och två ungdomar. Biljett-typen vi använder heter “Hela Östergötland” (vilket innebär att vi kan resa inom hela länet) och gäller under 24 timmar från att vi aktiverar biljetten. Här kan du läsa mer om Östgötatrafiken och dess olika tidtabeller, biljettyper och prisklasser.
Bra att tänka på! Det är cirka en kilometers promenad från bushållsstationen i Vadstena till Vadstena Klosterhotel & SPA (stig av vid Birgittas väg eller Vadstena brandstation). Vi har med oss små kabinväskor på hjul vilka blir svåra att transportera på de förvisso vackra men inte så “rullvänliga” kullerstensgatorna i Vadstena. Vid närmare eftertanke hade därför ryggsäckar varit att föredra för vår packning.
Fler tips om Östergötland för barnfamiljer
Vår familj har rest runt mycket i Östergötland vid det här laget, vilket i sin tur innebär att det finns massor med inspiration och information att hämta om länet här på Resfredag.se. Några exempel:
- Kinda kanal: Kinda kanal – tips för en lyckad familjeresa
- Norrköping med omnejd: Resa till Norrköping med omnejd – svenska semestertips för familjen
- Sankt Anna skärgård: Sankt Anna skärgård: Söderköpings oupptäckta pärla
- Östra Vättern (tex Omberg och Borensberg): Resa i Sverige med barn – tips vid östra Vättern
Fler tips om Östergötland hittar ni hos Visit Östergötland, men också hos mina Östergötlandbaserade resekollegor Cornelia/Lite mera rosa och Lina Skandevall.
Inlägget om att resa på familjesemester i Östergötland utan bil är ett betalt samarbete med Visit Östergötland och Östgötatrafiken, men idé och upplägg om Svenska Pärlor kommer från mig. (Omslagsbild med vy mot Vättern och Vadstena Klosterkyrka). Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor.
2 comments