Häromdagen pratade jag länge med en vän som jobbar i kommunikationsbranschen. Personen ifråga menar att branschens jobbkarta håller på att ritas om från grunden. Det är liksom bara att hålla i sig och hänga med i svängarna. Kommunikatörer, journalister, copy writers – alla får hitta sätt att förhålla sig till ändrade arbetsuppgifter och nya AI-kollegor. Eller ska jag säga assistenter? Jag har så väldigt delade känslor för hela AI-grejen. Efter att ha lyssnat på Max Tegmarks sommarprat var jag livrädd och katastroftankarna avlöste varandra. De är inte lika många nu som då, katastroftankarna alltså, men helt såld på hela AI-grejen är jag inte. Att läsa nyhetsbreven från min vän aka AI-experten Paulina Modlitba har gjort mig lugnare och försiktigt nyfiken på hela grejen. Min mans flitiga användande av ChatGPT är också en aspekt som hjälper mig att se de positiva sidorna (häromdagen löste han ett problem med vår värmepanna genom att fota displayen och be om hjälp och tips – vilket förmodligen sparade oss några tusenlappar i utryckningsavgift från servicejouren). Släktingars utsagor från sina respektive ingenjörsjobb är en annan bra grej: “jag älskar alla möjligheter som skapas med hjälp av AI!”.
Hur tänker jag då kring min egen användning av ChatGPT och andra verktyg i resebranschen i allmänhet och här på bloggen i synnerhet? Jag är kluven. Minst sagt. För ett tag sedan läste jag en researtikel i en av våra större dagstidningar och mådde nästan dåligt av den stolpiga, opersonliga och själlösa texten. Den måste (!) ha varit AI-genererad? Men utvecklingen går som bekant med turbofart. Hur länge dröjer det innan vi inte ens kan märka skillnad på vilka beskrivande resereportage som har skrivits av människor vs maskiner? Sådana tankar rör sig ofta i mitt huvud nuförtiden.
För nästan exakt ett år sedan skrev jag ett inlägg här på bloggen med rubriken “Kommer AI att döda min reseblogg?” Det finns ännu inga givna svar på frågorna jag ställer i det inlägget. Då, för ett år sedan, undrade jag om vi skulle ta för vana och acceptera att AI verkar köra någon slags 80/20-regel? Alltså att utgå från att helheten nog stämmer, men att resten får tas med en nypa salt. Jag tänker att så fortfarande är fallet. Samtidigt kan jag konstatera att jobbsituationen (för väldigt många) är en helt annan nu än då. ChatGPT och andra digitala verktyg kan absolut göra mycket av grundjobbet, men än så länge behövs både faktagranskning och justeringar i stort och smått.
Och min blogg då? Hur blir det här? Jag kan garantera er att texterna på Resfredag fortfarande skrivs av mig i egen hög person. Om inte annat lovar jag att upplysa er om eventuell inspiration, precis som det är kutym i bloggvärlden att länka/omnämna andra bloggare om man inspireras (eller ja, typ kopierar) rakt av. Redan nu finns en funktion på Instagram som heter “Lägg till AI-etikett”, med följande förklaring: Vi kräver att du märker vissa typer av verklighetstroget innehåll som har skapats med AI. Borde det inte vara samma på bloggar?
Idén till just det här inlägget föddes för övrigt när jag bad ChatGPT om hjälp att hitta rubriker som passar Annika Myhre på Resfredag.
1. Min ultimate reseguide: Destinationer som inspirerar
2. Resa med stil: Klädtips för varje äventyr
3. Mina bästa råd för att undvika turistfällor
4. Kulturella upplevelser som berikat mitt liv
5. Att resa hållbart: Mina personliga strategier
6. Maträtter jag rekommenderar för äkta smakupplevelser
7. Säkerhetstips: Så reser jag tryggt och smart
8. Fototips för att fånga minnen på resan
9. Lokala hemligheter: Mina dolda pärlor världen över
10. Bästa apparna för en smidig och njutbar resa
“Dessa rubriker kan passa bra in i Resfredags anda och Annika Myhres stil. Om du har specifika teman eller fokusområden i åtanke, kan vi justera dem ytterligare!“
Känner du som läsare igen dig bland rubrikerna – eller är ChatGPT ute och cyklar? Jag kan väl själv känna att “resa med stil” kanske inte riktigt är mitt huvudfokus här på bloggen. Men vem vet, jag kanske byter inriktning och blir modeinfluenceeeer på resande fot!? Allt är möjligt i dessa förändringarnas tider.
Precis som för ett år sedan skulle jag uppskatta att höra era tankar om hela grejen. Så, tillåt mig att upprepa frågan. Kommer AI att döda min reseblogg? (Omslagsbild från Singapore).
9 comments
tycker chatgpt gav dig rätt bra förslag ändå, men det känns torrt och formellt – lite som när inlägg skrivs enbart i seo-syfte. det är en skillnad som märks mellan raderna.
Den riktningen tog iofs många resebloggar för länge sedan. Svårt att hitta rätt där tycker jag personligen. Jag vill inte skriva stolpigt, men ändå kul om folk faktiskt hittar till inläggen när det läggs så mycket tid att skriva ihop tips och guider.
För mig är ChatGPT (den jag använder mest) ungefär 20% översättare och textningsgenerator till mitt Youtube-material, 70% vardagsdilemman och kanske 10% i bloggsyfte. Kan handla om att bolla uppslag på inlägg, rubriker i inlägg eller formuleringar (lite som det du är inne på). Att låta den ta hand om en hel text skulle jag inte göra av anledningen som redan nämns här – det märks mellan raderna. Eller på raderna.
Och ja, jag tackar alltid för hjälpen om den löst ett problem åt mig.
Väldigt spännande att höra hur alla använder sig av verktygen. Det ska onekligen bli intressant att se hur allt utvecklar sig framöver.
Jag vill läsa både inläggen om hur du reser med stil, dvs vanliga reseoutfits för dig samt maträtter du rekommenderar 👍 som den matälskare jag är. Själv började jag använda ett ai-verktyg på jobbet idag, den lyssnar av sessionen o skriver utkast till journalanteckning. Jag kan konstatera att jag skriver bättre själv 😉
Då får jag väl se till att skriva de där inläggen då… hehe. Maträtter och stil coming up!
Tycker att du fått många bra tips att skriva om av din assistent :). Jag använder ChatGpt dagligen numera. Den har ersatt google för mig. När jag läser och ser nyheter och vill ha djupare insikt om ett ämne, ber jag CG om en sammanfattning. Det har sparat mig massor med googletid.
Lite morbid, men häromdagen bad jag hjälp om att sätta ihop ett testamente. Bäst av allt, eftersom jag inte alltid orkar skriva, kan jag prata in mina funderingar. Så min vardag har helt klart blivit lite enklare.
Men jag ser också dilemmat. Man börjar be om hjälp med en struktur för en artikel, och snart orkar man inte faktakolla och publicerar rätt av.
Intressant att höra hur du använder den Daniela! Undrar hur det kommer att se ut för Google framöver!?