Betalt samarbete med Kreditkort.nu
Jag brukar dela upp min resebudget i fyra olika poster: 1) resor/transport 2) aktiviteter och nöjen 3) mat och 4) boende. I min ultimata värld läggs mest pengar på resor/transport och boende, men faktum är att posten för aktiviteter och nöjen börjar springa iväg rejält i takt med att våra barn blir äldre. Rabatterade barnpriser försvinner när barnen blir tonåringar, dessutom blir önskemålen om aktiviteter dyrare. Formel 1-inträde i Spanien istället för en klätterbana i skogen, Disneyland i Paris istället för gratismuseum i Stockholm. Ja, ni fattar. Det kan bli dyrt. Men visst finns ett antal tips för billigare (eller kanske rent av gratis) aktiviteter och nöjen på resande fot.
Att resa billigt utomlands: 5 tips för billigare aktiviteter och nöjen
#1. Tänk på att det skiljer på säsonger även under sommaren
Gör inte misstaget att tänka hela sommaren eller vintern som “högsäsong”, utan att det också kan finnas “säsonger i säsongerna”. Här i Sverige erbjuder till exempel en nöjespark på Gotland olika priser för försommar vs högsommar, där datumgränsen går strax efter midsommar.
#2. Vilka länder har skollov när?
Se till att boka in nöjesparker och andra attraktioner i utlandet när skolorna i det aktuella landet fortfarande är igång. Det blir både billigare och förmodligen också snäppet trevligare med mindre besökare på plats! Som jämförelse kan nämnas att barnen i Skottland inte går på sommarlov förrän i mitten av juli. Jag vet också att Tyskland har en hemsida som heter Schulferien där du kan hitta de olika datumen för de olika regionerna/Bundesländerna.
#3. Förslag på billiga nöjen och aktiviteter
En aktivitet jag ofta rekommenderar är “Free walking tours” i sällskap av lokala guider, vilket erbjuds av olika aktörer över hela världen. Det här är ett perfekt sätt att se mer av en stad eller ett land. Är du nöjd med guiden ger du dricks (vilket har varit fallet de gånger jag själv har bokat in en guide).
Andra förslag på att komma ner i pris är att kolla alternativa nöjen/aktiviteter till de mer välkända. Många aktörer lockar med inträde för att åtnjuta ”stadens bästa utsikt”. Ta från London Eye till exempel, där priset för en vuxenbiljett ligger på närmare 500 kronor. Det blir en rejäl slant om ni är flera i sällskapet. Som alternativ finns såklart kostnadsfria alternativ för snygga vyer över London. Vi tog oss till Tate Modern och åkte upp till museets takterass på tionde våningen (fritt inträde).
#4. Sista minuten-erbjudanden och kupongdeals
Groupon må vara lite avdankade i Sverige, men de används flitigt i andra länder. Helt klart värt att kolla upp! Ska du till Storbritannien? Anmäla dig till Groupons nyhetsbrev några veckor innan din Londonresa och sålla sedan bland erbjudandena i mejlboxen. Det kan också vara värt att kika på olika sista minuten-erbjudanden till konserter och musikaler. Om vi fortsätter med London som exempel rekommenderas att du går direkt till något av biljettbåsen på Leicester Square och ser vad som erbjuds med kort varsel.
#5. Andra reserelaterade förmåner
På samma “deal”-tema är det också värt att påminna om olika förmåner, medlemskap och erbjudanden. Vilka föreningar/organisationer/sammanslutningar är du medlem i? Kanske har de i sin tur teamat upp med partners som ger förmånliga priser på resor, biljetter och boende? Om du är en frekvent resenär kan det absolut vara värt att skaffa ett kreditkort för resor – där de utställande aktörerna ofta har bra erbjudanden och förmåner kopplade till kortet. Här hittar du en bra och överskådlig jämförelse med olika kreditresekort.
Inlägget är skrivet i betalt samarbete med Kreditkort.nu. Tankar, åsikter och texter/bilder är mina egna om inget annat anges. (Omslagsbild: Disneyland, Paris.)