Inlägg i betalt samarbete med Kortio.
Egentligen borde rubriken hetat “att resa billigare utomlands”. Billigt blir det nämligen sällan om du vill resa utomlands. Men visst finns det ett gäng smarta tillvägagångssätt för att komma ner i pris och spara på slantarna! Här kommer några specifika tips med fokus på billigare resekostnader och transport.
Att resa billigt utomlands: 13 tips för billigare resekostnader och transport
#1. Boka i god tid!
Utnyttja ”boka tidigt-rabatter” som erbjuds av olika reseaktörer. Detta kräver i sin tur att du bör hålla koll på kampanjer i nyhetsbrev, reklamutskick och social media.
#2. Jämför, jämför och jämför igen
Tyvärr ett ganska tidskrävande tips, men för att hitta bra deals krävs att du jämför, jämför och jämför igen. Titta på olika sajter, datum och rutter. Om du själv inte vill lägga tid på att rodda med sökningar på flera olika sajter kan du använda samlingssidor/sökmotorer för flyg. Om du bokar nattflyg, nattåg eller nattfärja kan du dessutom spara in på boendenätter.
Tänk på! Visst kan det billigare med mellanlandning och osköna tider, men du behöver heller inte bli dumsnål. Är det verkligen värt att resa runt halva jorden för att komma ner i pris?
#3. Res från en annan flygplats
Om du byter avreseort i sökningen går det då och att hitta resor med lägre pris. Att sitta några timmar i bil till en annan flygplats kan göra att du sparar några sköna slantar. Detta gjorde vår familj senast i våras, när vi hittade riktigt prisvärda flygbiljetter från Jönköping (vilket krävde att vi fick stiga upp mitt i natten och köra från Nynäshamn till Jönköping). Läs mer: En vecka på Gran Canaria – vår resa dag för dag
#5. Res innan säsongen drar igång på riktigt
Den här punkten kan jag inte nog betona vikten av. Vi brukar se till att dra iväg i direkt anslutning till sommarlovet, då de flesta länder ute i Europa fortfarande är i full gång med skolor och jobb. Detta innebär i sin tur snällare priser och mindre folk på plats. Läs mer: Roadtrip i Europa 2024 (vår familjeresa dag för dag)
#6. Håll koll på lågpriskalendrar
Dessa kan du hitta för både för flyg och tåg.
#8. Cykelsemester
Om du gillar att cykla finns det en hel uppsjö av schysta cykelvägar att ta dig an. I Europa kan jag till exempel tipsa om ”Europa-Radwege”, förslagsvis från Tjeckien till Hamburg eller längs Elbe (jag tänker att detta är motsvarigheten till “vår” Göta Kanal-cykling). Vill du ha fler konkreta tips kan jag rekommendera hemsidan Germany´s Top River Routes.
#9. Transport
När du väl är på plats i landet gäller det att hålla koll på prisvärda transportalternativ. I Tyskland finns det till exempel ett schyst tågkort “Tysklandsbiljetten” där du kan åka i hela landet för drygt 500 SEK under en hel månad.
#10. Mängdrabatt
Håll utkik efter grupp- eller parrabatter både i Sverige och utlandet. På Arlanda Express kan det exempelvis vara värt att kolla med andra på perrongen om du reser ensam. Det kan också vara billigare att lösa en tur och retur-biljett direkt istället för enkelbiljett.
#11. Använd resekort
Jag använder mig av kreditkort med olika reserelaterade förmåner (korten kallas ibland för resekort). Exempel på förmåner kan vara rabatt på resor, fördelaktig reseförsäkring, tillgång till lounger och andra typer av rabatter tack vare att kortutgivaren samarbetar med andra reseaktörer. De korten jag använder mig av kommer från Bank Norwegian och SEB (SJ Prio Mastercard). För att undvika eventuella räntechocker brukar jag alltid föra över pengar varje månad på båda korten. Då ligger jag på plus från början och slipper svettas över att jag ska glömma betala räkningen.
#12. Res med bara handbagage
Om och när det är möjligt försöker jag att resa med enbart handbagage. Detta börjar i och för sig bli allt svårare eftersom flygbolagen såklart är måna om att du ska betala extra för bagage.
#13. Andra generella tips
Ta ut pengar direkt på resmålet! Växlar du på ett växlingskontor tillkommer alltid avgifter. Om du betalar med kort kommer ofta frågan upp om du vill betala i svenska kronor eller i landets lokala valuta. Välj i så fall att betala i landets valuta eftersom det i regel blir billigare i slutändan. (Detta gäller även när du ska ta ut pengar i en automat).
Leta efter bankkort utan uttagsavgift. På så sätt slipper du avgifter som tillkommer varje gång du plockar ut pengar utomlands oavsett hur stor summa du ska plocka ut. Tänk dock på att många kort utan uttagsavgift kostar pengar i form av en årsavgift.
Om du drabbas av förseningar under resan kan du under vissa förutsättningar ha rätt till ersättning. Många resenärer är osäkra på vilka regler som gäller eller har helt enkelt inte tid eller ork att bråka. Här finns hjälp att få från företag som har specialiserat sig på att hjälpa drabbade resenärer att få ersättning för flygförseningar.
Fler tips om att resa billigt hittar du i vår podcast Att resa-podden: Att resa billigt (avsnitt 108)
Inlägget är skrivet i samarbete med Kortio. Tankar, åsikter och texter/bilder är mina egna om inget annat anges.