Close
Skyscanner – Framtidens Resande 2024

Skyscanner – Framtidens Resande 2024

Skyscanner bjöd in till pressfrukost för ett tag sedan med frågeställningar om vart och hur vi reser år 2024. Svaren på frågorna har Skyscanner försökt ta reda på genom att framställa en rapport baserad på forskning och intervjuer med ett femtiotal experter inom olika områden.

Skyscanner presenterade resultaten i form av rapporten ”The Future of Travel 2024”. Så, vad kom rapporten egentligen fram till? Här är några av huvudpunkterna.

skyscanner
Framtidsrapport & rymdglass från pressfrukost med Skyscanner.

1. Upp och ned: rymdresor och undervattenshotell
Om 10 år är förmodligen en resa till omloppsbanan kring jorden inte längre en omöjlighet. Man tror i vart fall att ”rymdturismen” på något sätt kommer att ha betydande inverkan för vårt resande, inte minst eftersom tekniken även kan tillämpas på det kommersiella flyget. På pressfrukosten fick vi höra att flygtiden mellan London-Sydney med hjälp av denna teknik skulle kunna ta så lite som 2,5 timmar.

Som komplement till att sikta på månen finns det tydligen också efterfrågan på att söka sig ner mot havsdjupet. I Dubai byggs just nu ”Water Discus Hotel” som planeras att öppnas 2015. Hotellet byggs 9 meter under vattenytan och kommer att ha 21 sviter med akvarieliknande fönster.

2. Framtidens högteknologiska hotellrum
Utvecklingen kommer att gå emot mer skräddarsydda lösningar till den individuella hotellgästen. Vad sägs till exempel om duschar med c-vitaminberikat vatten och tillgång till holografiska personliga tränare?

3. Första chansen och lokala upplevelser
Vi människor har en märklig längtan att vara först! Vi vill kunna skryta med nya och spännande resmål långt innan ”Svensson” har varit där. Trenden spår att vi inom de närmaste 10 åren kommer att resa till länder som tidigare har ansetts för farliga att besöka, t.ex. Afghanistan, Nordkorea och Angola.

Samtidigt ökar trenden att få lokala upplevelser. Vi vill ”bo som lokalbefolkningen”, eller i vart fall få en känsla av att vi gör det genom att hotellanläggningarna anpassar sig och blir mer personliga.


Hur ser då mitt eget resande ut år 2024? Jag tror inte mina resor kommer att se radikalt annorlunda ut. Jag ser hellre att hotellrummen blir mindre än mer högteknologiska. Åker jag på semester vill jag slippa hetsen att vara uppkopplad dygnet runt, och detta kommer att bli extra viktigt om utvecklingen fortsätter som den gör. Hela poängen för mig att resa bort är att få uppleva den plats på jorden jag har lagt tid och pengar på att ta mig till just där och då – inte att sitta uppkopplad för att se så jag inte missar något hemma i Sverige. Jag vill kunna varva ner, gärna i ett mysigt inrett hotellrum, där jag absolut prioriterar en skön säng och många kuddar framför c-vitamin i duschen och holografiska personliga tränare.

Jag känner heller ingen längtan till vare sig rymdfärder eller undervattenshotell. Däremot tycker jag det är fantastiskt om tekniken kan hjälpa till att få ner flygtiderna så mycket att världen blir ännu mindre än den redan är. Min önskan och förhoppning är dock att denna utveckling sker i takt med att miljövänliga alternativ tas fram. För, vem vill i slutändan resa runt om man inte ens kan se handen framför sig på grund av alla föroreningar!?

Vill ni läsa hela Skyscanners rapport? Här är länken.

4 comments

  1. Mycket bra sammanfattning, håller helt med dig! Jag har en ständig konflikt mellan min obotliga reslust och den enorma negativa klimatpåverkan flygresor har. Hoppas verkligen på en bättre framtid vad gäller det!

  2. Ja, svårt det där Sofia. Å ena sidan, å andra sidan… Vill ju att det ska finnas en värld kvar för mina barn att uppleva också!

  3. Hahaha! Kul. Den rapporten har jag översatt. Visste inte att den fanns på en egen sajt.

  4. Häftigt Karin! Ja du, det är en liten värld for sure! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close