Close
Fredagsfemman om feminism

Fredagsfemman om feminism

Förra året förberedde jag en fredagsfemma om feminism i anslutning till Internationella kvinnodagen. Å andra sidan vill jag inte att hela kvinnogrejen – och feminismen – ska förpackas i en enda öronmärkt kvinnodag. Jag ser hellre att frågorna diskuteras varje dag, året runt, även på självaste Internationella kvinnodagen. Här kommer därför fem tankar, tips och reflektioner om ämnet feminism, trots att det är en helt vanlig (?) fredag.

julia och Nelly
Bästa sortens feminism i min värld, två starka döttrar med alla möjligheter i världen.
Foto 1 och 2: Elina Bernpaintner

#1. Vem är egentligen feminist? Om rätt tro och den Enda Sanna Feministläran.

Det finns religioner som gärna gör anspråk på att vara den enda sanna läran på jorden. Resonemangen går då ut på att alla religioner förvisso kan ha fragment av sanning, men att det bara finns en väg tillbaka till frälsning. De här parallellerna känns för mig kusligt lika resonemangen i feministdiskussionerna. För vem är egentligen feminist? Vem har patent på begreppet? Ibland blir jag alldeles matt och uppgiven – då det stundtals känns som att de viktiga grundfrågorna försvinner i tävlingen om vem som är ”mest” och ”bäst” feminist.

#2. Empowering Women Circle

Under vår senaste longstay i Thailand var jag inbjuden att delta i en Empowering Women Circle – har ni hört talas om det konceptet? Vi var ett gäng kvinnor med olika bakgrund och nationaliteter som samlades i en yogasal, med den enda gemensamma nämnaren att vi var kvinnor. Under vår stund tillsammans fick vi chans att dela erfarenheter, tankar och insikter – och det var så ofantligt starkt och vackert. Tillsammans är vi starka och kan underrätta underverk, den insikten är mäktig.

#3. Plan International Sverige – och flickafadder

Sedan en lång tid tillbaka är jag engagerad i Plan International Sverige, och är stolt över min roll som Flickafadder. Jag tycker så mycket om filmen som Molly Nutley producerade för Plan Sverige förra året, den platsar utmärkt som en punkt i veckans fem.

#4. Julia på fotbollsplanen

Att vara förälder kommer med ett stort ansvar, på så sjukt många plan, både för min son och för mina döttrar.

fotboll koh lanta

Jag och min man försöker ge våra barn samma förutsättningar oavsett kön (och vi får inte glömma att vi har kommit långt i Sverige på den fronten, även om det är uppförsbacke!). I Thailand tränade Julia fotboll tillsammans med grabbarna, och jag var så stolt över att se henne ta för sig på planen minst lika mycket som Sebastian. ”Fortsätt så!”, tänkte jag, och torkade både en och två tårar från kinden under träningen.

#5. Kvinnligt entreprenörskap

Det här med kvinnligt entreprenörskap måste få en alldeles egen punkt, eftersom det är ett ämne jag funderar på allt oftare (inte minst i anslutning till mitt och Jennifers initiativ #företagardrömmen). Nyligen hörde jag att 1-2 procent av allt riskkapital går till kvinnor. Det krävs inte ett snille för att räkna ut vilka som får resten av pengarna. SUCK!

Jag behöver starka kvinnliga förebilder och entreprenörer i mitt liv, och samlar på mig allt fler. Den senaste i samlingen är Andra Farhad aka Börshajen, som min syster tipsade om för ett tag sedan. Har ni fler inspirerande exempel får ni väldigt gärna dela med er i kommentarerna!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Omslagsbild från Thailand.

6 comments

 1. Finland. Fem politiska ledare, alla snygga kvinnor, fyra av fem under 35. Lovord och hallelujakörer! Är alla kvinnor rätt väg att gå? Att inte läsa in alla fakta är ett sätt att ge en skev bild av vad som helst. Tar man reda på hela bilden? Hur många företag med enbart kvinnliga grundare har sökt pengar? Räknas inte bolag med både manliga och kvinnliga grundare? Förlorar kvinnan i feministiskt värde om hon arbetar med en man? Ska vi straffa kvinnor som inte blir ingenjörer? Jag gissar att män är överrepresenterade då detta gäller TECHBOLAG: ”Vi har granskat totalt 569 investeringar i 435 svenska techbolag som registrerats i databasen Nordic Tech List under 2017. 82 procent av antalet investeringar gick till bolag med enbart manliga grundare, 13 procent till bolag med blandade grundarteam och endast 4 procent till bolag med bara kvinnor i grundarteamet. ” Sitter investerarna och kontrollerar om det är kvinnor eller män vid rodret? Jag blir mycket intresserad av hur den feministiska uppförsbacken ser ut i Sverige? Eftersom det är feminism du talar om gissar jag att du menar att pojkar har bättre förutsättningar än flickor. (Hahaha, sorry! Jag är feminism-skadad. Blir upprörd när jag får känslan av att det enda rättvisa är att kvinnor tar över helt och hållet.)

  1. Gillar att du alltid ger bra perspektiv. Ogillar att uppförsbacken för min del består av att förminska mig själv i relation till män och deras syn på sig själva. Ogillar kvinnors mindervärdeskomplex. Ogillar att uppförsbacken fortfarande består av olika löner för lika arbete und so weiter.

   Skriver att vi har kommit långt (för det har vi!), men visst finns det saker kvar att jobba på!! Det enda rättvisa är såklart inte att tjejerna tar över helt och hållet, men… det skriver jag väl inte heller?

   1. Nej, nej, det skrev du inte. Jag lämnade det första exemplet som något som prisas högt just nu. Wow! Kolla på Finland! Fantastiskt! De har fem kvinnor vid rodret. Varför är det bra om fem män är dåligt? Har alla kvinnor mindervärdeskomplex? Tycker du att dina få manliga resebloggarkollegor är känslomässigt överlägsna? Får de automatiskt mer betalt för lika uppdrag? Tittar man på forskning ser det ut att gå åt pipsvängen för killar idag. De är sämre i skolan, vidareutbildar sig mer sällan, är överrepresenterade i fängelser (inget nytt där)… Jag tackar feminismen för möjligheten vi har att idag välja väg oberoende av våra omständigheter. Eller vänta… Livet är orättvist. Det är omöjligt att ta bort alla orättvisor. Tar man bort en uppstår en annan. ❤️

    1. Jag tackar feminismen för allt möjligt! Och ja, livet kommer alltid vara orättvist – men vissa orättvisor kan man faktiskt göra något åt. 🙂

  2. Jag tänker att så länge som vi fortsätter förvånas över att kvinnor gör samma saker som män så kommer vi ha en uppförsbacke. Annars hamnar vi lätt i att bli skeptiska ”jaha, fick hon tjänsten för att hon var kvinna- det ligger ju i tiden”. Samma sak har vi ju frågat oss ett tag gällande män. Jag vill att vi hittar ”det var den bästa personen för uppdraget/ tjänsten” och inte förvånas över könet på personen. Det är
   en stor del av vad feministisk kamp handlar om för mig. Inte bara i arbetslivet utan i alla arenor.

   Kvinnliga entreprenörer.. Hm. Jag gillar ju alltid Stina Wollter. Hon är mångfacetterad och verksam inom flera områden.

   1. Fick nyss tipset att prata om kvinnors företagande istället för kvinnligt företagande, den tar jag med mig! Lite samma tema som du är inne på. Stina Wollter, just det. Tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close