Att rivstarta sommaren med en rejäl roadtrip visade sig vara ett perfekt upplägg även den här gången. Att resa bort i juli känns som bortkastad tid – tid jag mycket hellre spenderar på sommarstället i Blekinge. Efter några veckor börjar våra många och långa mil på Europas vägar kännas allt mer avlägsna, så pass att jag nu längtar efter datortid för att pränta ner tankar, insikter och konkreta tips från resan. Här kommer veckans fem, den här gången med roadtriptema!
Fem insikter från vår roadtrip i Europa
#1. Att äta sig igenom olika länder
Många av mina minnen förknippas till olika måltider, fikastunder och matupplevelser – kanske extra mycket under resande fot.
Några snabba (mat)insikter från den här resan:
- Jakten på den ultimata citronyoghurten: Kokos och citron är mina absolut bästa smaker, oavsett om det gäller glass eller yoghurt. Under den här resan letade jag efter olika citronsmaker tills jag ÄNTLIGEN drog hem högsta vinsten i form av en yoghurtförpackning i Frankrike. Malo visade sig leverera min ultimata citronsmak. Krämig, lite bitter – men ändå mjuk och med distinkt citronsmak. Halleluja!
- Ketchup och salt: Ett genomgående tema för flertalet av de restauranger, bensinstationer och vägkrogar vi stannade till vid? De var riktigt snåla med gratis ketchup, salt och för all del toalettbesök. Vi kanske helt enkelt är bortskämda med de här grejerna i Sverige. Eller är det snarare så att vi konsumerar för mycket ketchup och salt, så att det är vi som är konstiga som ber om det snarare än tvärtom?
- Italien kan sin mat! Bensinstationerna levererade ett riktigt uselt matutbud, med undantag för… japp, Italien. Till och med de skabbigaste mackar sålde perfekta mackor!
#2. Det gick bra att betala med kort nästan överallt
Vi klarade oss väldigt långt utan kontanter ute i Europa, med undantag för tre stopp. Samtliga i Tyskland! Ha alltid ett gäng euro med dig, de kan behövas.
#3. Vad skönt det är att göra sig förstådd…
… men vad jobbigt det är att INTE förstå eller göra sig förstådd. Vi klarade oss superbra på engelska, men visst underlättade det både mottagande och upplevelse överlag när jag kunde kommunicera på spanska och tyska. I Frankrike blev jag stundtals helt bortkollrad – med undantag för Paris där alla vi mötte kunde mer eller mindre bra engelska. Ute på caféer och restauranger utanför storstäderna blev det värre, där var det snarare regel än undantag att inte prata engelska. Det första jag gjorde när jag kom hem var att ladda ner Duplingo-appen för att lära mig franska (med tyska som originalspråk så jag slår två flugor i en smäll). Nu ska jag nog snart kunna beställa mig en fransk macka med skinka utan problem!
#4. Det röks fortfarande mycket ute i Europa
Jag verkar inte vara den enda svensken som tycker det är hopplöst omodernt att röka. Européerna verkar inte hålla med. Förhoppningsvis kommer de snart på andra tankar.
#5. Mersmak extra allt!
Jag hade kanske kunnat tro att den här mastodontresan skulle stilla resfebern ett tag. Det blev snarare tvärtom! Mot slutet av resan hade jag och Tobias redan börjat lura på nya rutter och drömmar framöver. Höst, vinter, vår och sommar, små frön är redan sådda. Vi får väl se om de slår ut i full blom, eller ligger kvar i sina små fröpåsar – redo för ett annat år och en annan tid.
Trevlig helg på er!
För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. (Omslagsbild från Schweiz.)