Close
Nytt jobb och Resfredag i ordets rätta bemärkelse!

Nytt jobb och Resfredag i ordets rätta bemärkelse!

Åh, jag vet inte ens var jag ska börja! Fredagen var en väldigt speciell dag för mig, av många olika anledningar. Den korta versionen? I fredags skrev jag på anställningsavtalet för ett nytt drömjobb!

Nytt jobb och Resfredag i ordets rätta bemärkelse!

Spola tillbaka tiden till den 16 mars. Efter en fin födelsedagshelg väntade (Corona)verkligheten och en mejlkorg som fylldes oroväckande fort: “som ett trollslag av den elaka fen fick jag se i princip alla mina planerade jobbuppdrag gå upp i rök. POFF!” Jag insåg snabbt att en ny världsordning krävde nya livsplaner. Samma dag dammade jag av mitt CV, började skriva jobbansökningar och spred ordet till vänner, bekanta och nätverk:

Den här Coronakarusellen påverkar mina nuvarande uppdrag så pass mycket att det är läge att se mig om efter nya juristuppdrag/jobb. Juristvänner (och även ni andra!), tipsa gärna om lediga uppdrag/tjänster. Tack!

– Uppdatering på min privata Facebook, 16 mars 2020

Några dagar senare fick jag tips om ett föräldravikariat på Cancerfonden, och jag vågade knappt tänka tanken. Är det ens möjligt att mitt under rådande Coronaorkan få inte bara ett jobb, utan ett jobb jag verkligen, verkligen, verkligen vill ha? Flera intervjuer, test, samtal och veckor senare fick jag svaret… och jublade. I slutet av maj kliver jag alltså på ett årslångt föräldravikariat som “Intressepolitiskt sakkunnig prevention” på Cancerfonden. Det känns bra!

En sluten cirkel

Egentligen började hela den här historien långt före den 16 mars 2020. Jag har under en period haft förmånen att som egenföretagare och reseskribent ha “världen” som arbetsplats, men i min roll som utbildad jurist har det också funnits en annan drömarbetsplats i kulisserna.

I bloggen har ni under flera år fått följa med på en högst personlig resa i form av cancer i min direkta närhet. Mina föräldrars respektive cancerdiagnoser var en av de främsta anledningarna till att jag sa upp mig från min förra tjänst som förbundsjurist.

cancer och saknad
Den sista resan: om cancer, saknad och magont.

Beslutet att säga upp mig var lätt att fatta när jag såg att min far snabbt blev sämre, och när han gick bort i februari 2017 fanns ingen tvekan kvar. Jag behövde mer frihet, mer flexibilitet och inte minst mer tid att finnas där för min mamma under hennes sista tid i livet under palliativ vård.

Att få vara egenföretagare, med friheten det innebar, i kombination med att jobba med min stora passion för resor var ett ultimat upplägg för mig och min familj givet den livssituationen vi befann oss i. Under tre oerhört värdefulla år fick jag utvecklas i min egenskapade yrkesroll. Men, visst fanns (och finns) också utmaningar med livet som egenföretagare – tvivel på syfte och avsaknad av kollegor för att nämna ett par.

När jag kliver på den här tjänsten känns det på något konstigt och samtidigt självklart sätt som att cirkeln är sluten. Jag har en spännande resa framöver mig det kommande året. Cancerfondens vision om att besegra cancer är, som ni kanske förstår, en enorm drivkraft för mig. Utöver mitt engagemang för själva sakfrågan har jag med mig kunskapen om politiskt påverkansarbete från min roll som förbundsjurist på en ideell organisation, men jag kommer få också stor nytta av allt jag har lärt mig som egenföretagare.

Vad händer nu med bloggen?

resa för ett större syfte resetrend
Resande reporter för Plan International Sverige, Myanmar (mars 2019).

Jag har många gånger funderat på att byta namn på bloggen men har ändå landat i att Resfredag är för bra för att byta. Och vet ni? Namnet på min blogg verkar utvecklas med mig. När resandet väl kommer igång igen kommer jag gissningsvis, när tiden finns, att satsa på kortare turer i Sverige direkt efter jobbet på fredagar. Med all sannolikhet kommer jag bara att ha tid att uppdatera bloggen någon gång i veckan, rimligtvis just på en fredag. Mina Svenska Pärlor känns mer aktuella än någonsin, och visst vill jag fortsätta lyfta svenska resmål – om än i mindre omfattning än tidigare. Resten av världen? Den ligger kvar, redo när den tiden kommer. (Samma sak gäller Att resa-podden.)

Så ja, allt har uppenbarligen sin tid. Det känns ibland som att jag tjatar sönder det begreppet, men i mitt liv är det för tillfället mer sant än någonsin. Nu ser jag fram emot nästa kapitel i livet och i min yrkesroll.

Jag känner mig oerhört glad, ödmjuk, tacksam och stolt över möjligheten att få arbeta för Cancerfonden. Ett tidigare inlägg om förändringens vindar “Wind of Change” här på bloggen får bli en påminnelse och bekräftelse på hur jag känner inför framtiden:

What if we are in the process of getting absolutely lost and coming back home at the same time?

– Rachel Brathen, Yogagirl

Tack för att ni hänger med på vägen!


Här kan du läsa mina tidigare inlägg i kategorin cancer. Översta fotot taget av Daniela Nasteska Olsson.

37 comments

  1. Tack Daniel, tänk så bra det blev.

 1. Grattis, så kul, Lycka till! Och om du får möjlighet – försök gärna att få Cancerfonden att satsa ännu mer på studier och kampanjer om hur man lever på ett sätt som förebygger cancer!

  1. Tack Christian! Faktum är att min tjänst handlar om “prevention”, kommer alltså att jobba i ett team som lyfter frågor om just förebyggande åtgärder. Känns väldigt spännande!

 2. Ååå jag är såå glad och bara jublande här hemma när du skrev och berättade! Glad för så många saker, det lugn det ger dig, ”nya” spännande utmaningar, det VIKTIGA och NÄRA HJÄRTAT du får jobba med. Du är såå värd detta Annika. Och igen, vilken ynnest att få jobba med något VIKTIGT PÅ RIKTIGT. Jag är så tacksam för Cancerfondens viktiga arbete och är för Barncancerfonden månadsgivare. Följer Cancerfonden på IG, de gör ett fantastiskt jobb också där. Likt dig brinner jag att bidra till att krossa denna förj-vliga sjukdom som drabbar så hårt.

  Grattis Annika, men lika mycket GRATTIS CANCERFONDEN för den stjärn och eldsjäl ni har rekryterat. Gläder mig att följa din nya spännande resa 🧳

  Bamsekram 💪🏻❤️

  1. Blir så glad över din kommentar, tusen miljoner tack! Vilken resa, livet. Varma kramar!

 3. Grattis! Övertygad om att du kommer att göra ett kanonjobb mot skitcancern (som mina barn kallar den). ❤️

  1. Åh, “skitcancer”. Precis så. Tack snälla!

 4. Grattis! Lycka till med nya jobbet 😁😁

  1. Tack! Nya tider, känns spännande och såklart alltid lite pirrigt med något nytt.

 5. Även om jag haft koll på din process kring detta så får jag när du skriver det här det allra största leendet på läpparna och på riktigt gåshud. Fyfasen vad grymt detta är. Jobbet passar dig perfekt som person med kompetens och drivkrafter såväl som tajmingmässigt. Stort grattis fina du, du är så värd ditt drömjobb!

  1. Åh. Tänk så många faser vi varit igenom båda två. Nu något nytt igen, älskar hur det här landade. KRAM!

 6. Men åh så roligt! Stort grattis till ett jobb som jag tror kommer passa dig så bra. <3

  1. Tack Ann-Louise. Jag har en mycket fin känsla kring det här, hoppas det blir så bra som jag föreställer mig. Kram!

 7. Stort stort grattis. Ibland hamnar man precis där man ska vara. Stort lycka till kommande år. ♡

  1. TACK för fina ord!

 8. Åh, grattis Annika!! Blir så glad för din skull och din glädje liksom smittas av i det här inlägget.

 9. Jag är så glad för din (och Cancerfondens) skull! Som handen i handsken. Precis som det ska vara. Karma. Stor kram!

  1. Karma, ÅH! Tack! Gissar att vi säkert kommer ha med varandra att göra inom ramen för det här (också). KRAM!

 10. Är så glad för din skull. Fantastiskt roligt <3

  1. Tack, snälla Jennifer!

 11. Hej Annika
  Stort tillykke med dit nye og og udfordringer. Det bliver meget spændende og jeg ønsker dig alt held og lykke. Desuden vil jeg bare sige, at man godt kan rejseblogge og arbejde. Det kræver bare lige lidt tid til at finde frem til sin egen måde at gøre det på 🙂
  Så derfor håber jeg du vil blive ved med at skrive , fordi det er du rigtig dygtig til.
  Kærlig hilsen fra Bettina

  1. Åh, tack Bettina för dina insiktsfulla ord. Ska hitta min väg. Kramar i massor!

 12. Det här kommer bli så sjukt bra bra bra!!

  1. Ja, ja, JA! Tack för pepp, råd och ständigt bollplankande. Kram!

 13. Åh Annika❤️ Det kunde inte ha blivit bättre. Och när året är slut så kanske det öppnar sig nya möjligheter. Stort lycka till nu🤗

  1. TACK! Tänk, det känns precis som du skriver. Kunde inte ha blivit bättre, givet allt som har hänt och allt som ligger framför mig. Hoppas vi kan ses framöver, kram!!

 14. Åh Annika ❤️ det kunde inte bli bättre! Och när vikariatet är slut så öppnar sig nya möjligheter. Stort lycka till🤗

 15. Åh, är inte den här typen av plötsliga möjligheter och nya vägar precis det som gör livet så jäkla spännande? Det låter verkligen, verkligen som ett drömjobb och en öppning som måste varit menad för just dig just nu! STORT grattis och jag ser fram emot att hänga med på den här resan och är övertygad om att du kommer göra stor skillnad i den här rollen <3

  1. Du kommer alltid med så insiktsfulla kommentarer, tack snälla för dina ord Katta. Kram!

 16. Stort grattis, Annika! Oj, så glad jag blev av att höra detta🤩 Varmaste lycka till på ditt nya superjobb!🌸

  1. Tusen tack Emelie, verkligen!

 17. Stort stort grattis till dig och även till Cancerfonden. Så välförtjänt och så rätt!
  Stort lycka till med det nya kapitlet!
  Och kan inte låta bli tänka på padelhallen också, wow wow wow vilken grej för er familj just nu! Så roligt få följas i det nya med varsitt 🙂

  1. Tack snälla Johanna! Ja, alltså det är onekligen en väääldigt spännande tid just nu – allt på samma gång liksom! Känner mig full av förväntat inför det som komma skall. <3

 18. Det här är så spännande! Allt har sin tid… ❤️

  1. Tänk om jag hade vetat under vårt snack i höstas…

 19. Stort grattis till jobbet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close