Close
10 tips på saker att göra i Karlskrona

10 tips på saker att göra i Karlskrona

Jag må vara partisk, men för mig är och förblir min hemstad Sveriges finaste sommarstad! Här kommer 10 tips på saker att se och att göra i Karlskrona

karlskrona9

Vy från Stumholmen med utsikt över den karaktäristiskt gula Aspöfärjan.

Att göra i Karlskrona

Gammal kärlek rostar tydligen aldrig. Jag är född och uppvuxen i ett blåsigt Karlskrona där snygga och prydliga marinsoldater iklädda blå uniform och vita handskar förgyllde mina ungdomsår på kullerstensgatorna i “staun”. Örlogsstaden Karlskrona är Sveriges marina bas och är numera även en del av UNESCOs världsarvslista. Här ligger stora skepp och fartyg för ankar med flaggan i topp och doften av tjära är lika självklar som Rosenbom nere vid Amiralitetskyrkan. Men vad finns det då att att göra i Karlskrona, den stad som Karl XI hade planer på att göra till Sveriges huvudstad?

Mina favoritplatser i Karlskrona:

karlskrona11

Vykortsidyllen Brändaholm.

karlskrona12

Befästningstornet Godnatt.

karlskrona14

Små, stora, med segel eller utan – båtarna är ett säkert tecken på att du har hamnat i Karlskrona.

#1. Öarna!

Långö, Saltö, Dragsö, Björkholmen och Ekholmen – öarna i centrala Karlskrona ligger utspridda som vackra och skimrande pärlor på ett halsband. Jag har svårt att välja en personlig favorit på pärlhalsbandet, men måste jag välja så vinner min barndomsö Sturkö i längden.

#2. Stumholmen med dess kronjuvel Marinmuseum

Varje gång jag åker “hem” till Karlskrona är en promenad runt Stumholmen obligatorisk, känslan på den här ön är helt unik! Fram till 1993 var Stumholmen ett militärt område och centrum för marinen. Den marina känslan och dess miljöer är bevarade, men numera fungerar byggnaderna som bostäder. På Stumholmen ligger också Marinmuseum, en av de mest besökta platserna i Karlskrona. När jag och min man skulle gifta oss var lokalen given – vigseln hölls en kall vinterdag i museets Galjonssal med utsikt över havet. Oslagbart!

Läs mer: Marinmuseum i Karlskrona: Favoritmuseum i Sverige

#3. Brändaholm

Koloniområdet Brändaholm med dess 45 röda små stugor är urtypen av den svenska idyllen. Brändaholm är ingen egen ö utan en liten del av Dragsö (som för övrigt är känd för sin camping).

#4. Kungsholms fort

Kungsholms fort har vaktat inloppet till Karlskrona i flera hundra år och fortet är faktiskt fortfarande i bruk som en del av det svenska försvaret. Den häftiga rundhamnen är numera en symbol för Karlskronas status som världsarv. Det här stället är en favoritplats för min trädgårdsintresserade mamma, inte minst för de exotiska växterna som under årens lopp har fraktats hit av marinens långseglarfartyg.

#5. Godnatt

Befästningstornet Godnatt är en kär syn i Karlskrona. Tornet är ett av de sista exemplaren av kärntorn, en fästningstyp som sedan medeltiden har förekommit i Sverige och övriga Europa.

Andra personliga favoriter är (minst) en rundtur med skärgårdsbåtarna, ett besök på glassparadiset Glassiären och en finfika på Systrarna Lindqvist Café och Hembageri.

Barnens Karlskrona:

karlskrona6

Marinmuseum.

karlskrona5

“Här inne gifte sig mamma och pappa!” (Marinmuseets Galjonssal.)

att göra i Karlskrona

Ännu fler båtar!

#1. Marinmuseum

Marinmuseum är inte bara en favorit hos mig, även mina barn fascineras av den imponerande vita byggnaden. Barnen behöver inte nödvändigtvis gå in, de trivs lika bra i miljön utanför där de har möjlighet att ombord på fartygen som ligger förtöjda längs bryggan. Inne på museet kan barnen också köra fartygssimulator och pyssla i Sjömansverkstaden. Museet har alltid fri entré!

#2. Boda Borg

Våra barns lite äldre kusiner försöker varje sommar få in ett besök på Boda Borg – ett äventyrshus där man lagvis ska klara sig igenom en Quest genom att lösa olika utmaningar på en begränsad tid. Boda Borg passar inte bara barn och ungdomar, här spenderade jag faktiskt en del av min möhippa.

#3. Dragsö Camping

Dragsö Camping & Stugby har ett helt gäng sommaraktiviteter enligt ett rullande schema som är anpassade för familjens yngre förmågor. Här finns också en äventyrsgolfbana i form av en miniatyr av Karlskronas världsarv, perfekt familjeaktivitet för vår (delvis) golftokiga familj.

#4. Blekinge museum

Blekinge museum stoltserar med en av Karlskronas populäraste lekplatser, Grevagrundet, som inte helt otippat går i skärgårdens tecken. Inne på museet finns också roligheter anpassade till de yngre åldrarna.

#5. Barnens gård

Barnens Gård ligger ca en mil utanför Karlskrona och erbjuder både vattenland, lekland och möjlighet att klappa getter och andra smådjur på gårdens minidjurpark. Här spenderar vår familj lätt en heldag under sommarmånaderna.

Andra aktiviteter som mina barn uppskattar är en sväng ner till Amiralitetskyrkan för att lyfta på Rosenboms hatt och lägga i en slant, ett besök på den årliga “Lövmarknaden” (strax före midsommar) och lekparkshäng i Hoglands Park.


Är ni nyfikna på att läsa mer om saker att göra i Karlskrona? Jag har samlat alla mina inlägg om staden här.

11 comments

 1. Åhåhå, jag är också så himla partisk! Karlskrona är så bra!

  1. Haha, visst! SÅ BRA!

 2. Som Växjöbo under 15 år och gift med en Emmabodabo måste jag nog också slå ett slag för fina fina Karlskrona!

  1. Eller hur – Karlskrona äger! 🙂

 3. Tänk att jag bor här nu! Wowsers.

  1. Amazing, eller hur…

 4. Underbar beskrivning av vackra Karlskrona! 🙂

  1. Tack, och detsamma!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close