Close
En längtan till Australien

En längtan till Australien

Inlägget är skrivet i samarbete med Emirates.

Redan som liten flicka hade jag en längtan om att åka till Australien. Blotta tanken på att åka till andra sidan jordklotet var svindlande. Det var inte bara avståndet i sig som lockade, utan också märkligt hoppande kängurus, oändligt vita sandstränder och en mäktig rödskimrande stenkoloss mitt ute i ingenstans.

operahuset sydney

Operahuset i Sydney, 2004.

Jag var så pass besatt av Australien och Oceanien att i princip alla mina skolarbeten fick en koppling dit. När jag sedan som 17-åring faktiskt fick chansen att åka till Sydney med en kompis under 6-7 veckor fick jag nypa mig i armen ungefär var femte sekund under hela vistelsen: ”Händer verkligen det här?” Man kan lätt tro att jag skulle nöja mig så, när drömmen gick i uppfyllelse. Men, det var precis tvärtom! Under mina veckor där nere väcktes något i mig, en reslust som har vuxit sig starkare för varje resa. Det var i Australien jag för första gången i mitt liv jag fick se en palm. Jag fick nya smakupplevelser som gjorde avtryck på olika sätt: nybakade shortbread med grädde och sylt (ljuvligt), vegemite (som jag misstog för Nutella, chocken har fortfarande inte lagt sig…) och Tim-Tam (ah!). Vi åkte upp till Blue Mountains, vi grillade på stranden, vi beundrade Operahuset – och ja, vi levde helt enkelt livet.

När jag som backpacker återvände några år senare stod äventyr på schemat: dykning i Stora Barriärrevet, flera dagars segling på båtar som tidigare tävlat i Volvo Ocean Race och jeepturer på Fraser Island. Och nu? Nu drömmer jag om ett lugnare tempo tillsammans med familjen i Melbourne och Perth, gärna som en kombinationsresa med flera spännande resmål i Fjärran Östern. Inspirationen hittar jag bland annat i Emirates video om deras destinationer, kika själva får ni se:

en längtan till australien

Byron bay

eastcoast3

Australiens östkust, 2004.

8 comments

 1. Åh, Australien!
  Och vilken inspirerande video – blir ju klart resdagen. Flyger med dem hem från Kapstaden förresten!

  1. Ja, du och Australien har ju onekligen en historia ihop… Kapstaden, alltså. Fantastiskt!

 2. Att det ska vara så långt till Australien.
  Kikade på det i somras då jag såg ett matlagningsprogram därifrån.
  Skulle gå att kombinera med Thailand.
  2001 var jag till Guldkusten.
  Fick bl.a. mata känguru och klappa koala!
  Vilken härlig bild den sista.
  Titti

  1. Vi kikade också på biljetter till Australien från Thailand när vi var där 2011, det fanns bra och prisvärda biljetter med Air Asia. Kände dock att det var lite väl mycket krångel med barnen som då var 3 och 1, så vi sköt upp det på obestämd framtid. Tack för din hälsning, alltid lika kul med kommentarer från dig! Trevlig helg!

 3. Ja. Australien lockar många, men har aldrig lockat mig. Tror det är min totala avsaknad för längtan till varma länder som spelar in här och rädsla för exotiska sjukdomar och djur. Typ ormar, spindlar och allt sånt. BRRRR.

  Men på senare tid har jag blivit alldeles galen i öknar. Det började i Peru och har fortsatt med Grönland. Tycker de är så himla vackra. Tänker också att just hela innersta Australien och västra sida är utmärkt för att upptäcka just öken och öppen vildmark. Så Australien har vandrat upp på min bucket.

  1. Ja, jag kommer fortfarande inte över den gången vi städade poolen hos våra vänner i Sydney och vi fiskade upp en riktigt stor spindel som visade sig vara giftig. Alltså, gahhh!

   Ja, vildmark finns det gott om i Australien – hade passat dig som hand i hansken!

 4. Australien verkar härligt, men jag tror faktiskt inte att jag någonsin kommer att ta mig för att ta mig dit, tyvärr. Sju av världens 10 giftigaste spindlar finns där, vilket inte är anledningen att jag inte tror att jag kommer att ta mig dit, men ändå … (Jag gillar INTE spindlar, hehe).

  1. Du och Katarina kanske kan gå i terapi tillsammans, haha! Nej, spindlar är inte kul, inte alls. Särskilt inte de som finns i Australien… Men jag längtar dit ändå, och förtränger (nästan) alla tankar på småkryp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close