Kanske har ni tröttnat på listor, kanske inte. Själv kan jag läsa, och för all del skriva, hur många listor som helst. Den här gången handlar rubrikerna om mitt resande genom åren.

För ett tag sedan läste jag det här inlägget hos Jennifer/Forever abroad. Inspirerad av dessa påståenden om Jennifers resande plitade jag genast ner några egna rubriker, om allt från en bruten förlovning och dödsångest till mina storslagna planer om att bli flygvärdinna. Here it goes!

resande

Taiwan, 2015. Foto: Pernilla Förnes

#1. Jag fick avboka en resa på grund av spruträdsla

När jag var tjugo år bodde jag tillsammans med min storasyster Tina inne i centrala Stockholm. Vi drömde om en gemensam resa och bestämde oss för att åka till Dominikanska Republiken. Sagt och gjort, vi bokade resan och betalade handpenning – men när min syster insåg att vi var tvungna att vaccinera oss innan resan tog det stopp. Tina var sjukligt rädd för sprutor och vi fick helt enkelt avboka resan. Den plötsliga luckan i sommarschemat innebar att vi istället kunde åka med tre killkompisar på en roadtrip genom hela Europa. Slutet gott, allting gott!

#2. Jag skäms för min önskan att besöka så många länder som möjligt innan jag dör

clarion arlanda

Jag inser själv att jag emellanåt är helt inkonsekvent i mina resonemang. Jag kan höra mig själv säga ”Resor och resande handlar inte om att bocka av länder…”, för att i nästa sekund snegla på en karta och tänka att jag systematiskt vill resa igenom varje land i varje världsdel. Flest stämplar i passet innan den dör vinner… eller inte.

#3. Resorna bidrog till en bruten förlovning

Min rastlöshet och ständiga längtan ut i världen rimmade dessvärre inte väl med ett stabilt förhållande på hemmaplan under mina universitetsstudier. Kanske var det ett dåligt omen att min och min ex-fästmans första dejt någonsin var en biokväll framför filmen Chocolat? Sekvensen när Vianne hör vindarna locka och pocka utanför fönstret är fortfarande en av mina starkaste filmscener någonsin:

”But still the clever north wind was not satisfied. It spoke to Vianne of towns yet to be visited, friends in need yet to be discovered, battles yet to be fought…”

#4. Jag har inte alltid gillat att fota

att resa podden_bed bugs

Jag fick min första systemkamera i trettioårspresent av min man. Jag minns att jag tänkte att den där Sony-kolossen var en ganska konstig present eftersom jag var totalt ointresserad av fotoprylar – mina semesterbilder bestod nästan uteslutande av en suddig bild på mig poserande framför ett monument. Men vet ni, utan den där presenten hade jag förmodligen inte kunnat kalla mig en av Sveriges främsta resebloggare idag. Tack Tobias!

#5. Jag kan bli riktigt trött på resebloggare…

Roadtrip genom skottland

…inklusive mig själv. Så här kan det låta i mitt huvud när jag scrollar genom mina flöden på social media:

Ser jag en enda tjej till som står med huvudet vänt bort från kameran och låtsas blicka ut över ett öppet landskap SÅ. FÅR. JAG. KRUPP! Måste alla alltid ta exakt likadana bilder, hur kul är det?”

”Den här miljöförespråkaren menar alltså på allvar att hen klimatkompenserar sina femtioelva flygresor per år genom att sopsortera och äta mindre kött… REALLY!!?”

”Alla dessa drömska citat med innebörden om att leva varje dag som att det vore den sista och som uppmanar alla att resa ut i världen och skita i allt som har med relationer/pensioner/obligationer att göra!? Alltså, kom tillbaka när verkligheten hunnit ifatt…”.

Betänk då hur många gånger jag själv har bett någon ta en drömsk bild på mig (eller mina barn), med huvudet vänt bort från kameran, eller jag har försökt rättfärdiggöra mitt resande med flyg genom svammel om hur bra jag är på andra plan… Dessutom sa jag nyligen upp mig från en fast tjänst för att få mer frihet i livet och göra verklighet av mina drömmar en gång för alla. Schizofren? Jag? Aldrig!

#6. Jag var nära att hoppa av juristlinjen för att bli flygvärdinna

Jag hade skrivit ut alla ansökningspapper till SAS och var fast övertygad om hoppa av juristlinjen inför en tuff tenta som de än idag kallar för ”väggen”. I samma veva skrev jag också ut ansökningsblanketter till ett universitet i USA. Jag minns inte riktigt hur tankegångarna gick i slutändan, men de där papperna fick ligga kvar på skrivbordet ofyllda till förmån för andra äventyr och en avklarad juristexamen.

#7. Min resediet bestod tidvis av pepparkaksdeg och Nutrilett

Jag och en av mina bästa kompisar brukade se vårt gemensamma resande som en chans att komma hem och vara ”i vår bästa form någonsin”. Smala, snygga och solbrända, jajamen. Istället för att njuta av god semestermat spenderade vi därför resorna på diverse bantningskurer. När min kompis jobbade på Kanarieöarna över jul åkte jag ner för att hälsa på henne. Resväskan var fullpackad av påsar med Nutrilett, men för att komma in i äkta julkänsla hade jag också med mig ett paket pepparkaksdeg som vi smällde i oss under resan. Matlogik har aldrig varit min starka sida.

#8. Jag har varit rädd för att dö fyra gånger under mina resor

Jag är ganska förskonad från hemskheter under mina resor, men vid några tillfällen har jag hunnit tänka tanken att jag kanske inte kommer hem igen. Det har väl aldrig varit någon egentlig fara, men när hjärtat slår i trehundranittio är det svårt att tänka klart. Det handlar i stora drag om en skarp tsunamivarning i Thailand, en rejäl jordbävning i Taiwan, en hjärnskakning på Koh Lanta och en alltför närgången marockan på en lokalbuss på väg till Marrakech. (Ni kan läsa mer om några av händelserna i inlägget Mina värsta reseminnen.)

 #9. Jag är egentligen ganska kass på att boka resor

coconut_grove

Man skulle lätt kunna tro att jag är den som står för att boka flyg, hotell och andra väsentligheter som berör vårt resande i den här familjen. Faktum är att det är min äkta hälft som allt som oftast står för de delarna, själv fokuserar jag på planering och packning. Tur att vi är två!

#10. Under en resa till Paris lyckades jag åka fast för plankning i tunnelbanan…

… och dessutom missa flyget hem. Får jag skylla på att jag var ganska ung och ganska dum?


Har ni några klickvänliga rubriker att dela med er av från ert resande?

Aniika
http://resfredag.se
Välkommen till Resfredag - resebloggen där drömmar blir verklighet. På Resfredag hittar du praktiska tips, ny inspiration och spännande reseskildringar från jordens alla hörn. Frågor? Kontakta mig på annikamyhre@gmail.com
 • Jenn – forever abroad
  http://jennifersandstrom.se

  Åhhh fin lista! Kul att du hämtade inspiration. Det var ju superkul att läsa allt detta och man inser hur lite man vet om sina bloggkollegors liksom ”tidigare liv”. Och när någon säger att de började göra något när de fyllt 30, som du med fotograferandet, så tänker jag alltid ”skönt, det finns ännu några år hopp” 😉

  Fnissade lite åt resedieterna också, vilken klassisk grej att tänka att man ska komma hem ”snygg, smal och solbränd”. Vad skönt att du kommit till klokare insikter!

  mars 28th, 2017 12:30
  Reply
  01
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Ja, livet tar INTE slut när man fyller 30 (även om jag själv trodde det). Hehe, numera äter jag faktiskt under resorna – men drömmer fortfarande om att vara snygg, smal och solbränd. 😉

   mars 28th, 2017 14:48
   Reply
   02
 • Sanna Rosell
  http://www.sannarosell.se/blog

  Haha! Skrattar gott och högt åt dessa tröttsamma resebloggare… mig själv inräknad. 😉 Just sådär stod jag med ansiktet vänt bortåt, spejande över den skotska vildmarken, i förrgår. Och insåg direkt hur less jag blir på såna bilder i mitt flöde! Schizofrenist? Javisst!

  mars 28th, 2017 13:22
  Reply
  03
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Eller hur, vi är nog knäppa hela bunten…

   mars 28th, 2017 14:48
   Reply
   04
 • Dryden – Traveler’s Edition
  http://www.dryden.se

  Haha, en av de bättre listorna! Garvade högt åt diet-resan med pepparkaksdegen! 😀

  mars 28th, 2017 21:21
  Reply
  05
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Ja du Daniel, det var varken den första eller sista dietresan jag har gjort under mitt liv. Suck alltså (men ÅH vad god den där pepparkaksdegen var!) 🙂

   mars 28th, 2017 21:35
   Reply
   06
 • Lisa & livet från den ljusa sidan
  http://livetfrandenljusasidan.se

  HAHAHA – nummer 5!!!! 🙂

  Härligt lista – och stor igenkänningsfaktor alltså!

  mars 28th, 2017 21:53
  Reply
  07
  • Resfredag
   http://www.resfredag.se

   Tack, ser fram emot att läsa din! 😜

   mars 29th, 2017 8:17
   Reply
   08
 • Johanna
  http://www.vandraren.se

  hahaha instämmer med alla andra, garvade högt!

  mars 28th, 2017 22:02
  Reply
  09
  • Resfredag
   http://www.resfredag.se

   Tack, det gör mig glad att höra.

   mars 29th, 2017 8:18
   Reply
   10
 • Linda, 155cm.se
  http://155cm.se

  Varför har jag inte sett det här inlägget hos Jennifer? Måste genast läsa och inspireras – så rolig!

  mars 28th, 2017 22:42
  Reply
  11
 • Lanclin-Linnea
  http://www.lanclin.com

  Di där alla bilderna när ni har ansiktet vänt från kameran eller nog ännu oftare med ryggen mot har jag funderat på. Jag har mest tänkt att det är något jag inte förstår det konstnärliga i eller att vederbörande gör en twist av att helst inte vilja vara med på bild 🙂

  mars 28th, 2017 23:05
  Reply
  13
  • Resfredag
   http://www.resfredag.se

   Hahaha, så kul att läsa dina reaktioner. Sådana bilder är perfekta dagar man inte känner sig på topp.

   mars 30th, 2017 5:12
   Reply
   14
 • Christine – 29GRADER
  http://www.29grader.se/

  Ha, ha! Vilken härlig lista. 🙂

  mars 30th, 2017 5:02
  Reply
  15
  • Resfredag
   http://www.resfredag.se

   Kul att du gillar!!🙂

   mars 30th, 2017 5:12
   Reply
   16
 • Monnah
  http://monnah.se

  Hur tokroligt som helst! 😜

  mars 30th, 2017 8:38
  Reply
  17
  • Resfredag
   http://www.resfredag.se

   Tack – roligt att få ner på pränt för mig själv också.

   april 1st, 2017 9:36
   Reply
   18
 • Christine’s Stories – Cape Town Edition
  http://finest.se/christinestories

  Hahaha! Ja alltså de där drömska ”titta ut över en vacker utsikt”-bilderna har ju jag inga av. Inte alls! 😉 Kul lista!

  mars 31st, 2017 17:30
  Reply
  19
  • Resfredag
   http://www.resfredag.se

   Don’t we all!??? Haha!

   april 1st, 2017 9:40
   Reply
   20

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *