Besökare som stannar till vid Green Bay i Taiwan för att ta sig en promenad nere vid havet lär få gnugga sig i ögonen både en och två gånger. De övergivna UFO-byggnaderna vid Sanzhi pod city strax ovanför strandlinjen skulle platsa i vilken science fiction-film som helst.

sanszhi podcity

När vi stiger ut från bilen ser vi de märkliga byggnaderna sticka fram som svampar ur jorden. Mossbeklädda, övergivna, och vissa av dem delvis möblerade och med fladdrande gardiner lämnar de oss nyfikna besökare med fler frågor än svar. Green Bay Ufo Houses ligger som en spökstad i området Sanzhi (även kallad Sanzhi Pod City eller Sanzhi UFO houses) och är för oss ett givet stopp på vägen från Taipei vidare mot Yehliu Geopark.

UFO-hus-taiwan

För personer med intresse för arkitektur är området en guldgruva. De UFO-formade stugorna, vars förlagor kallades ”Flygande tefat”, designades av Matti Suuronen och producerades 1968-1974. Byggnaderna revolutionerade arkitekturen och många var intresserade av de futuristiska stugorna. Bakgrunden sägs vara att en god vän till Suuronen beställde en modern skidstuga som kunde tåla ett tufft vinterklimat. Skapelsen döptes till Futuro – och fick en plats mitt i en skidbacke i Janakkala, Finland.

 

ufos-taiwan

Historierna bakom byggprojektet utanför Taipei verkar lika omgiven som mystik som husen själva. Vissa säger att byggnaderna övergavs på grund av att det spökade. Den mest logiska förklaringen verkar vara en annan. En inhemsk affärsman med mycket pengar såg området som en investeringsmöjlighet – de pittoreska strandtomterna kombinerat med dessa futuristiska byggnader skulle dra till sig rika semesterfirare. De dyra prislapparna i sig verkade inte vara problemet för de välbärgade investerarna, däremot insåg de snart att man för samma peng kunde komma till betydligt mer exotiska resmål runt om i världen och slutade helt enkelt att stoppa in pengar i byggprojektet. De stugor som färdigställdes lär ha blivit kraftigt förstörda av en orkan, vilket kan ge en förklaring till varför området ser ut att vara taget från en filmscen i Armageddon.
ufo-house-taipei

De tefatsformade stugorna på området blandas upp med en annan variant av glasfibertyphus, så kallade Venturos, även de designade av Matti Suuronen. Dessa plasthus fick snabbt smeknamnet ”Ostkupan” och var tänkta att i första hand användas som bensinstation eller kiosk.

UFO-ventoro

Några av Venturo-stugorna på området ser relativt nyrenoverade och bebodda ut.  Men, vem som vill bo granne med de här gubbarna förstår jag inte riktigt. Frågan om det spökar här eller inte förblir obesvarad, men jag är i alla fall glad att vi åkte hit på dagtid. Silhuetterna av Pinocchio och hans vänner skapar tillsammans med UFO-husen troligtvis effektfulla skuggor på kvällarna som lär sätta griller i huvudet på även den mest svårskrämda personen.

ufo-house-taiwan

Det byggdes omkring 100 stycken Futuros och Venturos som i dag verkar finnas utspridda i hela världen. Ett av tefatshusen finns så nära som i Örebro, där det tydligen används som kontor av en reklambyrå. I samband med försäljningen av stugorna såldes även tillverkningslicenser till de ikoniska byggnadsverken. Uppenbarligen kom dessa licenser till stor användning här i Sanzhi.

ufohouse-taiwan

Vill ni läsa och se mer av husen med rörliga bilder rekommenderas det här videoklippet.

Hitta till Sanzhi Pod City: Resterna av huskropparna ligger belägna bredvid the Howard hotel vid Green Bay.


Ett stort tack till Pernilla Förnes som har tagit bilderna. Fler inlägg från min resa till Taiwan hittar du här.

Aniika
http://resfredag.se
Välkommen till Resfredag - resebloggen där drömmar blir verklighet. På Resfredag hittar du praktiska tips, ny inspiration och spännande reseskildringar från jordens alla hörn. Frågor? Kontakta mig på annikamyhre@gmail.com
 • Hallin på Resias blogg
  http://Hallin-blogg.resia.se

  Men så spännande och kul att läsa om!

  augusti 22nd, 2015 6:42
  Reply
  01
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Kul att du tycker det! Älskar att hitta sådana här småknasiga ställen när jag är ute och reser.

   augusti 22nd, 2015 13:23
   Reply
   02
 • Maria
  http://www.marvelicious.blogg.se

  Så häftigt och ovanligt!! Jag är nog dock lite för lättskrämd och har för livlig fantasi för att få mycket till sömn där… 😉

  augusti 22nd, 2015 22:38
  Reply
  03
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Haha, jag måste erkänna att jag nog inte hade varit helt bekväm där en sen kväll.

   augusti 23rd, 2015 13:05
   Reply
   04
 • Anna, New York – My Bite of the Big Apple
  http://www.newyorkmybite.com

  Vilka häftiga sevärdheter! Jag blev allt sugen på att ta en titt på den närmaste av dem – i Örebro. Det går nog snabbast! 🙂

  augusti 24th, 2015 19:29
  Reply
  05
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Visst är de riktigt coola!? Och ja, det kanske hade räckt att åka till Örebro… Fast det var en mäktig upplevelse att de dem alla samlade sådär.

   augusti 24th, 2015 21:42
   Reply
   06
 • Björn
  http://www.bjornforsberg.blogspot.se/

  Snygga foton! Påminner verkligen om en fotobok jag såg nyligen, med övergivna futuristiska biografer i Angola

  augusti 24th, 2015 22:40
  Reply
  07
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Tack Björn, det är min kompis Pernilla som ska ha cred för fotografierna, hon är grym! Det låter onekligen spännande med övergivna futuristiska biografer i Angola, får sätta upp det på listan… 🙂

   augusti 25th, 2015 20:08
   Reply
   08
 • SekkogSandaler
  http://www.sekkogsandaler.no

  Oi så kult!! Veldig fine bilder 🙂

  augusti 26th, 2015 19:34
  Reply
  09
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Ja, det var verkligen en häftig och annorlunda upplevelse.

   augusti 27th, 2015 16:51
   Reply
   10
 • Jeanette
  http://www.jeanetteseflin.com/blog

  Jäklar vad coolt! Jag är ett stort fan av övergivna platser så det här antecknas pålistan av platser jag måste besöka!

  september 9th, 2015 14:47
  Reply
  11
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Min egen lista på platser jag måste besöka är oroväckande lång, jag hoppas på ett långt och lyckligt liv för att hinna med allt jag vill! 🙂

   september 10th, 2015 10:34
   Reply
   12

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *