Close
Midsommarafton i Sverige

Midsommarafton i Sverige

Midsommarafton i Sverige. Sju sorters blommor under huvudkudden. Inlagd sill, jordgubbstårta och krans i håret. Få saker är väl svenskare än denna dag på året som högtidlighåller sommar och växtlighet.

MidsommarMen, varför firar vi egentligen midsommar? Enligt etnologen Agneta Lilja har vi svenskar alltid firat övergångar på något sätt, och midsommarafton är inget undantag. Denna period på året är vår ljusaste och växtrikaste period, och det är också nu sommarsolståndet inträffar. I vårt gamla bondesamhälle innebar detta även en brytpunkt i arbetslivet. Anledningen till datumet i sig beror på att den kristna kyrkan knöt redan existerande högtider till kristna sådana. I midsommarfallet gjordes kopplingen till  Johannes Döparens födelsedag, vilket inte många svenskar känner till.

midsommar1Midsommarnatten var länge förknippad med en övertygelse om att krafter av trolldom och magi var extra starka under denna högtid. Som exempel fanns rykten om att man kunde få hälsa genom att rulla sig naken i midsommardaggen, eller spara midsommarkransen och och lägga i julbadet för att få en extra hälsoboost under vintern. Själv plockade jag under hela min uppväxt sju sorters blommor och la under kudden, med hopp om att drömma om min framtida man.
midsommarPersonligen kan jag tycka att unika högtider bör förknippas med unika maträtter, men vi svenskar är uppenbarligen inte speciellt påhittiga. På matbordet hittar man därför ungefär samma mat som under både jul och påsk: inlagd sill, ägghalvor och Janssons frestelse. Det lysande undantaget utgörs av midsommaraftons höjdpunkt: jordgubbstårtan! Alla familjer har sitt favoritrecept, hos oss hittar man som huvudregel en variant som kallas Brittatårta (går i bland också under namnet Pinocchiotårta).
MidsommarMidsommarstången bör vara ett självklart inslag dagen till ära. I andra länder går stången under benämningen ”Maypole”, eller majstång. Ordet härstammar inte från månaden maj, vilket jag trodde, utan från begreppet ”maja” som betyder ”att smycka med löv”. Liksom julgranen har förmodligen midsommarstången kommit till Sverige via Tyskland.midsommar

Hur är då min egen relation till midsommarafton i Sverige? Jag är uppvuxen med traditionella och storslagna midsommarfiranden i Blekinges skärgård med lekar och mat i överflöd. Vid några tillfällen har jag spenderat midsommarafton utomlands och har då varit noggrann med att hitta sätt att fira dagen i fråga. De svenska traditionerna är väl aldrig så viktiga som när man befinner sig utanför Sveriges gränser. De senaste åren har jag dock blivit mindre och mindre sugen på att sitta och huttra under en filt och klaga över regnet, och sanningen är att jag i år inte alls hade haft något emot att köra ett filmmarathon framför tv:n…

8 comments

  1. Vi hade precis en sådan där klassisk midsommarafton, men vi åt inomhus tills molnen lättade och vi kunde bygga midsommarstång och dansa kring den. Det blev ändå rätt lyckat måste jag säga! God mat och Brittatårtan blev definitivt lite extra god.

    1. Jag hade gärna varit där! Men vi fick en härlig dag vi också, om än inomhus hela dagen.

  2. Hei Annika. Jeg har faktisk vært i Sverige en gang ved midtsommer-feiring. Dessverre var ikke været noe særlig (det regnet, masse!), men jeg fikk i hvertfall litt opplevelse av det. Håper å ta turen på midtsommar igjen!

    1. Den sorgliga sanningen är väl att det typ alltid regnar i Sverige på midsommar… 🙂 Men vi är vana!

  3. Åh, jeg har alltid synes at det er så trist at vi ikke feirer midtsommer på samme måte i Norge som i Sverige! Den svenske feiringen ser så mye hyggeligere ut. Kanskje jeg må adoptere noen svenske tradisjoner snart? 🙂

    1. Haha, gör det! Mer midsommar till norska folket! 🙂

  4. Lige som Christina så sidder jeg også som dansker og misunder lidt den svenske måde at fejre midsommer på. Det ser simpelthen så hyggeligt ud med dans i ring, blomsterkranser og god mad! Jo vist er den danske midsommer fejring nu også skøn, men det kunne nu alligevel være lidt sjovt at prøve at fejre den på svensk manér engang 🙂

    1. Jag måste erkänna att jag inte alls har koll på de danska traditionerna. Måste nog läsa på lite. Men ja, Sverige över midsommar är härligt – gillar våra tokiga traditioner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close