Close
Kreativ semester: kan ”creation” bli ett nytt resebegrepp?

Kreativ semester: kan ”creation” bli ett nytt resebegrepp?

”Staycation” och ”workation” är numera etablerade begrepp i resebranschen. Efter att i veckan ha läst om ”friendcation” som ett nytt begrepp för att semestra med en eller flera vänner började jag fundera över vad nästa -ation kommer att bli.

Bara några dagar senare läste jag ett inlägg om kreativ semester på inredningsbloggen Trendenser och funderar nu över om ”creation” kan tänkas bli nästa modeord inom resebranschen? Den korrekta engelska översättningen är ”skapelseberättelse”, fatta vilken oneliner i marknadsföringssammanhang! I en vidare betydelse blir ordet creation ett samlingsbegrepp på en typ av semester som går ut på att semestra samtidigt som resenären förkovrar sig i att exempelvis sy, virka, dreja, snickra eller måla. (Edit: fick en intressant kommentar nedan om varför creation inte lär slå, funderade vidare och tänker att kanske ”creacation” är ett bättre alternativ!?)

London vs Brighton

I Trendensers blogginlägg tipsas läsarna om det utländska startup-företaget Vacation With An Artist (”VAWAA”) som har specialiserat sig på just kreativa semestrar. I samma inlägg önskar Trendensers grundare Frida Ramstedt att svenska konstnärer ansluter sig till företaget så att potentiella deltagare i Sverige ska slippa ta flyget till de utländska artisterna för att ta del av konceptet – som WAWAA själva förklarar så här:

Depending on the artist and their art, the duration of a VAWAA can vary from 10 hours to 100 hours spread out over a couple of days to even weeks. It is held in the artist’s workspace which can be their atelier, home or outdoors. Each VAWAA is open to a maximum of 1-4 guests to make your learning experience custom and authentic. As a side note, most artists cannot accommodate large groups.

Mina egna erfarenheter av och tankar om kreativ semester/creation

Att åka på en kreativ semester är inte direkt nyhetsstoff i sig, jag har flera vänner och familjemedlemmar som är vana vid att åka på semestrar där skapandet står i fokus. Ett exempel jag har hört mycket gott om är Capellagården på Öland som har ett helt gäng veckolånga sommarkurser där du kan välja på allt från akvarellmålning till möbeltapetsering, ett annat exempel är sommarkurserna på Ölands Folkhögskola. Nu i sommar planerar min syster och hennes dotter att gå på en veckolång slöjdkurs på Sätergläntan i Dalarna.

kreativ semester creation
Workshop i krontillverkning som leddes av Birgitta Stoda/Lastroda som är välkänd i hela Lettland.

Jag vet inte riktigt om en hel veckas kreativ semester/kurs tilltalar mig (kanske om ett par år när jag får tummen ur och börjar förvalta de konstnärliga ådrorna från min mamma sida). I nuläget hade jag dock hellre lagt den tiden på en semester med träningsfokus. Däremot tycker jag det är väldigt roligt med kreativa inslag på resorna. Under vår bloggkonferens i Riga fick vi exempelvis möjlighet att delta i en workshop för att tillverka kronor, vilket är en anrik tradition i Lettland. Jag lyckades på något vänster knåpa ihop en liten prinsesskrona av piprensare till tjejerna där hemma…

kreativ semester
Katarina Wohlfart med en egentillverkad krona.

… medan Katarina/Äntligen vilse gjorde en tjugotalsinspirerad variant som kommer passa utmärkt på kommande cocktailpartyn.

Vad tror du om ”creation” (edit: eller creacation) som samlingsbegrepp för kreativ semester, eller ja, fenomenet kreativ semester överhuvudtaget? Skulle du kunna tänka dig att åka på en sådan typ av resa?

Mer läsning: Läs mer om den svenska facebookgruppen Friendcation hos grundarna Louise och Joanna som även samarbetar med Resia.


Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av mer inspiration och restips framöver!

3 comments

  1. Kreativ semester tror jag absolut på och skulle gärna åka på något själv. Begreppet creation tror jag mindre på eftersom det redan är ett eget ord och ingen ny sammansättning och framförallt associerat till religion och hetsiga diskussioner i bland annat UK om att föra upp ceationism som teori i skolan igen liksom i USA.

    1. Ah, superintressant att höra det från ditt perspektiv som har stenhåll på det engelska språket. Funderade vidare och körde en edit ovan – vad tror du om ”creacation”!? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close