Close

RESFREDAG

Reseblogg världen över!

Hotellfrukost och min förkärlek till dagens första måltid

Hotellfrukost och min förkärlek till dagens första måltid

En av mina absoluta höjdpunkter under en hotellvistelse är en riktigt schyst frukost. Men vad skapar egentligen en bra hotellfrukost i min värld? Och hur definieras en dålig?

Jag gillar att äta frukost så pass mycket att jag skulle kunna leva på frukostmat hela veckan lång. Några av de bästa överraskningsdejterna min man har lyckats styra upp har just hotellfrukost som röd tråd – nu senast fixade han barnvakt så att vi kunde käka frukost på Nynäs Havsbad alldeles i närheten.

Hotellfrukost och jakten på den ultimata upplevelsen

Mackor är min stora last och går jag på restaurang har jag ofta hunnit äta mig mätt på brödet som ställs fram innan huvudrätten serveras. Jag börjar sakta men säkert att slussas in i ”vuxenvärlden” och den ack så omtalade foodie-mathimlen, men hade jag bara fått välja mellan frukost eller middag resten av livet hade valet varit enkelt. Det är med andra ord inga konstigheter att standarden på hotellfrukost är en viktig faktor när jag ska bedöma en hotellvistelse.

London frukost

London frukost
Georgian House Hotel i London.

#1. Vad skapar en bra hotellfrukost?

En dyr frukost behöver inte nödvändigtvis betyda en bra frukost. Ledorden är snarare personligt, småskaligt och hemtrevligt. Det finns några specifika faktorer som gör mig extra glad vid frukostbordet på hotellet (eller för all del B&B):

  • Hemlagat/hembakat: Det är så oerhört mycket charmigare att serveras müsli som har lagats på plats än sådan som har hällts upp från stora grossistsäckar. Samma sak gäller såklart bröd och bakverk.
  • Lokalproducerade råvaror: När jag är i Norge vill jag serveras norska delikatesser, allra helst från närområdet, och när jag är i Thailand vill jag ha chans att äta sådant som äts i landet. En stor del av charmen med att resa är nya smakupplevelser, vilket också gäller vid frukostbordet.
  • Färska varor: Det gäller allt från frukt till kött.
  • Små portioner/smakportioner: Jag vet inte varför, men i min värld upplever jag att det mesta smakar bättre i miniformat. Dessutom tänker jag alltid till innan jag tar en extra portion, vilket i slutändan minskar matsvinnet.
  • Personlig dukning/utförande: Det här behöver inte kosta en massa pengar. Några av mina bästa frukostar har serverats på omaka porslin inköpta på loppis. Färska blommor på bordet är alltid en bonus.
  • Service: Bemötande från personal gör mycket för helhetsupplevelsen. Tjurig serveringspersonal vid frukostbordet sätter liksom standarden för resten av dagen och tvärtom.

Andra saker som gärna får finnas tillgängligt vid en hotellfrukost är ett brett utbud av tesorter, tillgång till (rykande färska) morgontidningar och hemskt gärna en våffelmaskin.

.. och vilka saker undviker jag helst på en hotellfrukost:

  • Inlagd fruktsallad direkt från konservburken: Nej, nej och åter nej.
  • Juicekoncentrat: Jag fattar att färskpressad juice är dyrt, men att serveras juice som smakar mer saft än juice? Då kan det lika gärna vara.
  • Gammalt bröd: Det känns inget vidare att tugga på brödbitar som smakar sula.
  • För tjockt uppskurna skivor av grönsaker: Nyligen hade jag ett frukostmöte på ett välrenommerat hotell i Stockholm där jag nästan hade kunnat lägga en hel tomat på mackan istället för en skiva. Det rimmande helt fel med resten av känslan på hotellet = Haymarket.
  • Trötta plastblommor och snuskiga plastdukar: Det är såklart en ekonomisk fråga, men åter igen, det går att hålla en bra standard utan att lägga en förmögenhet på utförande.
  • Läsk och alkohol: Kalla mig tråkmåns, men läsk och (särskilt inte) alkohol hör väl ändå inte hemma på frukostbordet!? Märk väl att jag utan framgång försöker förklara just den här punkten för min man, som helst börjar sin dag med en burk läsk och ett gäng ostmackor.
skara hotellfrukost slott
Bjertorp Slott, Västergötland.

#2. Tre hotellfrukostar värda att lägga på minnet

Georgian House Hotel, London

Jag hade hört mycket bra om Georgian House Hotel innan jag åkte dit i början på året. I slutändan blev helhetsupplevelsen naggad i kanten av att rummet stank av inpyrd rök, däremot var vår hotellfrukost (som ingick i priset!) över all förväntan. Gästerna fick, utöver en rejält tilltagen frukostbuffé, välja varsin rätt utan extra kostnad á la carte. Eftersom vi var tre stycken i sällskapet kunde vi dela systerligt på nygräddade pannkakor och English muffins med avokado och pocherade ägg. Bra deal!

Marstrands Havshotell, Marstrand

I somras var jag och familjen på Marstrand som resulterade i ett inlägg till Resfredags Svenska Pärlor. Under resan fick vi chans att bo på Marstrands Havshotell, där jag i vanlig ordning smög ner till hotellfrukosten en stund innan resten av familjen. Frukosten fick full pott, en av anledningarna stavas S-K-A-G-E-N-R-Ö-R-A. Jag kan inte garantera att röran finns kvar, eller att den smakar likadant varje gång, men just den dagen vi var där kunde inte ha fått en bättre start.

Cocoon Meetings, Degeberga

För några somrar sedan bokade min storasyster in mamma och oss systrar på Cocoon Meetings under vår roadtrip genom Österlen. Ägarinnan Bodil visste uppenbarligen hur hon skulle göra för att skapa en minnesvärd boendeupplevelse för oss. Jag minns inte ens vad vi åt, men jag minns att det var väldigt, väldigt gott.

#3. Att skapa sin egen hotellfrukost

frukostupplevelse

Låt mig avslutningsvis tillägga att jag lika gärna kan äta en egenkomponerad ”hotellfrukost” som att äta den på ett traditionellt hotell. Färskast i minnet är det rejäla frukostbordet som dukades upp åt oss under min släktings födelsedagsbaluns i Normandie.


Det mest oväntade på en hotellfrukost måste ändå vara tjejen som satt och spelade harpa vid hotellfrukosten på InterContinental Warszaw. Vad säger ni om hotellfrukost? Sover ni över den eller ställer ni klockan för att vara först på plats?

13 comments

  1. Du (och maken) måste till Hotel Pigalle i Göteborg. Galet fantastisk frukost, middag och supercoolt hotell.

    Sofitel St James i London serverar den bästa frukost jag ätit. Dessutom ett supersnyggt hotell med den vackraste gästtoalett jag sett.

    1. Ja, men jag har hört talas om det där Pigalle flera gånger. Galet fantastisk frukost låter… ja, HELT I MIN STIL! Stort tack för tipset!

  2. Älskar hotellfrulle. Ska äta det imorgon, Clarion sign harfrulle, löpning och bad på Selma spa på onsdager kl 7 för 100:- varav 50:- om går till Cancerfonden. Bästa starten på dagen!

    1. Ja, har hört talas om det – Rosita brukar lyfta det i sina kanaler. Måste verkligen testa, så himla bra grej på alla sätt.

  3. Maria Svensson says:

    Clarion Malmö Live…asså vilken frukost! Problemet var bara att det finns fööör mycket gott..så jag måste nog bo där igen! 😊 Varbergs Stadshotell är åxå outstanding, mycket lokala råvaror och fantastisk miljö. Här hemma i ”staun” går jag helst på Clarion Collection Carlskrona. Älskar deras små smoothies och hemlagade musli. Att sitta på deras gård och klappa hotellkatten Sess, är så mysigt!

    1. Malmö – hm, det måste jag lägga på minnet. Håller med om att Varberg håller hög klass, även om det var länge sedan jag var där. Jag borde få till en hotellfrukost i staun snart,men jag hittar iofs de bästa ”hotellfrukostarna” på min systers innergård… 🙂

  4. Jag älskar också frukost! 🙂 På hotellfrukost tycker jag att kvalitet går före kvantitet. Det behöver inte vara massor, men gärna gott färskt bröd. god musli, äkta äggröra, fräsch frukt etc.

    1. Ja, du har helt rätt. Kvalitet framför kvantitet!

  5. Åh, jag älskar också hotellfrukost. Och frukost hemma. Skulle också kunna leva enbart på frukost. Försökte tänka ut var jag ätit min bästa hotellfrukost och det bästa jag kommer på var Hotell Guldsmeden i Köpenhamn för 14 år sedan. De hade ekologisk frukost, något som inte var lika vanligt på den tiden, och det var så otroligt gott så jag och min dåvarande pojkvän åkte tillbaka till hotellet för att äta en andra frukost efter att vi lämnat av våra amerikanska vänner (som också hade bott på hotellet med oss) på Kastrup. 🙂

    1. Guldsmeden vet jag att Lisa pratar mycket gott om, kul att höra gott betyg från alla möjliga håll och kanter. Dubbelfrukost är VERKLIGEN ett gott betyg – haha!

  6. Jag tycker att buffé-konceptet kan vara lite stökigt. Gillar små hotell där frukosten i stället serveras vid bordet. Kubas casa particular-värdinnor är ena fenor på härliga personliga frukostar.
    Sen hade mitt sista hotell nu i Portugal ”rosa champagne” på frukostbuffén. Ståndsmässigt får man väl ändå säga även om det rimmade dåligt med min hyrbil. 🙂

    1. Ja, småskaligt är verkligen min melodi också. Kubas frukostar har jag aldrig fått chansen att prova, det låter som något för mig.
      Rosa champagne, haha, jadu. Det var ju det där med alkohol på frukosten. 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close